onsdag 2 januari 2019

Behovspröva barnbidraget anser en liberal!

Barnbidraget är i dag 1 250 kronor i månaden per barn, betalas automatiskt ut till alla föräldrar med barn under 16 år. De som har två barn eller fler får också så kallat flerbarnstillägg. Tanken är att det allmänna barnbidraget, som infördes 1948, ska bidra till en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer.

Idag rapporterar media om, att den liberale riksdagsmannen Joar Forssell vill behovspröva barnbidraget, tilläggs kan, att det inte är förankrat i partiet. Han menar att många som egentligen inte behöver barnbidraget får det ändå. Många skulle klara sig mycket väl ekonomiskt utan att ta ut bidraget. Med andra ord vill man dra in barnbidraget som går till överklassen.
Joar Forssell: ” Problemet är helt enkelt att folk som inte behöver bidrag får bidrag. Jag tycker att vi ska ha generösa bidrag till dem som faktiskt behöver det, men inte sprätta pengar hej vilt omkring oss.”

Ironiskt nog är det Vänsterpartiet som går ut i protest för att försvara denna bidrag. 
Argumentation som Jonas Sjöstedt använder, strider mot allt vad kommunisterna tycker om rika familjer, de skall betala mer skatt. Nu tycker V, att det är en dålig idé att behovspröva barnbidraget.
Sjöstedt: ”Börjar man rulla tillbaka barnbidraget för några, du rullar man snart tillbaka det för fler och då blir det en sorts allmosa.”
För en gångs skull håller
Foliehatten med Jonas Sjöstedt. Barnbidrag skall bara vara kopplat till hur många barn man har, inte hur mycket man tjänar. I klartext menar V, att om man inför en behovsprövning för barnbidraget som är kopplat till föräldrarnas inkomst, går man emot tanken bakom det, att det är kopplat till barnet och att varje barn ska garanteras, en grundläggande ekonomisk trygghet.

Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson förslår i en motion att möjligheten att begränsa barnbidraget ska ses över. Om man har väldigt många barn, så får man väldigt stora summor och vi har också flerbarnstillägg redan från andra barnet.
Ericson: "Den som skaffar många barn bör själv se till att ha ekonomiskt utrymme för att försörja sin familj." 

Barnbidrag ökar omsättningen i handelssektorn barnkläder! Enligt Handels utredningsinstitut, är det en pik den 20:e varje månad. Försäljning går upp med ca 10-15%, enbart på barnkläder.
 
Ett behovsprövat barnbidrag kommer leda till ökad byråkrati och kosta mer än man sparar in ifall principen fortsatt skall vara att det även skall gå till föräldrar med normala inkomster, där bidraget ändå behövs.
Problemet att höginkomsttagare även får barnbidrag, är kanske enklare att lösa, genom mer progressiv beskattning?

Makten hade inte räknat med, att det har kommit 2 miljoner nyanlända de senaste åren och bara under 2016-18 över 400.000. Makten sade för några år sedan, ”öppna era hjärta”, vi har råd. Sedan har det kommit många hundra tusen till och det börjar svida rejält i statens finanser. Man håller på att tömma ut statskassa och med ökningen av migrantbarn, har den orsakat brist på lärare och allt annat.

Med andra ord vill de borgerliga dra in barnbidraget som går till överklassen
och de som har många barn. Ironiskt nog är det V som går ut i protest, för att försvara detta bidrag. 

I Sverige tänker, i synnerhet socialister och socialdemokrater "lika för alla. " Rika personer klarar sig säkert fint utan gratis sjukvård också, men det innebär inte, att de ska behöva betala för den själv. I Sverige får man tillgång till bidrag, utbildning och sjukvård oavsett om man är rik eller fattig, även om fattiga har ett större behov av dessa tjänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar