söndag 22 januari 2017

Spelet om villkoren för Brexit börjar snart!

När tories ledare och premiärminister Cameron meddelade att det skulle bli en folkomröstning om EU-medlemskapet trodde han aldrig i sitt liv, att folket skulle rösta fel. Han fick också dricka ”graalen” och avgå direkt efter resultatet. När Cameron utlyste valet trodde att han skulle slå två flugor i ”en smäll”tysta EU-kritikerna inom det egna partiet och avväpna UKIP.
UKIP med den färgstarke Nigel Fararge i spetsen, har blivit en kometen i brittisk politik och en böld för etablissemanget.
 
Remain blev hela etablissemangets slagord, med några få undantag för några stora tabloid tidningar. Svenska media och Public Service gick också ”all in” för remain!

SVT nyheter kunde berätta, att vid ett uttåg ur den stora unionen, skulle landet haverera och sprängas i delar. Riktigt pinsamt för SVT blev det när de rapporterade: "Londonbor undrar om de kommer kunna resa" = Propaganda på dagisnivå!
 
Aftonbladets Anders Lindberg twittrar att fascismen har vunnit...Skulle alltså 51,7 % röstat fascistiskt? Han har tagit bort tweeten och menar att högerpopulismen har vunnit... 
 
Peter Wolodarski sparar inte på krutet och kallar Brexit för "ett tragiskt ögonblick för Europa". Det om något måste väl indikera att britterna gjorde det enda rätta.

Värst är kanske Sydsvenskan men även SVT text hakade på: Storbritanniens arbetsmarknad är i "fritt fall" efter folkomröstningen om att lämna EU.


Till medias förvåning blev det inget jordskrev efter valet. Tvärtom gick börskurserna upp något och pundet föll något, vilket gynnat brittisk exportindustri. Alla korpar som kraxat med domedagsprofetior fick nu stå vid skampålen! Ingen vågade erkänna, att de hade helt fel!

Det brittiska folkets beslut att ställa sig bakom ett EU-utträde har följts av en våg av hatbrott – många med antimuslimska och antipolska förtecken. Flera svenskar har utsatts för verbala attacker där de uppmanats att åka hem.


Harmit Athwal vid Institutet för rasrelationer i London:
”Attackerna har varit urskillningslösa och riktats mot alla typer av människor, från dem som varit i Storbritannien i många år till dem som fötts i landet till nyanlända, både flyktingar och arbetskraftsinvandrare. Unga och gamla har attackerats liksom svarta, bruna och vita.”
Många av hatbrotten riktas mot muslimer och människor från Östeuropa, i synnerhet från Polen. I augusti mördades Arkadiusz Józwik i Harlow, en händelse som spridit oro bland Storbritanniens omkring 800 000 polska medborgare.
Polacker ses som lätta offer. De blir en slags syndabockar, ett lätt sätt för vissa att få ut sina frustrationer, eftersom en attack mot en polack kanske inte alltid ses som rasistisk, utan bara som en attack.
George Byczynski från organisationen British Poles Initiative:
”Vi hoppas att polisen ska ta det här på allvar.”

Det hårdare klimatet har också drabbat andra EU-medborgare. Den svenska ambassaden i London känner till en ”handfull” incidenter där svenskar attackerats verbalt.
Britterna ångrar inte Brexit. En opinionsundersökning visar att en majoritet fortsatt stöder beslutet att lämna EU.
Kommer detta resultat att debatteras i svensk media?

Storbritanniens premiärminister Theresa May höll för några dagar sedan ett stort tal om Brexit. Egentligen hade den brittiska regeringen ingen plan för Brexit. Det har också tagit månader att göra upp någon form av strategi. Det kan innebära att de måste anställa 30.000 nya tjänstemän för att ta itu med de mer än 500 Brexit-anknutna projekten.
 
Efter att britterna arbetat ut en plan för Brexit, ville May ha en tydlig skilsmässa och kommer de kommer inte att kompromissa.
 
May:
”Öppenheten mot internationell talang måste fortsätta, men korrekt, så vi kan kontrollera antalet människor som kommer till Storbritannien från EU.
Det finns inget mellanting, antingen har man de fyra ”friheterna” eller så har man dem inte. Storbritannien skall lämna EU och därmed formellt den inre marknaden.
Storbritannien ska knyta egna handelsförbindelser med resten av världen, gå ur tullunionen med EU, men kanske ändå i viss omfattning stanna kvar.
Man skall slopa stora delar av EU:s lagstiftning, men behålla en hel del av lagstiftningen. Därmed minskar ”berget” av lagar som måste skrivas om, och Brexit ter sig mer hanterligt.”

Theresa May har sedan hon blev premiärminister i Storbritannien inte sagt särskilt mycket om hur hon tänker sig Brexit och det brittiska utträdet ur EU.
Hon har sagt att ”Brexit betyder Brexit” och att avskedsansökan ska lämnas in i slutet av mars. Så mycket mer har hon inte velat tillägg. May gör klart i talet att hon vill ha ett nytt slags partnerskap med EU.
 
Vi söker ett nytt och jämlikt partnerskap, mellan ett oberoende, självstyrande globalt Storbritannien och våra vänner och allierade i EU. I Storbritannien kallas detta ofta för en ”hård Brexit”. Storbritannien kommer där att ha full kontroll över exempelvis vilka som släpps in i landet, men riskerar också att få betala tull i handeln med EU.

May listar också tolv prioriteringar för EU-förhandlingarna och gör tydligt klart att hon inte kommer att vilja kompromissa överhuvudtaget i fråga om gränskontroller och landets suveränitet. Därutöver innehöll talet mycket av peptalk. Storbritannien skall förbli ”starkt” och dessutom bli ett mer ”globalt Storbritannien!”

Vad det betyder i den globaliserade världskapitalismen är högst oklart, utom att man mer skall vända sig till USA.
USA:s tillträdande president Donald Trump sa i helgen i en intervju för The Times att han stöder britternas uttåg ur EU och förutspådde att fler länder kommer att följa efter.'

Nederländerna – parlamentsval - 15 mars 2017

Frihetspartiet med ledaren Geert Wilders, en av Europas mest kända islamkritiker, växer snabbt. Viktigaste kraven: att stänga moskéer, förbjuda koranen och lämna EU. Traditionellt toleranta Nederländerna tillhör EU:s kärna och ett utträde har varit otänkbart. Fram till nu.
Partiet kan av opinionsmätningar att döma bli landets största parti.

Frankrike - presidentval april och maj 2017

Marine Le Pen, ledare för Front National, var en av de första utländska ledare att gratulera Trump. Till skillnad från många andra tycktes hon mena varje ord. Le Pen, som vill återinföra dödsstraff och ta Frankrike ut ur EU och vem hon kommer att ställas mot är oklart, men det kan bli François Fillon.
Frankrike brottas och är chockade av terror. Konservativa och socialister lär försöka blockera Le Pen om hon kommer till andra omgången. Ändå är chansen att nå Elyséepalatset större än någonsin. Le Pen meddelade i ett tal på lördagen att
om hon vinner lämnar Frankrike EU!

Tyskland val till förbundsdagen - 24 september 2017

Angela Merkel oroar sig för att fejknyhetssajter kommer att påverka valutgången. .
Något har förändrats - i takt med den ökade globaliseringen förs politiska debatter nu i en helt nytt media klimat. Åsikter bildas inte längre på samma sätt som för 25 år sedan. Idag har vi fejksajter, bots, troll - saker som regenererar sig själva och förstärker vissa åsikter, och vi måste lära oss att hantera dem”.
Merkel varnar för att populism och politiskt extrema åsikter växer i västerländska demokratier. ”Vi måste konfrontera det här fenomenet och, om nödvändigt, reglera det.”
Utgången av valet kan bli en mardröm för Merkel. Frågan är hur stora det nya partiet Alternativ för Tyskland, AFD blir?

Kritiken mot EU kommer dessutom inte bara från dessa tre länder. I länder som Grekland, Italien och Spanien är det vänstern som står för ilskan. Efter snart ett decennium med skyhög arbetslöshet och krav på åtstramningar från Bryssel sjunker stödet för EU på sina håll som en sten.

EU har ännu inte spelat ut sina kort. England är alldeles för stort att för att EU skall ha råd att ”tjura” och köra en stenhård förhandlingslinje. Britterna är finansiellt en stormakt och med Mays tal har de spelat ut sina första kort.
 
Finansminister Philip Hammond sa i en intervju med den tyska tidningen Welt am Sonntag att det är möjligt att Storbritannien slopar ”en europeisk ekonomi med ett europeiskt skattesystem” efter Brexit. Konkret handlar det om att konkurrera med bolagsskatt m m. Det skulle i sin förlängning kunna leda till ett ”race to the bottom”. Den typen är utspel/hot är naturligtvis något som EU vill undvika. Frågan är om man vill undvika det till ”varje pris”? Det är något som återstår att se.
 
Intressant är att Michel Barnier som är Frankrikes kommissionär med ansvar för den inre marknaden och finansiella tjänster hade ett möte med ledande parlamentsledamöter. Han avslöjar att de 27 medlemsländerna vill ha en enkel tillgång till Londons finansiella institutioner.

Börjar EU bli lite ödmjuka och begripa att PIGS länder samt Sverige inte kan finansiera sina underskott utan City i London?
Hard Brexit?
Sitter EU och Merkel med dåliga kort. Nyligen skulle Europas och världens finanscenter flyttas till Frank
furt, Milan eller Amsterdam. Dom planerna verkar gå i stöpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar