fredag 9 september 2016

Ser vi slutet på Angela Merkels karriär?

Angela Merkel har ännu inte beslutat om hon skall ställa upp i nästa val. Ser vi början till slutet för hennes tid som förbundskansler och EU-profil?
I slutet av G20-mötet i Hangzhou, Kina kommenterade förbundskansler Angela Merkel valet i förre detta östtyska Mecklenburg-Vorpommern. Hon tog på sig ansvaret för det dåliga valresultatet som CDU gjort.

Angela Merkel:
”Jag är mycket missnöjd med resultatet av delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern. Det är helt klart på grund av flyktingfrågan. Men jag tror att oavsett de beslut som fattats, de var rätt
beslut och vi måste fortsätta att arbeta med dem.”

"Mutti" Merkel
vill gärna lägga förlusten på flyktingpolitiken, men hennes politiska problem är betydligt djupare än så - så djupt, att många analytiker nu ser hennes tid som kansler, gå mot ett slut.

Ett tecken
i tiden är att många lokala kommuner i Merkels parti CDU i Mecklenburg-Vorpommern helt enkelt inte velat se Merkel på valmöten i konfrontation med de socialdemokratiska SPD, Merkels regeringspartner i Berlin och partner i Mecklenburg-Vorpommern.

I Mecklenburg-Vorpommern, deltog hon i bara fyra valmöten.
Berlin som håller val den 18 september är bara ett tal inplanerat.

Bara för arton månader sedan ansågs Angela Merkel som ett ostoppbart lokomotiv som rullade över Syriza regering i Grekland och som öppnade Tysklands gränser för flyktingar, vände plötsligt det politiska tidvattnet och fläckade hennes rykte istället.
Det är inte okontroversiellt inom EU att hon har framträtt som
EU: s mest framstående ledare under de elva år som hon har
varit tysk kansler, nästan lika länge som Helmut Kohl, som hon starkt bidrog till att han sparkades 1998.

G20-mötet visade att den globala ekonomin långt ifrån
har återhämtat sig och att många länder inte kan hitta lösningar mot arbetslösheten. Protektionism är nästan ett bortglömd ord som sakta smugit sig in i debatten.

Storbritannien
står inför Brexit förhandlingar och med ett budskap att tillväxten av handeln i den kinesiska valutan, renminbin ökar, gör att London och pundet förlorar sitt grepp, om att vara världens ledande handelsvaluta.

Tysklands ekonomi
går inte lika bra som de uppblåsta prognoserna hävdar, vilket gör att EU börjar knaka i fogarna. Det kan vara en av anledningarna till varför Merkel inte bestämt sig om hon ställer upp för omval nästa år.

Merkel har fått kritik från många länder i EU. Hennes flyktingpolitik har lett till skarp kritik från Polen, Ungern, Tjeckien och flera länder på Balkan.
Men även från länder utanför EU, medan Grekland och Italien, får ta bördan.

Grekland har i praktiken placeras under administrering av EU efter Tysklands diktat om hur euroområdet skall drivas.
Frankrike och Italien
har kritiserat Tyskland för den brutala och orubbliga åtstramningspolitik, som även Internationella valutafonden (IMF) har stämplat som meningslös för att lindra skuldbördan hos grekerna.

I Storbritannien ger många nej-sägare Merkel skulden för Brexit, eftersom hon gav Storbritannien bättre villkor.

Förhandlingarna om Brexit bli nästa stora utmaning r Frankrike. De kommer förmodligen att kräva hårdare villkor mot London än Berlin. Det kan bli så, att Merkel måste hämta sin politiska auktoritet i Bryssel och Berlin.

Merkel som för närvarande tveklöst är tysk kansler och hon är
den som kan hålla
samman EU.
EU står inför B
rexit, eurokrisen, flyktingkrisen, förhandlingar med Ryssland, de auktoritära tendenserna i Polen och Ungern, framväxten av högerextremism och populism och utmaningar från vänster socialdemokratiska rörelser som kritiserar EU: s politik utan att vilja söndra.

Men förhoppningar och kraven på Merkel kan lätt falla sönder. Problemet är Brexit där hon måste hitta en balans. Hon måste också blidka och bromsa humöret på fransmännen. Merkel måste hitta en kompromiss som Berlin och Paris kan godta. Samtidigt hon inte dra ut Brexit processen under en längre tid, så att den inte förlamar den fortsatta styret av EU.

"Värderingar och normer" frågor som Berlin och Bryssel måste ta itu med från Ungern och Polen. Om detta inte löses kan det orsaka andra motsättningar och kriser. Inte bara i flyktingfrågan, men även de tyska närmanden att ompröva EU: s sanktioner mot Ryssland och ett förslag till nya militära avtal med Moskva.

De forna Sovjetstaterna och östblocket är "det nya Europa" som stretar emot ett närmande till Ryssland. Frankrike och Tyskland har en starkare "europeisk dimension" i sin utrikes- och säkerhetspolitik.

I europolitiken är dock de nya EU-länderna i öst som har gett mest stöd för Berlins hård linje mot Grekland och andra "skuldtillstånd" i söder. Tyska och franska banker har räddats genom att överföra skulder till befolkningen genom åtstramningspolitik.

Det är stor oenighet mellan Berlin och IMF när det gäller att skära i Atens ohållbara skuldbörda. Tyskland och Nederländerna har hotat att dra sig ur stimulanspaket om IMF inte ställer upp.
Merkel har tagit ett personligt ansvar för att hantera flyktingströmmar genom att ha tagit "den moraliska kommandot med sitt budskap: Wir schaffen das!
Här är det långt till
att alla länder för en gemensam flyktingpolitik politik i EU.

Merkel har i Budapest, Warszawa och Prag anklagas för att sätta Europas säkerhet på spel och förstöra europeisk kristen kultur. Ungerns premiärminister Viktor Orbán går så långt och anklagade henne i september förra året för "moralisk imperialism".


Tyskland har inte så många vänner i EU längre och det finns en pågående "omkalibrering av makten" enligt Financial Times.
Tyskarnas positiva syn på EU dalar, från 45 procent i maj förra året till 34 procent vid det senaste EU-mätningen i november.
Om Merkel inte ställer upp till omval nästa år i Tyskland kan vi se framemot politisk kaos – vem skall ta hennes ”mantel”?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar