söndag 31 januari 2016

Ett liv nästan utan vatten

I en insändare i HelaHälsingland oroar sig Ingela Björck för att den lilla staden Nasca i Peru. I staden får man vatten i kranarna bara en timme om dagen.
Ingela Björck sitter i styrelsen för Naturskyddsföreningens avdelning i Lund. Hon arbetar deltid på Kommunikationsavdelningen vid universitetet.

Har all respekt att Ingela vill hjälpa behövande, men då måste man också använda sitt sunda förnuft. Hela inlägget andas ”löjets skimmer”!

Ingela skriver:
Regnbristen orsakas främst av väderfenomenet el Niño. Men den är en föraning om vad som kommer när klimatförändringarna dels ändrar regnmönstren, dels får Perus snabbt smältande bergsglaciärer att helt försvinna. Då blir vattenbristen inte övergående, som den förhoppningsvis är nu, utan permanent.
Ett liv nästan utan vatten – hur omöjligt är inte det? För peruanernas skull, och för alla andra som hotas av torka i den globala uppvärmningens spår, måste vi snabbt ställa om till ett energisnålt och klimatsmart samhälle. Vi innebär framför allt vi i den rika världen, där varje person orsakar mycket större utsläpp av växthusgaser än människorna i den fattiga världen”.


Hon skriver att bristen på regn beror på väderfenomenet El Niño. Det Ingela inte förstår att El Nino inträffar med viss regelbundenhet, varför invånarna kan förbereda sig för det.

Att som Björck skylla på klimatförändringarna och att de är orsaken till torkan i Peru. Idag j´kan vi konstatera att klimatförändringarna inte synts till de senaste 19 åren.

Hon tror att vi kan hjälpa Nasca, genom att minska utsläppen av koldioxid här i Sverige. Sveriges utsläpp av koldioxid ligger på samma nivåer som på 50-talet.

Verkligheten är den att gasen är lika viktig för livet som vatten. Under årmiljonerna har växtligheten sugit ur atmosfären så mycket av gasen, att halten nu är besvärande låg.
Med mera koldioxid i luften växer det bättre så skördarna ökar. Växterna behöver inte så mycket vatten, vilket gör att öknarna minskar. Det är bevisat av satellitfoton. Det kan hjälpa Nasca i Peru.

Tyvärr måste jag konstatera att Björck är så vilseledd att hon föreslår minskning av utsläppen, när deras verkan faktiskt är positiv.
När tom Greenpeace inser att fossil koldioxid förbättrar livet på Jorden inser man att Björcks inlägg är mer än förvirrat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar