måndag 8 februari 2016

Ny stor flyktingvåg av sunni från norra Syrien efter syriska armens framgångar











 








Den syriska armén med stöd av massiva ryska flygbombningar av rebellernas fästen i Syrien inleddes i månadsskiftet september/oktober förra året. Det har dröjt drygt fyra månader innan flyganfallen öppnat upp motståndet i Aleppo och al-Assad regimens framgångar på slagfältet.

Det beror bland annat på stadens storlek och att militär hjälp har kunnat föras in till rebellerna från Turkiet.
Den del av Aleppo som inte kontrolleras av regimen behärskas av en brokig allians av rebellgrupper. Väst orienterade grupperingar som samlats i koalitionen Fatah Halab och av radikala jihadistgrupper där det al-Qaidaanknutna Jabhat al-Nusra dominerar.
Alla dessa grupperingar har fått stöd av EU och USA.




Tidigare i år har Syriska armén befriat 18 städer eller byar i nordöstra Latakia provinsen. Den sjätte februari lyckades de syriska trupperna inta två strategiska byar: Doweir al-Zaytun och Tell JaLibin nära staden Paschkoa i Aleppo-provinsen norra område. Andra arméförband vann tillbaka ett viktiga berg i Latakia som gränsar mot Turkiet i norr. Huvudsyftet i denna fas är att säkra nordöstra hörnet av Latakia provinsen och bygga en frontlinje utmed den strategisk staden Jisr al-Shughour”
En radarstation i Marj al-Sultan-distriktet i sydöstra Damaskus har också återtagits av den syriska armén.

Rebellernas stridande förband får stöd från Turkiet och Saudiarabien. Turkiska trupper har nämligen byggt upp en allt starkare närvaro nära den syriska gränsen.

Turkiskt artilleri hjälper Daesh terrorister som retirerar mot den turkiska gränsen i syriska provinsen Latakia.
http://en.alalam.ir/news/1785632 skriver:
”Turkiskt artilleri har flera gånger hjälpt enheter av terrorister i reträtten”.
Av allt att döma har detta godkänts av USA/NATO.


De syriska myndigheterna har upprepade gånger anklagat Turkiet för att tillhandahålla vapen, underrättelseuppgifter och ekonomiskt stöd till de syriska militanta rebellgrupperna och samtidigt som turkarna köper smugglad olja av Daesh.
Där är Erdogans son inblandad i dessa affärer.
http://en.alalam.ir/news/1785632#sthash.IYyByTqj.dpuf

Saudiarabien har också uppgett sig villiga att skicka marktrupper till Syrien ”för att bekämpa Islamiska staten”.
Både Turkiet och Saudiarabien är sunni.

Militära analytiker påpekar att det inte bara, eller ens främst, är det ryska flygvapnet som har stärkt Damaskus positioner i kriget. De utgör bara en komponent.

Ett ökat inflöde av stöd till den syriska regimen, främst via de ryska brohuvudena i hamnstaden Latakia och flottbasen Tartus, har förbättrat utsikterna för al-Assads överlevnad.

Det handlar om leveranser av stridsvagnar typ T-90, handeldvapen, skyddsvästar och optisk utrustning. Men viktigast av allt, kommenterar webbsajten Stratfor, är troligen att ryska och iranska militära rådgivare är involverade i stridsledningen.

Dessutom slåss tusentals irakiska, iranska, afghanska och pakistanska milissoldater under befäl av iranska officerare, liksom styrkor från libanesiska Hizbollah, på al-Assads sida. Inte att förglömma att Iran jämte Ryssland är viktiga allierade.

Den iranska nyhetsbyrån Tasnim rapporterade att en brigadgeneral från Irans revolutionsgarde dödats i strider vid Aleppo i Syrien tillsammans med sex iranska medlemmar av Basiji-milisen.

Den som vill fördjupa sig i shiiter och sunniter grupperingar i Syrien kan läsa denna utmärkta artikel: http://fof.se/tidning/2014/2/artikel/darfor-strider-shiiter-och-sunniter

Flyktingström från Aleppo

Tiotusentals syriska flyktingar från Aleppo som tillhör Sunni har nu samlats nära gränsövergångar utmed Turkiets gräns. De har flytt från den storskaliga offensiven som
den syriska armén har inlett mot
rebellkontrollerade områden i den syriska staden Aleppo.

Al Jazeeras Zeina Khodr rapporterar från gränsstaden Kilis:
"
Tusentals människor från landsbygden har flytt mot den turkiska gränsen.
Inuti Aleppo City, vad vi förstår från människor
som vi har talat med, börjar familjer packa ihop sina tillhörigheter för att lämna staden.
Det
är fortfarande ingen massflykt, men folk är rädda . Vissa familjer väljer att lämna ändå.
Folk säger att priserna är på
väg upp och tillgången på bränsle är knapp.
Vi vet inte det exakta antalet människor som bor i de rebellkontrollerade östra distrikt i Aleppo City men vissa siffror uppskattar det till mellan 250.000 och 350.000 personer".
Den turkiska guvernören i provinsen Kilis, på gränsen till Syrien, sade att tusentals syriska flyktingar anlände till den turkiska gränsen nära Kilis.
En annan reportrar vid Oncupinar gränsövergången nära Kilis sa att ytterligare 70.000 syrianer kan förväntas anlända om ryska flyganfall och syriska
militära fram
gångar fortsätter.
EU: s utrikeschef Federica Mogherini sade:

"Vi diskuterade detta med vår turkiska kollega och EU anser att det är en moralisk om inte en rättslig skyldighet ... att skydda dem som är i behov av internationellt skydd" .

Flyktingar till EU och Sverige
President Erdogans absoluta vägran att hjälpa flyktingarna på något sätt kan komma få katastrofala konsekvenser för EU och Sverige.

Turkiet kommer trots att de erhållit över 35 miljarder SEK
från EU att släppa igenom flyktingarna.

Det är något som EU bör vara mycket oroliga för.

Flyktingvågen kan vi vänta till våren när de segerrusiga Assad styrkorna rullar in i de Sunniområden som de tidigare förlorat i norra Syrien.
Frågan är hur många flyktingar som kommer till EU och Sverige – en halv miljon eller mer?

Framtiden
Putin har skaffat sig själv en fri hand i Syrien och kan mycket väl komma att expandera sina operationer, i visshet om att USA nu är ”hors de combat”
Obamas presidenttid är snart slut och hans händer är bakbundna.

Regeringens vinster har gett en moraliskt uppsving för lojalister och motståndare till president Bashar al-Assad uppmanas att ge upp, inklusive Turkiet och Saudiarabien.

Med framgångarna i Aleppo-provinsen, som bygger på de tidigare i Dara'a i söder och Latakia i norr sänktes de FN-förmedlade fredssamtalen denna vecka i Genève. Ingendera sidan anser att det inte finns mycket att diskutera.

På sin blogg Alla dessa dagar lämnar Carl Bildt en intressant upplysning:
Och meningarna om Ryssland roll går också isär, även om det nu är tydligt att regimstyrkornas Rysslands-stödda offensiv kring Aleppo spelade sin roll för att fredssamtalen i Genève inte ens hann komma igång innan de suspenderades”.

Regeringen
har nu uppnått sina mål på slagfältet i norr. Oppositionen anklagar Assad administration och Ryssland för att använda förhandlingarna som en täckmantel för urskillningslösa attacker.


SVT utmärker sig med direkta vinklade lögner
Ännu ett lögnaktigt ”reportage” på SVT:s Rapport den 6/2!
Häpnadsväckande lögner och undanhållande av fakta staplades på varandra i inslaget från Syrien.
Givetvis så talade man inte om den den s.k människorättsorganisationen som man nämner är ett organ som USA och rebellerna helt styr.

SVT kallar sig för ”fri och oberoende” nyhetsförmedling – är ett stort skämt!
Dessutom som
en sista lögn påstod man att USA:s bombningar bara dödat TVÅ personer…man ”glömde” att nämna att USA aldrig bombat varken IS eller deras oljetransporter.

För att få reda på sanningen är man helt beroende av internet för att få fram en sannare bild av nyhetsflödet och det mest skrämmande är att många inte ens förstår eller inser hur lögnaktiga den svenska median är. Objektivitet är något man glömt bort.
Margot Wallström
Sveriges utrikesminister Margot Wallström kritiserar i SVT Rapport Rysslands bombningar då de inte bara riktas mot Daesh. Margot Wallströms förslag stärker bara terrorismen.
Rebellgrupperna består främst av terroristgrupper som al-Nusra och närstående terroristgrupper – enligt enstämmiga rapporterar av Syrienexperter sedan ett par år tillbaka.
En
som också kritiserar kriget är svensken Aron Lund. Enligt uppgifter av Syrian Observatory of Human Rights (SOHR) har över 1300 civila dödats av ryska bombningar.

Två kommentarer:
1. SOHR är en partisk organisation som står Muslimska Brödraskapet och Storbritanniens regering nära och som stödjer terroristerna.
2. Rebeller uppträder i regel
så, att de inte så lätt kan identifieras.

För den som är intresserad av hur Syrien fungerade eller inte fungerade innan
man i väst bestämde 2011 att el-Assad skulle plockas bort kan läsa denna länk:
http://steigan.no/2016/01/16/krigen-i-syria-ble-satt-i-gang-utenfra/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar