söndag 19 juni 2016

"Patentpaketet" är beroende av utgången av Brexit!

Efter flera års planering, överväganden och debatter, är ett gemensamt europeiskt patentsystem på väg att ta konkret form.
Det kallas allmänt för ”Patentpaketet”! I klartext betyder det att ett patent ska gälla i alla de medlemsstater i EU om de har ratificerat ”The Agreement on the Unified patent Court” - UPCA.

Vid ansökningstillfället ska en specialiserad domstol med ensam jurisdiktion gällande tvister kopplade till gemensamhetspatentet - träda i kraft först när 13 medlemsstater, inklusive Frankrike, Tyskland och Storbritannien, har ratificerat avtalet.

I dagsläget har nio länder (inklusive Frankrike) ratificerat och Bulgarien förväntas bli det tionde.
European Patent Office har uttalat att de är redo att börja utfärda gemenskapspatent så fort UPCA träder i kraft.

Frågan är vad som händer om Storbritannien röstar för ”Brexit”
i det kommande valet om en vecka.
Den 23 juni 2016 sker folkomröstningen i Storbritannien, om de ska fortsätta vara en del av den Europeiska Unionen eller om de ska träda ur.

Utgången av denna folkomröstning är en nyckelkomponent till patentpaketet. Om det blir ett ja i folkomröstningen, kommer att träda i kraft våren 2017 som planerat.
Storbritannien är en av huvudaktörerna i patentpaketet. Om det blir ett nej - skulle utvecklingen av patentpaketet förmodligen stanna av, om landet väljer att träda ur EU.

Utgångspunkten är att det inte är möjligt för ett land som inte är med i EU att vara delaktigt i det kommande gemensamhetspatentet - CJEU Opinion 1/09.
Tekniskt sett skulle Storbritannien kunna delta i det gemensamma patentsystemet fram till och med det datum. Om Storbritannien utträder från EU, och ratificering av UPCA sker före den 23 juni 2016.
Utträdesdatum är troligtvis någon gång 2018 med hänsyn till reglerna i artikel 50 FEU efter ändringen enligt Lissabonfördraget.

Om Storbritannien däremot inte ratificerar UPCA före den 23 juni 2016, alternativt inte alls, skulle det gemensamma patentsystemet tvingas att läggas på is till dess att Storbritannien lämnat EU.
Eftersom Storbritannien, är en av de tre fundamentala medlemsstaterna vars ratifikation av UPCA krävs för att det ska träda i kraft.
Ett alternativ är att villkoren i UPCA ändras, så att den nuvarande versionen av artikel 89(1) stadgar:
"Detta avtal träder i kraft ... den första dagen i den fjärde månaden efter deponeringen av det trettonde ratifikationen eller anslutningen i enlighet med artikel 84, ... inkluderande de tre medlemsstater där det högsta antalet europeiska patent hade effekt i det år som föregår det år då undertecknandet av avtalet sker ... ".

Om Storbritannien röstar för Brexit och beslutar att träda ur EU kommer Italien att inta rollen som ett av de tre nyckelländerna. Detta blir dock först möjligt, och aktuellt 2018, när Storbritannien faktiskt utträtt ur EU, varför hela projektet således kan komma att stanna av.
Om Storbritannien skulle ratificera UPCA före beslut om Brexit, skulle det preliminära startdatumet våren 2017 teoretiskt sett fortfarande vara möjligt på ett juridiskt plan.

Frågan är om det är genomförbart på en politisk nivå om Storbritannien lämnar EU, då den brittiska regeringen skulle behöva gå med på att UPCA får företräde framför nationell lag i enlighet med artikel 20 och 24(1)(a) UPCA.
Om Storbritannien väljer att lämna EU, men deltar i UPCA till dess ett faktiskt utträde sker, uppstår problematiken kring vad som händer med de patent som beviljades under perioden. De är då gällande i samtliga medlemsstater, vilka ratificerat UPCA, när utträde sker.
En möjlighet skulle vara att dela patentet i två, ett gällande i Storbritannien och ett gemenskapspatent som exkluderar Storbritannien.
Detta skulle dock ta udden av argument kopplade till fördelen med att ha just ett patent gällande i de mest attraktiva medlemsstaterna och således aktualisera det potentiellt största nederlaget för gemenskapspatentet - patentens minskade attraktionskraft då den brittiska marknaden inte kommer omfattas.
Ytterligare en potentiell komplikation är det faktum att artikel 7(2) i stadgarna;
Den centrala avdelningen skall ha sitt säte i Paris, med sektioner i London och München...”.

Även om det inte finns något uttryckligt krav på att patentdomstolen ska vara lokaliserad inom EU och den således fortfarande kan vara placerad i London, är det sannolikt inte önskvärt bland de återstående medlemsstaterna. En ny placering troligen kommer utses, om så blir utfallet.
En trolig lösning på problematiken kopplad till Storbritanniens involvering, är att UPCA kommer justeras om Brexit går igenom. Detta kan i sin tur leda till att en uppdaterad version av UPCA.
Den nya versionen kommer att behöva ratificeras på nytt, av samtliga medlemsstater, vilket kan försinka projektet ytterligare.
 
Nu återstår att vänta och se hur den brittiska befolkningen röstar.
Att vara eller inte vara en del av EU - det är frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar