söndag 24 september 2017

Tyskland går till val idag!


Tyskarna går till val idag och SVT satsar stort på det tyska valet och sänder en valvaka. Det är 9 frågor som engagerar väljarna speciellt mycket:
1. flykting/invandringspolitik
2. säkerhet, brott och straff
3.
arbete och arbetsmarknad
4. dieselavgaser och körförbud
5. miljö och klimat
6. bostadsmarknad och hyror
7. löner, skatter och avgifter
8. räntor
9. digitalisering och lagar och regler på nätet
Man tippar att följande partier klarar 5% spärren:
- CDU/CSU
- SPD
- AfD
- FDP
- Linke
- Grüne

N
ervositeten har varit stor i de stora partierna i Tyskland ju närmare valdagen den 24 september man kommit och idag avgörs det.
Missnöjet med Angela Merkel har manifesterats på valmöten, inte bara i östra delen av landet.
Intressant är att Merkel blivit utbuad vid varje tal samt att folk kastar tomater på henne? Det har spekulerats i, hur mycket hennes parti kommer att tappa. Stödet för det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland ökar och antalet osäkra väljare är stort. Merkel regeringen har underskattat oron för invandringen.
När det ser ut så kan man ju tycka att AfD borde gå bättre än vad de gör. Fast de verkar ju samtidigt haft ett uppsving i opinionen nu på slutet.

AfD verkar mest haft problem med sina partiledare, kan tänka mig att det är det som spökar. Men om man tänker på att CDU har svängt mer och mer till vänster under Merkel
kan det finnas en hel del "konservativa" tyskar som skulle kunna lockas av AfD. AfD har främst varit framgångsrika i gamla Östtyskland. Om de på allvar ska kunna växa i framtiden måste de plocka väljare från CSU i Bayern, vilket inte känns så troligt i nuläget. CSU har ju närmast monopol på Bayerns väljare, och verkar vara mer konservativa en CDU. Utan dem hade nog AfD fått fler röster där.
AfD vill omförhandla EU-medlemskapet, de vill se minskad makt i Bryssel, de vill öka medlemsländernas självbestämmande och att Tyskland lämnar Euron.
Skulle dessa krav inte vara möjliga, vill de att Tyskland lämnar EU.
De vill ha en strikt invandringspolitik och stärkt gränsskydd, en arbetskraftsinvandring enligt kanadensisk eller australiensisk modell och en restriktiv flyktingpolitik. Runt 10.000 flyktingar per år anser de vara lagom.
Migrationen har avtagit men det kommer inte kriminalitet att göra vilket kommer spela dom i händerna fortsatt.
En rapport om sexualbrott begångna av utlänningar har blivit en känslig fråga i slutspurten av valrörelsen i Tyskland. I delstaten Bayern har övergrepp och våldtäkter ökat kraftigt, och utlänningar och asylsökande finns i flera fall bland de misstänkta gärningsmännen. Inrikesministeriet i Bayern säger att antalet anmälda sexuella övergrepp och våldtäkter under första halvåret 2017 ökade med nästan 50% jämfört med första halvåret 2016, från drygt 400 till 685. Bland de misstänka gärningsmännen är en ”oproportionerlig andel” utlänningar, alltså många är utlänningar.

I en artikel i tidningen Der Spiegel menar två kvinnliga debattörer att partier som vanligen försvarar kvinnors rättigheter har svikit i dessa frågor. De menar att Kristdemokrater, Socialdemokrater, Gröna och Vänstern för ofta undvikit klarspråk och stöd för utsatta kvinnor. De menar att bland de många asylsökande som kom hösten 2015 fanns en stor grupp unga och ogifta män och de är i alla samhällen en riskgrupp, när det gäller att begå sexuella övergrepp.

Socialdemokratin i Tyskland har länge fört en tynande tillvaro, det var inte så länge sedan de var nere på runt 20% i opinionsmätningarna.
Partiet sågs som hopplöst grått och trist, och med en lika grå och trist partiledare Sigmar Gabriel och dessutom som enda funktion ett stödparti till Merkels CDU..
Men så hände något dramatiskt, helt plötsligt och till de flestas förvåning så överlämnade Sigmar Gabriel stafettpinnen till sin kamrat, den karismatiske socialisten Martin Schulz, och pang så small det till rejält i opinionen, Schulz visade sig vara mycket omtyckt av det tyska folket och inom loppet av ett par dagar såg man en otrolig
Schulz-effekt, partiet ökade i stort sett från dag 1 till dag 2 från 20% till 32% i opinionen. Nu verkar det som att Schulz-effekten håller i sig och partiet ligger stadigt över 30% i alla mätningar hittills, och som sagt, i de senaste mätningarna till och med över Merkels CDU. Om valresultatet går i Schultz favör kan han efterträda Merkel!
Schulz vill sudda ut klasskillnaderna och göra landet mer jämlikt, han vill höja skatten för de rika och stärka skyddet ytterligare för arbetstagare.
Vidare vill han höja och förlänga arbetslöshetsersättningen och göra satsningar för att förstärka det redan ganska stabila sociala skyddsnätet genom att låta socialbidragstagare ha större förmögenhet men ändå kunna få bidrag, han vill också att se att vissa bidrag höjs ännu mer.
Merkels CDU har redan genomfört en höjning av bidragen nu till årsskiftet 2017.

När det gäller migrationspolitiken så är
Schulz minst lika flyktingvänlig som Merkel, han är väldigt engagerad i frågor om jämlikhet, antirasism och rättvisa, enligt honom själv är han nästan lika mycket en aktivist som en politiker, och han är också en mycket stor vän av EU.
Däremot är han öppet mycket kritisk till USA's nye president, han har bla sagt att Trump beter sig som en simpel rasist.

Kortfattat kan man väl säga att Schulz vill föra en klassisk socialistisk politik som verkar efterfrågas av en hel del väljare om man ser till opinionen.

För oss svenskar känns det svårt att förstå att socialdemokratin går som en ångvält i Tyskland när den är på kraftig tillbakagång i övriga Europa. I synnerhet med holländska valet och PvdA:s kollaps i färskt minne.
Det är närmast obegripligt, och känns lite som "Kejsarens nya kläder". Egentligen har Schulz inte mycket nytt att komma med - inget revolutionerande.
Lite förbättrad a-kassa och minimilön etc., men knappast n
ågot som motiverar en sådan popularitet. Karismatisk? En skäggig glasögonorm i övre medelåldern.

Foliehatten gissar, att tyska folket i stort, söker en ny ledare - och i Schulz ser de en kansler. Det som hänt SPD kunde i princip hänt vilket parti som helst, om de växlat ledare. Tyskarna verkar oerhört beroende av en ledare och en enad partiledning - titta på bråket inom AfD, och vad det medfört i form av dalande opinionssiffror.
Det man måste tänka på, är att Tyskland skiljer sig från de flesta andra länder när det gäller stödet för högerpopulism och extremism, den breda massan av folket är extremt misstänksamma och negativt inställda till allt som står till höger om CDU/CSU.
Att vara nationalistisk eller att hylla protektionism är väldigt, väldigt otyskt.
Tyskland är av tradition raka motsatsen, för att förstå helheten i detta måste man se till hela det moderna Tysklands historia, från Konrad Adenauer och grundandet av Förbundsrepubliken 1949 och det efterföljande Wirtschaftswunder och ända fram till Wiedervereinigung/Tysklands återförening 1990.
Fred och frihet, demokrati, rättvisa och öppenhet mot andra kulturer, det är grundbultar och ledord som sitter djupt förankrat i såväl gammal som ung, och värderingar som förs vidare från generation till generation.
Därför har populistiska och extrema partier det så svårt i Tyskland.

Och vi ser dessa tendenser ännu tydligare just nu i dessa tider med
Brexit, Trump och Le Pen. När det blåser oroliga vindar i övriga Europa, så håller tyskarna ännu hårdare fast, i de trygga stora partierna som Merkels CDU och Socialdemokraterna, båda dessa partier är starka som bara den idag.
Foliehatten tippar också att de bildar regering efter valet med Schulz som kansler!

Tillägg 170924 19.20
Tyska Bild Zeitung skriker ut "Wahl-Beben" ungefär Val-jordbävning.Socialdemokraterna gjorde ett katastrof val,
det sämsta valet någonsin, trots höga siffror innan valet(tom högre än CDU). SPD hoppar också av samarbetet med Merkel. CDU backar också och gör det sämsta valet sedan 1949. Valets stora vinnare är AfD och blir tredje största parti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar