måndag 17 april 2017

Är Sverige på väg att bli ett U-land?

I morgon presenterar regeringen Sveriges vårbudget. Finansminister Magdalena Andersson i SvD: ”Vårbudgeten som presenteras av regeringen under tisdagen kommer att för första gången innehålla nya mått på välstånd. BNP är ett viktigt mått, men det säger inte allt!”

BNP per capita med vissa varianter är som bekant det allmänt använda måttet för att mäta materiell levnadsstandard i en nation.
BNP är ett mått på ekonomisk aktivitet i landet. Hur mycket som faktureras osv.
Det inbegriper även konsumtion via bidrag samt ersättning av befintliga anläggningar.
Som exempel: Bränns en skola ner och måste byggas upp igen så kommer det att faktureras massor av miljoner som ökar BNP på pappret. Men välståndet i landet har inte ökat, däremot har arbetstid gått förlorat helt i onödan.

Hushållskonsumtion står för 48% av BNP.
Som hushållskonsumtion räknas exempelvis hushållens utgifter för mat, kläder och kapitalvaror.

Det enda rätta måttet på utveckling är på frågor som:
Är skolorna och lärarna i bättre form nu än för 10 år sen?
Har servicen på landsbygden ökat jämfört med för 10 år sen?
Tar vi hand om våra äldre och sjuka på ett bättre sätt nu än för 10 år sen?
Har vårdköerna blivit kortare nu än för 10 år sen?
Kan du räkna med att polisen kommer när du ringer?
Har vi ett försvar i ett relativt bättre skick nu än för 20 år sen?
Är Sverige ett attraktivare land för barn att växa upp i nu, jämfört med för 20 år sen?
 
Problemet Sverige står inför är den stora invandringen från MENA som inte bidrar med skatteintäkter till statskassan. Det kommer att resultera i försämrad BNP per capita så fort personerna får medborgarskap och då räknas in i folkmängden. Svensk BNP per capita kommer störtdyka.
Regeringen har insett det här och tänker nu börja presentera ett eget pseudo-mått på välstånd istället!

Magdalena Andersson: ”Med hjälp av femton noga utvalda indikatorer vill regeringen se att utvecklingen går i rätt riktning för de ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekterna av samhället.”
 
Det sker forskning om sån här så kallad "grön NNP" som tar miljöförslitning och allmän HDI-liknande välfärd i beaktning, men inge
t land har ens nått faktiskt nationellt budgetarbete - någonstans i världen. 
Inte förrän nu när världens första feministiska regering byter mått på nationens välstånd.
Är inte Sveriges regering helt enkelt banbrytande genier som tänker hitta på sitt eget välståndsmått, långt innan något annat land fått fram ett välbalanserat mått på "grön NNP?"
Vad kommer det här få för konsekvenser på ekonomin som helhet, när hittepå-mått plötsligt kommer styra svensk finanspolitik framöver?
 
SVT gillar att poängtera att BNP ökar, för att det låter positivt. Problemet är just det att BNP inte säger något alls om ett lands materiella levnadsstandard.
Nigerias
och Luxenburgs BNP är t.ex. nästan tio gånger högre än Sveriges. Vilket då för oss till BNP/Capita - det normala välståndsmåttet. Vilket vi nu verkar lämna bakom oss eftersom det knappast lär öka dom kommande åren.

Alltid samma sak med vänstern. Nya ord, ny begrepp, nya måttstockar när de gamla inte visar önskat resultat.

Något verkar vara riktigt ”åt helvete” med Sverige när man överger mått som är relativt lätt jämförliga med andra länder för att sminka ”Sverigeliket” med snömos.
Vad är det
regeringen inte vill att det avslöjas?
Några "dolda" kostnader?

Vem tror ni att ni lurar egentligen? Vi ser ett Sverige som kommer att vara ett u-land inom 1-2 decennier och ni tror att det inte kommer att märkas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar