tisdag 16 augusti 2016

Sommarvädret 2016

Skolorna runt om i Sverige börjar denna vecka 33 – skolstarten varierar från kommun till kommun. Någon kommun starter redan den 17 augusti och med fredagen den 19 augusti har samtliga grundskolor startat.

Sommaren i södra Sverige har varit kall och varm, torka och regn.
Är klimatet ur led? Värre än vad klimatalarmisterna kunde tro?

Solligan på SVT är en av mina favoritinslag. Om vi summerar sommaren sedan midsommar till idag är vinnaren i solligan 2016:

Visby med 536 timmar,
Ölands norra udde med 530 timmar,
Luleå med 504 timmar.

Jämfört med förra sommaren har det samma period varit mer soltimmar.
Förra årets solliga vanns av Karlskrona då med 475 timmar.
Mest moln som skymt solen har Göteborg haft i år. Göteborg kom sist 288 timmar.

Årets resultat förklaras av att vi haft en sommar med ett utpräglat sydvästvind läge. Lågtrycken har dragit in från sydväst och fortsatt upp över Norrland. I lä om Sydsvenska höglandet har molntäcket spruckit upp och soligast och torrast har det därför blivit vid ostkusten.

Sommaren
har varit ganska normal på Gotland. Ingen värmebölja. Förra hösten, vintern och våren var nederbördsfattig. Men i hittills i juni och juli har man mätt upp 118 mm regn, vilket gör att det har växt och blivit grönt i naturen.
Grundvatt
en nivån är låg, men det har hänt förr. 1959 var det torrt och varmt lång in på hösten och många träd torkade och dog.

Med andra ord en normal svensk sommar.

H
ittills har det varit en svensk sommar med rekordskördar och bra tillväxt i skogarna. Den här sommaren har också slagit alla rekord när det gäller växtligheten. Ogräset har aldrig sluta växa och det har ständigt kommit upp.

Allt detta beror på
en ökande CO2 i atmosfären, är det är ingen tvekan om.
Vi kan inte annat än glädjas åt att fler och fler munnar kan komma att mättas av ökande grödor och ökad skogstillväxt.
Med amatörens syn så hur mina gräsmattor, som kanske inte alltid sköts på bästa sätt, haft en tillväxt som inte förekommit tidigare under min livstid.

Hur är det då med vattenståndet?
Vattenståndet i Östersjön har under hela 2016 hållit sig väl under normalvatten hela 2016.

Med en normal sommar har klimatalarmisterna fört en tynande tillvaro och har fått problem! Dessutom har man slagit köldrekord på Grönland. Nu finns inget de kan ”skrämmas” med!

Klimathotshysterikerna ser varje väderhändelse som bevis på människans utsläpp av koldioxid som till varje pris måste bekämpas utan hänsyn till ekonomiska realiteter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar