lördag 23 januari 2016

Light-produkter med aspartam eller sukralos kan vara mycket hälsofarliga













Konstgjorda sötningsmedel som tex aspartam och sukralos ökar risken för ohälsa, vilket den oberoende hälsorörelsen känt till i decennier.

Nu vaknar även DN som publicerar en artikel om riskerna. Forskning visar att sötningsmedlen förändrar bakteriefloran i tarmen, vilket får blodsockret att stiga okontrollerat. Tarmbakteriernas sammansättning verkar ändra sig, vilket på sikt tycks påverka kolhydratomsättningen och insulinfrisättningen.

Ett kalorifritt sötningsmedel som sackarin har uppfattats som nyttigare än vitt socker. Men nu visar israeliska forskare i en studie på möss att tarmbakterierna påverkas, inte främst det centrala nervsystemet som man tidigare trott.


Metabola sjukdomar
Typ 2-diabetes som är ett av de största hälsoproblemen i den ”moderna” världen. Socker är känt för att skapa ohälsa, karies, diabetes och övervikt. Matindustrins lösning på problemen är artificiella sötningsmedel.

De finns i en lång rad livsmedel, allt ifrån grönsaksberedningar, marmelad och sylt till läsk, glass och sportdrycker.
Israeliska forskare
De har vetenskapligt bevisat att artificiella sötningsmedel har en rakt motsatt effekt, både hos möss och människor.
När vi äter sötningsmedel som aspartam eller sukralos uppstår nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det är tvärt emot vad de påstås göra.

Nedsatt glukostolerans
Detta är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes. Det nya i upptäckten är att tarmens bakterieflora förändras negativt, vilket får blodsockret att skjuta i höjden.

Resultat från kliniska försök
När friska och frivilliga försökspersoner fick äta sötningsmedel drabbades hälften av dem av förhöjda blodsockernivåer.

Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet:
”Resultaten är oerhört intressanta, framför allt med tanke på att utgångspunkten i dag är att konstgjorda sötningsmedel är helt ofarliga.
Vi måste nog omvärdera dessa medel. Den stora frågan, som forskarna också är inne på, är hur det kommer sig att så många överviktiga har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker. Det här skulle kunna vara en förklaring”.
Forskningsrapporten finns publicerad i Nature

Att fortsätta dricka CocaCola och Pepsi Cola är kanske inte så smart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar