lördag 11 maj 2019

Lägenheter behöver saneras efter invandrare!

Ljusnarsberg och Filipstads kommuner öppnade sina hjärtan under flyktingkrisen 2015, då Sverige översvämmades av lyxflyktingar. Idag 4 år senare, så är bostäderna som kommunerna ställde upp med,sönderslitna, att de två kommunerna inte ser någon annan möjlighet, än att de måste riva dem. Notera att fastigheterna är ifrån 1980 talet, d.v.s, mycket yngre än dom lägenheter som finns i miljonprogrammens ghetto områden.
 
Tidskriften Hem & Hyra närvarade vid en besiktning av 30 lägenheter i det lilla samhället Bångbro och de såg fuktskador, mögel, hål i väggar, klotter, brännmärken, trasiga köksutrustningar och trasiga rutor. Skadorna beräknas kosta mellan fyra och fyra och en halv miljon att åtgärda och har ännu inte registrerats hos Migrationsverket.

Jimmy Sander,
Ljusnarsbergs kommun: ”Tanken var att vi ska kunna behålla hälften av husen och att vi skulle riva de som var i absolut sämst skick. Men får vi inte några pengar från Migrationsverket för att rusta de övriga, kommer vi tvingas riva fler än vi räknat med.”

Anledningen till att hyresvärdar kan bli utan pengar är åldersavdragen som görs på inventarierna som gör att MV antingen bestrider fakturorna helt eller betalar ut lägre summor, än vad skadorna kostar att åtgärda. Det är inte bara Ljusnarsberg som talar om rivning, utan även 
Filipstad. Filipstad vill tvinga MV att betala!

Kommunala Vingåkershem sökte ersättning för ett 20-tal lägenheter för ett år sedan, men handläggningen har tagit sådan tid, att bolaget under det år som gått, endast fått ersättning för ett fåtal. Bolaget hade planerat riva några av husen som tidigare varit migrationsboenden sedan tidigare, men får man dessutom inte ersättning för de som ska sparas, kommer Vingåkershem drabbas ekonomiskt.
Hem &Hyra frågar Jimmy Sander, hur ser du på att hjälpa MV igen, om de skulle behöva lägenheter?
Jimmy Sander: ”Det är inte upp till mig utan det är politikerna som bestämmer en sådan sak. Men om jag hade fått bestämma hade jag varit väldigt restriktiv med tanke på deras agerande. Det drabbar övriga hyresgäster och i min värld är det totalt oacceptabelt. ” Migrationsverket har svarat på kritiken!
 
Kommunala hyresvärdar som kräver ersättning från Migrationsverket (registrerade i februari 2019)
Fastighetsbolag Summa krav
Hedemorabostäder                        132 794
Laxåhem                        314 622
Vingåkershem                        529 447
Filipstadsbostäder                          27 779
Flens Bostads                             4 318
Hagforshem                          28 318
Karlskogahem                          82 541
Karlskogahem                        422 048


Säfflebostäder                        387 857
Torsby Bostäder                        199 705
                                                                                                                     TOTALT:                     2 129 429

Det som är intressant är i vilket skick bostaden/bostäderna var innan inflyttning skedde? Foliehatten undrar om kommunerna dokumenterade i vilket skick de var, för att sedan användas som bevis, när ersättningskrav har skickats in till MV.
Gällande praxis för normalt slitage är c:a 3,5 - 5 % årligen. En totalrenovering av en hyresrätt ska ske, vart 10:e-15:e år. Slitage som överskrider normalslitage, kan leda till skadeståndsskyldighet.

Sedan kan man fråga sig vad exakt det är för byggnader som måste rivas 40 år efter uppförandet. Antingen har de boende på väldigt kort tid verkligen ansträngt sig att förstöra bostaden eller har byggnaden inte varit uppförd som ett normalt bygge.
En normalt byggd villa eller ett flerbostads-/hyreshus är i princip alltid mer lönsam att renovera, än att riva och bygga nytt. I synnerhet efter 10-15 år vid uthyrning, då "allting" (väggar, (inner)tak, golv, inventarier mm.) är avskrivet och således har ett skattemässigt värde på precis exakt 0 kr.
Det finns med andra ord, ett stort incitament för ägaren att totalrenovera, för att få upp värdet på bostaden, samtidigt som nya avskrivningar kan göras.
Det hade varit intressant med före/efter bilder så man kan få sig en uppfattning var skon klämmer i situationer som dessa. Säger inte att det är omöjligt att det är hyresgästerna som å det grövsta har förstört bostaden, men man kan inte riktigt förstå hur. Har man typ på eget bevåg rivit bärande väggar vilket gör att bostaden, även om en totalrenovering görs, är obrukbar?
 
I en annan Hem&Hyra-artikel som är en intervju med svar från Migrationsverket nämns ett bolag som skickat in för 30 lägenheter på ett år och de har fått betalt för tre av dessa. MV kontrar med "Som jag sa, vi har många ärenden just nu!" Det är inte alla bolag som bara råkar ha liggande pengar för att renovera 30 lägenheter.
Hem&Hyra nämner hur de lägenheter som skulle behöva renoveras helt enkelt står tomma, för att bolaget tänkte använda pengarna från M
V, för att renovera, men då de helt enkelt inte fått några pengar står dessa lägenheter orenoverade, tomma, och kostnaden för detta läggs på övriga hyresgäster för att inte bolaget ska gå back.
Hem&Hyra:
"Många hyresvärdar är kritiska till åldersavdragen. De menar att MV kan bedöma till exempel en matta som värdelös och inte betala ut något, bara för att den är gammal, men att mattan hade ett värde eftersom den hel och fräsch innan lägenheten hyrdes ut.
MV: "Vi utgår från åldern och har mattan uppnått den ålder att den blir helt avskriven, blir effekten mycket riktigt att de blir utan ersättning."
Det hade alltså kunnat vara effektivare och billigare för
bostadsbolaget att sälja allt möblemang på Blocket och hyra ut tomma lägenheter. 
 
I en annan artikel säger en från Filipstadsbostäder hur de behandlar uthyrningen som från vilken annan person som helst.
"Enligt honom är det stor skillnad i hantering: när en privatperson hyrt och något gått sönder i bostaden, begär Filipstadsbostäder ersättning för det som skadats. Men när Migrationsverket hyrt och något gått sönder måste värdar fylla i blanketter och mallar som sedan Migrationsverket använder för att bestämma vilket belopp som ska ersätta skadan."
Här har MV accepterat onödigt slitage och dålig städning, men vägrar ersätta 3000kr för att TV-utrustning blivit stulen. Varpå Filipstadsbostäder
kontrar via
Per Green:  "De säger att det är någon av deras andrahandshyresgäster som stulit det. Men precis som vid all annan andrahandsuthyrning är det förstahandshyresgästen som är ansvarig. Det gäller oavsett om man är staten eller en privatperson."
 
I Norra Skåne finns en artikel om Ann-Marie Karlsson som nappade när socialen i Hässleholm behövde bostäder åt nyanlända, så hon hyrde ut sitt hus till en nyanländ familj. Men sedan som hon beskriver det så öppnades porten till helvetet och både hennes liv och hennes hus förstördes. En tankeväckande historia och en varning till andra som funderar på att upplåta sitt hem till nyanlända efter att ha nappat på kommunernas desperata vädjanden om att få privatpersoner att upplåta sina hem.

Foliehatten har hittat otal artiklar som handlar om ersättningskrav på förstörda lägenheter efter flyktingar Efter två år med flyktingar så är bostäderna i behov av totalrenovering och totalsanering. Golv, väggar, inredning, badrum och kök är helt demolerat. Någon byggare beskrev det som ”man tror att vilda djur har bott i lägenheten!”.

1 kommentar:

  1. Ann-Marie Karlsson - en "naiv batikhäxa?"
    Troligen en trogen läsare av AB och DN samt ser bara på statsTV?
    Tyvärr, A-M Karlsson är man naiv och tror på socialisternas ord då får man faktiskt skylla sig själv. Okunskap skapar alltid problem.
    Ledsen, men jag tycker INTE synd om henne.

    SvaraRadera