Första gången jag kom i kontakt med detta begrepp var på en resa
”Sydafrika runt” som jag gjorde för några år sedan. En av
deltagarna skulle delta i en sådan jakt!
Precis som miljontals andra människor runt om i världen reagerade jag med chock, när det avslöjades att en amerikansk jägare betalat tiotusentals dollar för dödandet av Zimbabwe mest berömda lejon – Cecil.
Cecil lockades fram av Hwange National Park rangers för att bli dödad. Detta är verkligen en fasansfull jakt.
Men som väldigt få känner till och som ännu inte avslöjats är den mörkaste sidan av Afrikas jakt industrin – Canned hunting!
Två veckor innan jul såg en program om ”Canned hunting” på BBC earth!
Det var en av de värsta program jag sett överhuvudtaget!
http://www.theguardian.com/environment/2013/jun/03/canned-hunting-lions-bred-slaughter
Canned hunting innebär att ett lejon, som avlats speciellt för jakt, jagas inom ett inhägnat område och dödas helt utan chans att fly.
De kan ibland lockas fram i skottlinjen med ett bete, eller också vara drogade.
Uttrycket kommer från ”something is in the can” – det vill säga garanterat.
I Canned hunting är jägaren garanterad både byte och trofé och får betala flera hundra tusen kronor för detta. Man får välja ur en katalog vilket lejon man vill skjuta. Hanar med mörk man är betydligt dyrare än hanar med gul man. Efter dödandet säljs delar av lejonen som traditionell medicin till Asien.
Jakten sker med gevär, pistoler eller till och med armborst, kostar mellan 50 000 och 250 000 kronor och är laglig. Det är till och med lagligt att föra in skjutna lejon som jakttroféer i Sverige.
Resor och turism är viktiga intäktskällor i Sydafrika och står för ca 10% av landets ekonomi. En undersökning visar att jakt i Afrika årligen omsätter 1 miljard kronor om året.
Canned hunting av lejon är en snabbt växande verksamhet i Sydafrika. Man beräknar att det idag finns 20.000 lejon som föds upp på gårdar för att bli skjutna av rika utländska trofé-jägare!
Lejonen har reducerats till lite mer än "gårds höns". De är uppfödda i hundratal på privata reservat innan de släpps ut för jakt. Bara jakt turister som kan betala får jaga dem. Jakten sker med gevär, pistoler eller till och med armborst, kostar mellan 50 000 och 250 000 kronor och är laglig. Den ultimata"trofé" jakten och dödandet är med armborst.
Om nu jägare är villiga att betala hundratusentals kronor för att skjuta ett lejon i ett begränsat område och att dessa pengar går till naturvårdsarbete – kan det trots allt gynna vilda lejon i ett större perspektiv?
Jakt lobbyister har i åratal hävdat att troféjakt genererar pengar till
naturvårdsarbete, men i själva verket så är det väldigt lite pengar som hamnar tillbaka ut i samhället.
Det finns heller inga belägg för att det verkligen skyddar djur eftersom antalet fortsätter att minska vad gäller alla arter.
För 50 år sedan fanns ca 200 000 lejon i Afrika. Nu gissar man att det finns 15 000 till 20 000. Denna industri gynnar inte samhället utan bara ranchägarna pengafickor!
Dessa pengar går inte till naturvård, utan helt i deras egen ficka. Man vill gärna prata om naturvård och att lejon avlas för att släppas ut i det fria. Men det finns hittills inte ett enda fall i Sydafrika där ett lejon som fötts i fångenskap har släppts fri.
En rapport från 2013 visar att bara tre procent av jakt företagens intäkter tillfaller lokalbefolkningen och dessutom har marknaden för lejonprodukter ökat kraftigt i Asien sedan Kina börjat stoppa importen av tigerprodukter.
I en ny rapport från juli 2015 skriver författarna att troféjakts industrin är den största källan till kadaver efter att troféjägarna tagit skinnet och skallen.
Rapporten menar även att antalet lejonuppfödningsfarmer nästan dubblerats mellan 2005 och 2013.
På bara något har ökning av farmer ökat med 25%. Det är en lukrativ bransch, som är helt lagligt och det är en chans till snabba pengar.
Det skjuts två eller tre lejon per dag i en canned hunt i Sydafrika. Lejonen säljs inte bara inom landet utan de exporteras även till Asien, arabvärlden och till andra afrikanska länder där canned hunting-farmer nu startar upp.
Uppfödarfarmerna har också insett att turisterna gärna betalar för att få klappa eller ta selfies med lejonungar.
För att honorna ska kunna få nya kullar så fort som möjligt tar skötare lejonungarna från honorna redan efter några timmar.
Min uppfattning är att lejonhonorna är avelsmaskiner och inget annat.
Branschen hävdar att lejonen har bra uppväxtmiljöer och att många av dem placeras ut i det vilda igen, men den bilden delar varken CACH eller den kända etologen Kevin Richardson, som kallar det för ”en turistindustri med en ondskefull sida”
Canned hunting är inte seriös jakt utan slakt av lejon!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar