söndag 1 januari 2017

Vem kan man lita på när det gäller doping?

I en WADA-rapport hävdas att 1000 ryska idrottare är dopade. Finns det någon sanning i detta påstående?

För att bringa klarhet i detta påstående och försöka finna konkreta juridiskt bindande bevis finns egentligen bara en källa: MacLaren-rapporten


I rapporten finns intressanta uppgifter, inte minst för språkbruket. Man talar om "potential benefactors", dvs personer som potentiellt skulle kunna dra nytta eventuellt av en "eventual tampering" , ett eventuellt mixtrande med prover.

Det är med sådana glidningar som advokaten MacLaren dömer ut ett helt lands OS-trupp och handikapp-OS-trupp,
utan att kunna prestera ett enda A- och B-prov från samma idrottare som visar att proven innehöll dopingpreparat.

Helt naturligt har man från den ryska sidan inte sagt mycket mer, än upprörda grymtningar. Man kan inte heller kräva att de ska bevisa sin oskuld. Det är den som utslungar anklagelserna som har bevisbördan.

Men rapporten i sin tur utnyttjas av skamlösa media till att säga att ryssen svävar på målet och kanske "erkänner".
Att doping förekommer har ryska idrottsfunktionärer, inklusive sportminister Mutko, aldrig förnekat.

En del intressant WADA-statistik hittar man här

I SvD påstås med hänvisning till New York Times, en annan tidning med stora problem hantera sanningen, att Ryssland har "erkänt" dopinganklagelserna i MacLarens senaste rapport.

I själva verket hade uppgiften om "erkännande" tydligt dementerats av
TASS före SvD:s pressläggning:
"Under Antselovitjs samtal med journalisten Rebecca Ruiz,
New York Times, gjorde tillförordnade generaldirektören för RUSADA en anmärkning om att Richard McLaren i sin rapport övergett begreppet 'statsunderstött dopningssystem' och använde orden 'institutionell konspiration', vilket utesluter medverkan av landets högsta ledning..
Tyvärr tog Rebecca Ruiz dessa ord ur sitt sammanhang, vilket skapar ett intryck av att RUSADAs ledning skulle medge att det föreligger sådan institutionell doping."

För övrigt missar SvD det ryska huvudargumentet mot MacLaren, att ett antal dopingfall i Ryssland är förknippade med den tidigare chefen för RUSADA:s Moskvalaboratorium Grigorij Rodtjenkov. Ryska skidåkare har omvittnat att Rodtjenkov försökt övertala dem att dopa sig.

Samme
Rodtjenkov är kronvittnet i MacLaren-rapporten! Besvärande för Rodtjenkov är att han tidigare har åtalats i Ryssland för smuggling av dopingpreparat. Att han dessutom var högste tjänsteman i Moskva för antidoping byrån gör det hela intressantare.

Han är gift med en ryska som har åkt dit för doping.

Det finns bevis på att han och hans fru har fått 10 miljoner Euro på sitt konto från Tyskland i samband med denna rapport. De är numera medborgare i
Kanada.

Intressant att notera är att av Rysslands nära 12.000 dopingkontroller senaste året, vilket i särklass är dubbelt så mycket mot större länder t.ex USA - ändå har lägre snitt av dopade idrottare än USA eller Norge eller Sverige eller Kina.
 

Varför klarar Norge sig?
Forskare/wada/norska skidförbundet: Allting är politik, och Norge styr, läs: äger  läs: anser sig ha rätten att äga, och ser därför till att äga sporten längdskidåkning.

Inom längdåkningen är Norge världsledande, och då blir det de som sätter spelreglerna. De får också förmåner som inga andra, inte bara i fråga om dopning/medicinering utan även när det kommer till jurybeslut på tävlingar etc.
Så här ser det ut i de flesta sporter, t.ex. inom alpint brukar det vara Österrike som styr och ställer.

Norge har ju ofta stått i första ledet för att fördöma fuskare från andra länder och utmålat sig själva som helylle rakt igenom; friska, sunda, hederliga gutter og jenter med oklanderlig moral och överlägsna gener. När sedan verkligheten kolliderar med den bilden, reagerar så klart omvärlden, och när det norska svaret blir en arrogans utan dess like - "alla dopade norrmän är oskyldiga, astmasprejer till friska är en självklarhet, vi har inte gjort något fel och tänker fortsätta på samma sätt" - så växer naturligtvis irritationen.

De använder astmamediciner för att luftrören drar ihop sig i KYLA.. det är den verkliga anledningen.
Tar man astmamediciner = Utvidgade luftrör under lopp
Tar man inte astmamediciner = Luftrör som drar ihop sig under loppet..

Sammantaget gör detta att man får BÄTTRE förmåga att syresätta sig när man tar astmamediciner för luften får en bredare passage att passera igenom när de passerar bronkerna - luftrören.

Tar man inte astmamedicinerna får luften en trängre passage att passera luftrören och detta gör att man får en SÄMRE förmåga att syresätta sig.

MEMORERA DETTA! För det är därför friska skidåkare i Norge har tagit astmamediciner genom alla år..

Den avgörande punkten är att medicin inte får vara prestationshöjande. Punkt. Dvs en frisk person ska inte bli bättre av att använda medicinen. Då skall den vara förbjuden.
Sedan förstår jag att det är svårt nog att avgöra detta. Se bara på diskussionen om astmamedicinen som alltså INTE är prestationshöjande enligt Norge/Wada..

Formoterol - Björgens och Sundbys astmamedicin, har prestationshöjande effekter i låga doser.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17134898

Hur kan man ens få inta denna astmamedicin?
Frågan är då varför använder Norges skidlöpare astmamedicin?
Ryssarna blir avstängda medan de utreds om doping.
Norrmän får tävla medan de utreds – Sundby.

FIS har tillfälligt stängt av 6 ryska längdåkare så länge IOK omtestar deras prov från Sotji.

Expressen:
"På fredagen avslog internationella skidförbundet, FIS, det ryska lagets överklagan. Ingen av de sex åkarna tillåts delta - vilket exempelvis Charlotte Kalla tycker är bra:
Det känns bra att de kan stå fast vid ett beslut."

"Men Martin Johnsrud Sundby håller inte med. Han stöttar de ryska stjärnorna.
Det är verkligen tråkigt att de här åkarna inte åker Tour de Ski. Det är uppriktigt sagt trist. Hela situationen är svår att överskåda och inte så enkel att förstå

Skall verkligen bli mer än intressant vad WADA kommer att säga när man omtestat proven från Sotji. Då kanske sanningen kommer fram!
Vem som kommer att stå med ”rumpan bar” kan man spekulera i …….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar