torsdag 7 maj 2020

Sverige har fått sitt första fall där en Covid-19 smittad gick till jobbet!

I en artikel i SVT Nyheter framgår det att det finns sju personer på ett äldreboende som är smittade av Covid-19.

En kvinna hade testats positiv för Covid-19 och som gick till sitt arbete på ett äldreboende i Örebro. Kvinnan höll tyst om att hon testat positivt för covid-19 och hon smittade ner sju personer. Nu misstänks hon för brott. Händelsen
har polisanmäldes av en enhetschef i Örebro kommun i slutet av förra veckan.
Karl Näsman, förundersökningsledare hos polisen: ” Den anställda ska ha gått till jobbet trots att hon testat positivt för covid-19. Hon misstänks nu för framkallande av fara för annan.”
Det brott som det kan komma att rubriceras till är "framkallande av fara för andra", där utmätt straff vid en fällande dom, ligger emellan böter och upp till två år i fängelse.
– Det är helt fruktansvärt. Jag förstår inte hur man kan tänka så, säger en anställd på boendet. Man förstår verkligen den oerhörda ilska som hennes arbetskamrater så tydligt har uttryckt.


Man kan absolut inte försvara kvinnan, hon ska åtalas och straffas. Den ”borttagna” karensdagen är en skämt. 700 kr före skatt oavsett lön och du måste själv ansöka om att få pengarna via Försäkringskassan.

Över hälften av landets kommuner har problem med sina ekonomier och anledningen är, att staten tagit en springnota på migrationen och överlämnat den till kommunerna. Äldreomsorgen är ett av de områden där kommunerna kan spara och vi ser ständiga sparkrav och neddragningar som har pågått under lång tid.
De
har mängder av timanställningar och de får man ingen eller dålig ersättning vid sjukdom. Den aktuella kvinnan är kanske inte fast anställd utan timanställd. De har ofta inte inkomst så det räcker till och låg sjukpenning. Man har helt enkelt inte råd att stanna hemma. Innan COVID-19 så skickades man till företagshälsovården för utredning om man var borta mer än 6 gånger på ett år. Ofta ledde det till krav på förstadagsintyg. Att vara hemma med förkylning var illojalt. Arbetsgivare såg frånvaron som problemet.

Inom vården är 4
5/50% timanställda. Det är oftast personer som inte kan svenska och har ingen utbildning och som påstår sig ha tillräckliga kunskaper. De får några timmars introduktion av en annan vårdare, istället för en ordentlig utbildning och nu skördar vi konsekvenserna. Det är arbetsgivarnas fel, eftersom ansvaret ligger hos dem, att anställda får utbildning och tid/resurser för att följa de rutiner som gäller. Anställer man personer som inte förstår svenska och är i ”penganöd” utan a-kassa, så lär de inte stanna hemma. Tvärt om så lär de arbeta extra timmar för att bygga sina liv. Detta passar arbetsgivarna väldigt bra, enkelt att suga ut arbetstimmar för en billig peng.

Kvinnan gjorde såklart fel, men grundproblemet ligger hos de som inte vill anställa på heltid. Då får man inga lojala medarbetare Att kvinnan var smittbärare är endast konsensus av dåliga beslut.
Nu ser vi konsekvenserna av vad "landet Sverige" vidtar för åtgärder vid
en epidemi.

En smittad person smittar i upp till 12 dagar
innan man märker symptom! Det förstod många länder, men inte Sverige! Bristen på skyddsutrustning speciellt inom äldreomsorgen var enorm när Covid-19 började spridas på äldreboenden. Man behöver inte vara högbegåvad, för att fatta resultatet av detta. Cirkus Sverige förnekar sej aldrig.
 
Sverige är närmast flockimmunitet på äldreboenden. 1 500 döda innebär ca 15 000 smittade (eftersom IFR är så hög för de äldre), ca 20%. Vi har nog kommit femtedels-väg där. När vi har immunitet på äldreboenden, så är vi igenom pärsen. Det är scenen som kallats "ättestupa."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar