På
sin hemsida bedriver Naturskyddsföreningen(SNF)
en skräckkampanj mot all oekologisk mat! Att äta oekologisk mat är
enligt SNF, förenat med livsfara!
SNF
och Miljöpartiet hyllar ensidigt det radikala ekokonceptet och
svartmålar i olika grad det svenska ”giftjordbruket”. SNF
och Miljöpartiet har en blind
fläck
när det gäller jordbrukets miljöpåverkan. Det vanliga,
vetenskapsbaserade svenska jordbruket är idag ungefär lika
resursbevarande och miljövänligt och
t.o.m. bättre än det
ekologiska.
Vi skall naturligtvis eftersträva att en utveckling sker inom både det "ekologiska” och det vanliga miljövänliga jordbruket.
Foliehatten
har läst igenom alla argument SNF framför och har inte hittat något, trots
ivrigt letande, efter ett enda positivt ord om det svenska
miljövänliga
jordbruket!
Även
livsmedelskedjan Coop har i helsidesannonser i dagspressen propagerat för ekologisk
mat. I annonser framställs en av två bönder med giftspruta och
gasmask.
4
professorer från SLU skriver:
”Ekologiskt odlad mat ger obefintlig miljönytta, minskar skördarna och ökar behovet av livsmedelsimport. Livsmedelsstrategins ambition att öka det ekologiska jordbruket tillsammans med hållbarhetsmål för klimat, miljö, hälsa och självförsörjning går helt enkelt inte ihop!”
”Ekologiskt odlad mat ger obefintlig miljönytta, minskar skördarna och ökar behovet av livsmedelsimport. Livsmedelsstrategins ambition att öka det ekologiska jordbruket tillsammans med hållbarhetsmål för klimat, miljö, hälsa och självförsörjning går helt enkelt inte ihop!”
Från politiskt håll (MP) vill man nu öka arealen från i dag 17 till 30 procent ekologiskt odlad jordbruksareal. Med den ökningen kommer den totala livsmedelsproduktionen i Sverige att minska ytterligare. Officiell statistik, liksom forskning i såväl Sverige som utomlands, visar entydigt att skördarna minskar med 30 – 50 procent vid ekologisk odling. För vissa grödor som potatis kan minskningen vara ännu större.
Fakta om det ekologiska jordbruket:
att: en
av det ekologiska jordbrukets hörnpelare är att man ska avstå från
att använda lättlösligt
mineralgödsel, trots att mineral- och stallgödsel bryts ner till
precis samma kemiska
beståndsdelar
att: det svenska jordbruket omgärdas av världens strängaste miljö- och djurskyddsregler.
att: det ”oekologiska” svenska jordbruket är världens mest miljövänliga vanliga jordbruk. Oekologiska jordbruket står för 85 procent av den svenska matproduktionen och endast 15% är ekologisk.
att: ekologiska produkter har ibland även hållbarhetsproblem som t.ex. ger hälsovådliga mögelgifter som aflatoxin.
att: den ekologiska odlingen lakar ut 10 gånger mer ammoniak än den konventionella och i klartext betyder det att ekologisk odling påskyndar föroreningar i hav, vattendrag och sjöar. Övergödning och algblomning i Östersjön fanns redan före konstgödning och besprutning på grund av att plöjda åkrar läckte ut sina näringsämnen i åar och älvar.
att: den organiska gödseln inte räcker. Då kompletterar de ekologiska odlarna med hönsgödsel, benmjöl, köttmjöl och avfall från livsmedelsindustrier. Förutom de hygieniska problemen med detta, är det besvärande för de ekologiska odlarna att dessa produkter oftast härstammar från gårdar som använder handelsgödsel
att: den 50% importen av mat är utan kontroll av kvalité och är störst i Europa. Vid minsta problem av leveranser kan det innebära hungersnöd i Sverige. Långa transporter i Europa medför miljöförstöringar.
att: det svenska jordbruket omgärdas av världens strängaste miljö- och djurskyddsregler.
att: det ”oekologiska” svenska jordbruket är världens mest miljövänliga vanliga jordbruk. Oekologiska jordbruket står för 85 procent av den svenska matproduktionen och endast 15% är ekologisk.
att: ekologiska produkter har ibland även hållbarhetsproblem som t.ex. ger hälsovådliga mögelgifter som aflatoxin.
att: den ekologiska odlingen lakar ut 10 gånger mer ammoniak än den konventionella och i klartext betyder det att ekologisk odling påskyndar föroreningar i hav, vattendrag och sjöar. Övergödning och algblomning i Östersjön fanns redan före konstgödning och besprutning på grund av att plöjda åkrar läckte ut sina näringsämnen i åar och älvar.
att: den organiska gödseln inte räcker. Då kompletterar de ekologiska odlarna med hönsgödsel, benmjöl, köttmjöl och avfall från livsmedelsindustrier. Förutom de hygieniska problemen med detta, är det besvärande för de ekologiska odlarna att dessa produkter oftast härstammar från gårdar som använder handelsgödsel
att: den 50% importen av mat är utan kontroll av kvalité och är störst i Europa. Vid minsta problem av leveranser kan det innebära hungersnöd i Sverige. Långa transporter i Europa medför miljöförstöringar.
att:
de lägre
skördarna i ekoodling innebär också att växternas fotosyntes, det
vill säga förmågan att binda koldioxid från atmosfären i
växtdelar, är lägre. Ekoodlingen är därför inte heller
klimatsmart. Livsmedelsstrategin strider därmed mot regeringens
förslag på ny klimatlag.
Forskningen
har visat att de riktade miljöstöden i landsbygdsprogrammet till
specifika åtgärder som hävd av naturbetesmarker, anläggande av
våtmarker, skyddszoner längs vattendrag, insådd av fånggrödor
med flera, ger, i motsats till ekostöden, tydligt mätbar
miljönytta. Om pengar i landsbygdsprogrammet ska omfördelas för
att subventionera en ökning av ekoarealen, innebär detta att
framgångsrika miljöåtgärder måste dras ner. Konsekvensen blir
att jordbrukets miljöbelastning ökar, vilket vore mycket
allvarligt.
Man
frågar sig också varför inte de vetenskapliga klarläggandena
tycks påverka de politiska besluten och inte heller
konsumtionstrenden av ekomat? En förklaring kan vara att vi alltmer
tycks basera vårt agerande på känslor med ideologiska förtecken
snarare än fakta, en annan att handeln tjänar mer pengar på
ekologiska varor. Dessutom ger köp av ekoprodukter konsumenter en
bra känsla och ett gott samvete.
Ökad
andel ekoråvaror i offentlig verksamhet leder till ökade kostnader
för maten, vilket riskerar att försämra skolmåltidernas
sammansättning då merkostnaden ofta inte kompenseras i
skolbudgeten. Är detta en försvarlig utveckling i ljuset av de mer
eller mindre obefintliga vinsterna för såväl miljön som för
barnens hälsa?
Huvudanledningen
till att öka ekoarealen till föreslagna 30 procent är
konsumenternas stora efterfrågan på ekologiska livsmedel. Att
anpassa livsmedelsstrategin efter lurade konsumenters efterfrågan på
ekomat är dock en tveksam guidning mot en mer hållbar
livsmedelsförsörjning. Staten kan sätta upp mål för det svenska
jordbruket men bör avstå från att ange arealmål och ge statligt
stöd till produktionsformer som inte ger vetenskapligt dokumenterad
miljönytta.
Man
hävdar också att den ekologiska maten är nyttigare att äta men
hittills har ingen vetenskaplig forskning kunnat
bevisa detta. Det är
mattallrikens sammansättning som är det viktigaste och att man äter
balanserat. Det
spelar sålunda ingen roll vilken odlingsform man använt.
I
analogi härmed bör inte heller politiskt angivna konsumtionsmål
för offentlig mathållning fastställas.
Kort
sagt, livsmedelsstrategin och dess handlingsplan har mycket goda
intentioner men blir tyvärr i sina huvuddrag en ideologiskt
åsiktsstyrd strategi som kan få allvarliga konsekvenser för miljön
och Sveriges framtida livsmedelsförsörjning.
Miljöpartiet
är
inget miljöparti.
Det är bara en förklädnad på en stor del av extremvänstern.
Miljöpartiets mål inte är hållbarhet utan planekonomisk ofrihet.
Det
är alltså inte sant att ekologisk
odling skulle
innebära bättre hushållning med resurser eller vara bättre för
miljön än odling med handelsgödsel.
"Ekologiskt jordbruk" är en bra marknadsföringsslogan som fångar upp människors önskan att naturen brukas på ett uthålligt sätt.
Faktum är att det ekologiska jordbruket inte står på säker vetenskaplig grund.
"Ekologiskt jordbruk" är en bra marknadsföringsslogan som fångar upp människors önskan att naturen brukas på ett uthålligt sätt.
Faktum är att det ekologiska jordbruket inte står på säker vetenskaplig grund.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar