torsdag 3 november 2016

Är FN ett skämt när t o m MSM-media blir upprörda?

Saudiarabien, Kina, Egypten, Kuba och Irak valdes i förra veckan in i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Ja, du läste rätt. Dessa länder tillhör nu skaran av länder som ska värna om mänskliga rättigheter, respekt för internationell humanitär lag samt motverka att krigsbrott begås i världen.” 
 
Så skriver Gunilla von Hall i en artikel i SvD. Hon konstaterar surt:
”Men hur tänker man egentligen ? Det kan väl inte vara okänt vad Saudiarabien sysslar med i Jemen och inom landets egna gränser. Den saudi ledda koalitionen med nio arabländer, USA och Storbritannien ligger bakom ofattbart brutala attacker mot civila sedan kriget började i mars 2015. Förutom det uppenbart vansinniga i att bomba begravningar har Saudiarabien insisterat att själva utreda tragedin med hjälp av USA och Storbritannien istället för en oberoende granskning. Hur kan det ens accepteras? ”

Lite förvånad blir man när man fortsätter läsa hennes artikel. Den finns några  grova felaktigheter och hur dåligt påläst hon är.

”Utöver detta finns ett annat skandalagerande av saudierna – och FN. Attackerna mot civila i Jemen gjorde att FN placerade Saudiarabien på skamlistan över länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Men i juni strök FN landet från listan efter hot från saudierna att dra tillbaka pengar till FN-program. Det enda människorättsliga samvete som FN-diplomaterna visade var att inte rösta in Ryssland i rådet efter bombningar och attacker i Syrien. Det förtjänar trots allt en liten eloge.”

Är FN ett skämt?
När nu t o m MSM-media anser att FN är ett skämt höjer man på ögonbrynen!
En del kan förklaras med den avgående Bank Ki-moon varit en mycket svag chef för FN. För många står det
klart är att FN kidnappats av USA, EU och diverse rika arabstater som ett redskap för deras maktpolitik.

Med Halls artikel ser man att en tillnyktring från de fortfarande oberoende journalister som kanske finns därute i gammelmedia, att våga släppa sargen och börja skriva sanningen om vad som sker i världen.

Visserligen kan man få sparken från ett välbetalt smäck jobb men några har väl samvetet i behåll, kan man hoppas i alla fall. Sen är det väl svårt att få igenom kritiska artiklar som måste klara nålsögon som Wolodarski och andra chefs redaktörer med censurbrillorna på för att publiceras.

FN idag
Det stora problemet för dagens FN är att de stora har vetorätt vilket ”förlamar” arbetet i FN. Idag är FN en institution utan makt som bara kostar stora pengar.
Om
FN skall bli en institution att räkna med måste man omvandla FN till ett demokratiskt organ utan vetorätt.


Många ”höjde” rejält på ögonbrynen när FN beslöt att ge den saudiske ambassadören ordförandeklubban i en inflytelserik människorättspanel.

Utnämningen upprörde en hel världen och kritiken var massiv.
Organisationens chef Hiller Neuer kallar valet ”skandalöst” och framhåller att Saudiarabiens meriter i fråga om mänskliga rättigheter är de kanske sämsta i hela världen”.
Ambassadören Faisal Bin Hassan Trad utsetts att leda en grupp som ser över FN:s råd för mänskliga rättigheter, med makten att tillsätta nyckelpersoner runtom i världen.
 

Stefan Löfven har varit på besök i Saudiarabien. Stefan Löfven säger nu att han vill ”samarbeta” med den islamistiska diktaturen Saudiarabien.
Löfvén: ”Det är viktigt för oss att ha en dialog med Saudiarabien, samarbeta, utvecklas tillsammans. Så tror jag att man åstadkommer mycket.”

Att samarbeta med en av världens mest grymma diktaturer som bland annat finansierar den bestialiska terrorgruppen Islamiska Staten, är tydligen inga problem.
Problem för Löfvén är det däremot ha en dialog eller ett samarbete med det socialkonservativa demokratiskt invalda partiet Sverigedemokraterna.

Inte nog med att han vill samarbeta med terrorstaten, under träffen med Saudiarabiens ledare intog Löfven en lismande hållning och vägrade kalla den omänskliga diktaturen för diktatur samt påstod att situationen för kvinnor i Saudiarabien är jämförbar med den för kvinnor hemma i Sverige.

Löfvén till Expressen:
”Jag tänker inte sätta etiketter på länder. Det har jag sagt tidigare, och det tänker jag hålla.”Att sätta etiketter på oliktänkande partier och svenskar har han dock inga problem med.

Ett land där vuxna kvinnor står under mans förmyndarskap. Kvinnor får inte heller köra bil, kan inte resa fritt, inte öppna bankkonton och de nekas viss sjukvård. Deras ord väger inte lika tungt i rättegångar och de tvingas bära heltäckande kläder för att över huvud taget kunna gå ut.
Kort och gott: det finns många utmaningar att ta tag i för den som leder en feministisk regering. Men allt vad genustänk och jämställdhetsplaner heter tycks ha runnit av Löfven efter den långa färden till Riyadh.
Istället för att kritisera Saudiarabiens syn på kvinnor, valde han att tala om utmaningarna på hemmaplan. ”Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige”, fortsatte statsministern.
Han fullföljde relativiseringen av kvinnors situation i Saudiarabien med att säga: ”Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med."
Man frågar sig: Hur är det möjligt att statsministern i världens första ”feministiska regering” kan lägga sig så fullkomligt platt inför en diktaturs kvinnosyn?
Det Stefan Löfvén blundade för i Saudiarabien:

Dödsstraff
Saudiarabien tillämpar dödsstraff för ett antal brott, bland annat mord, narkotikabrott, väpnade rån, otrohet och häxkonst. Oftast avrättas dödsdömda genom halshuggning. Antalet avrättningar i Saudiarabien ökar, minst 135 människor har hittills avrättats i år, enligt Human Rights Watch.
Under den senaste veckan har särskilt fallet med Ali al-Nimr, som dömdes för brott kopplade till protester 2011, uppmärksammats. al-Nimr var bara 17 år när brotten ska ha begåtts och människorättsgrupper varnar att han kan ha torterats i sin fångenskap.
Som om dödsstraffet inte räckte kommer al-Nimrs kropp sedan, enligt domen, att korsfästas offentligt.

Straff och tortyr
Förutom att bödlarna halshugger har de fler ansvarsområden:
amputationer av händer eller fötter och piskrapp. Ett uppmärksammat exempel är domen mot bloggaren och författaren Raif Badawi som 2014 dömdes till 1000 piskrapp, tio års fängelse och böter för att ha ”förolämpat islam” på nätet.
Domen mot Raif Badawi har väckt skarp kritik världen om, både från politiker och människorättsgrupper, och Amnesty International betraktar honom som samvetsfånge.
Förutom de brutala kroppsstraff som domstolar utdömer förekommer även tortyr i fängelser, enligt människorättsorganisationer. Folk som hållits av polisen har vittnat om brutalt våld från säkerhetsstyrkor, som inte heller ställs till svars för sina övergrepp. Tortyr av fångar uppges vara vanligt och domstolar dömer fångar utifrån ”erkännande” som framkommit efter tortyr, enligt Amnesty International.

Ingen yttrandefrihet
Domen mot Raif Badawi är bara ett av många exempel på aktivister eller andra som dömts till fängelse för att ha kritiserat myndigheter, eller på annat sätt misshagat regimen genom sina uttalanden.
Under de senaste två åren har ”alla Saudiarabiens framstående och oberoende människorättsförsvarare fängslats, hotats till tystnad eller flytt landet”, skrev Amnesty International tidigare i år.
Demonstrationer och andra offentliga samlingar är dessutom ett brott och demonstranter riskerar att fängslas för att ha ”uppviglat folket mot myndigheterna”. Pressfriheten i landet är i princip obefintlig och myndigheter censurerar eller övervakar både traditionella medier och nätet.
Medlemmar av Saudiarabiens shiamuslimska minoritet, varav de flesta lever i den oljerika Östra provinsen, utsätts för omfattande diskriminering från myndigheterna i det huvudsakligen sunnimuslimska kungadömet.
Shia aktivister har dömts till döden eller till stränga fängelsestraff för att ha deltagit i protester 2011 och 2012, vilket även är vad ovan nämnde Ali al-Nimr dömts till döden för.


Inga rättigheter för utländska arbetare
Utländska arbetare som kommer till Saudiarabien lyder ett så kallat ”sponsorsystem” där anställda inte kan byta jobb fritt och inte lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. Det här öppnar för övergrepp och utnyttjande från arbetsgivarens sida, enligt kritiker.
Saudiska myndigheter har dessutom genomfört våldsamma räder mot migrantarbetare som brutit mot sponsorsystemets regler genom att stanna i landet utan tillstånd, eller genom att arbeta för någon annan arbetsgivare. Flera hundratusen migranter har deporterats under det senaste året.
Många av de som deporterats vittnar också om våldsamma attacker, svåra fängelseförhållanden och övergrepp i fångenskap, enligt en rapport från Human Rights Watch.

Inga HBTQ-rättigheter
Saudiarabien erkänner inga rättigheter för HBTQ-personer och landets inrikesdepartement avfärdade i somras att något sådant kan bli aktuellt. I ett uttalande meddelade departementet att det stöder andra typer av mänskliga rättigheter men inte gayrättigheter. Under saudisk lag är samkönade förhållanden förbjudna och sodomi är belagt med dödsstraff.
Polis har genomfört räder mot fester där de misstänkt att homosexuella vistats och en man dömdes i fjol till tre års fängelse och 450 piskrapp för att ha ”uppmanat till synd och homosexuella handlingar."

Saudiarabiens FN-ambassadör Faisal Bin Hassan Trad (ja, just det, samma som nu ska välja människorättsexperter) fördömde i fjol veva kritik mot Saudiarabien som ”oacceptabel” och en ”flagrant inblandning i landets interna angelägenheter”.
Allt detta missade Stefan Löfvén!
Svenska politiker har en oerhört naiv inställning till FN. FN är idag som jag ser det en attraktiv arbetsgivare för de som vill ha ett gott liv för egen del. Inte för de som vill göra gott för andra.

Vi måste komma ihåg Anders Kompass. Vem kan tro att det är en isolerad företeelse? Och inte minst sedan Jan Eliassons uteblivna försvar för Anders Kompass.”Mina advokater avrådde mig….”

Glöm inte ”allas” vår Margot Wahlström som arbetade i FN under ett antal och och vägrade betala skatt i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar