onsdag 13 juli 2016

Nya poliser!

Tusentals poliser behövs de närmaste åren men utbildningsplatserna gapar tomma.

Nu sänks intagningskraven för att fler sökanden ska klara sig.
Regeringens utredare föreslog i våras att man bland annat helt ska ta bort de så kallade begåvningstesterna till polisutbildningen. Men redan nu sänks alltså kraven för att fler sökanden ska klara intagningsproven.

Utbildningens begåvningstest har en niogradig skala. Tidigare krävdes en fyra för att komma in, men nu har det kravet sänkts till en trea. En normalbegåvad person bedöms klara en fyra, femma eller sexa på testet.

Om en normalbegåvad person klarar mellan fyra till sex i testet.
Är man då korkad om man bara klarar en tre eller ....?

Det innebär att det är fler som går vidare till intervjuer och till att göra personlighetstestet, säger Stefan Annell, psykolog vid Rekryteringsmyndigheten som sköter antagningen till polisutbildningen.


800 elever behövs till våren
I våras fanns 300 platser på polisutbildningen men bara 266 sökande klarade sig genom hela antagningsprocessen. I höst ska 550 nya poliselever börja och i vår 800.
Antagningsprocessen har även ändrats genom att de så kallade spärrtiderna har tagits bort när det gäller personer som sökt utbildningen flera gånger.


Hälften slogs ut
Ekot uppger att i våras slogs drygt hälften av de sökande ut när begåvning och personlighet testades men vid antagningen till utbildningen som börjar hösten 2016 klarade sig tre av fyra tack vare de lägre kraven.
Det innebär att man ligger lite lägre när det gäller den teoretiska förmågan eller allmänna problemlösningsförmågan, säger Stefan Annell.
Regeringens utredare vill dock behålla lämplighetstestet och någon form av psykologisk bedömning, liksom de fysiska och medicinska kraven - samt krav på körkort och svenskt medborgarskap.

Hade man höjt lönerna rejält för poliserna och sett till att man fått en fungerande Rikspolischef och ledningen hade man fått mängder av sökande.

Antalet poliser under 40 år som slutat har de senaste åren legat på mellan 70 och 90 per år. Under 2015 skedde en ökning till 121 och under första halvåret 2016 har närmare 100 lämnat. Detta är poliser i sina bästa år. De som har erfarenhet. De som ska orka med detta tuffa jobb. Många går till Migrationsverket, Försäkringskassan och andra myndigheter som värdesätter deras utredningskompetens.


Alla normalbegåvade med en fyra kan dagligen läsa i media om en inte fungerade Rikspolischef och ledning och dåliga löner.
Inser inte regeringen var problemet ligger?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar