söndag 3 juni 2018

Gatans parlament styr Sverige!

Vi kan tacka #Metoo och asylaktivister, att vi nu lever i ett samhälle vars lagar och regler dikteras av ”Gatans parlament!”

För att strö mer salt i såren för S,MP och C, har Expressen nu berättat historien i flera artiklar, bakom amnestin för de illa sedda afghanska männen utan asylskäl. Gissningsvis fördjupas läsarnas aversion gentemot den så osvenskt arroganta och förslagna Fatemeh Khavari, vilken har siktet inställt på politisk kometkarriär i Sverige. Vänsterpartiet verkar vara som en gås, så deras ungdomsförbunds fingerfärdiga spel med Khavari gör nog varken till eller från. Fatemeh Khavari kom till Sverige 2015. Samma år såg hon ett klipp på Youtube där statsminister Stefan Löfven yttrar de numera berömda orden: ”Mitt Europa bygger inga murar.” Lite senare frågade en lärare om hennes mål och drömmar. Khavari svarade att hon visste precis vad hon ville bli: Stefan Löfven. Klasskamraterna började genast kalla henne Stefan. Det känns avlägset nu, men så var det. ”Vem bygger murar? Stefan, Stefan!”

Tisdagen den 24 april får Fatemeh Khavari
ett sms från utbildningsministern Gustav Fridolin. Fridolin skriver att han är ”djupt imponerad!”
Centerpartiet har just meddelat att de kommer rösta ja till regeringens lagförslag och Fridolin vill tacka för hennes engagemang och ledarskap.
Fridolin: ” Politiken behöver människor som brinner. Jag försöker hålla kontakt med unga människor som en dag kanske bestämmer över oss. Med den drivkraft Fatemeh har kan vi inte utesluta att hon en dag blir statsminister eller FN:s generalsekreterare!”

Man kunde få intrycket att det var en spontan aktion som råkade få stort medialt genomslag. I själva verket hade Fatemeh Khavari varit i Almedalen
2017 och studerat hur ideella nätverk och intresseorganisationer jobbar med opinionsbildning. Vid hennes sida före, under och efter sittstrejken i Stockholm fanns Elin Morén, nära vän och tidigare vice ordförande i Ung vänster som hjälpte till att skriva hennes tal.
De journalister som ville prata med Fatemeh Khavari och det ville många, fick komma till Medborgarplatsen.
Khavari: ”Jag svarade aldrig i telefon, säger hon. Det var hela strategin. Att vi skulle göra människor nyfikna och komma dit för att prata med oss. Och den strategin fungerade alldeles utmärkt. Hela journalistkåren samlades som kring en ”rockstjärna!”
Sommaren 2016 grundades #Vi står inte ut, ett stödnätverk som till stor del består av människor som genom sina yrken möter ensamkommande unga.
Kinna Skoglund, socionom och talesperson för "Vi står inte ut: ”Det var nog redan i november, december 2016 som vi började lägga upp strategier för media, träffa politiker och planera aktioner.” I december 2016
började#Vi står inte ut” lägga upp kommunikationsstrategier, fick redaktionen ett meddelande på Facebook.
Avsändare var en aktivist som stod utanför Migrationsverkets förvar i Märsta och protesterade mot utvisningen av 13 afghaner. Det är sannolikt få politiker, journalister och myndigheter som arbetar med frågor relaterat till ensamkommande som inte har blivit kontaktade via sociala medier som Twitter och Facebook av representanter från ”
#Vi står inte ut.! I slutna grupper tipsar medlemmarna varandra om journalister, de uppfattar som särskilt lyhörda för deras budskap.

I maj 2017 kom frågan om de ensamkommande upp på Miljöpartiets kongress. Partistyrelsen lade fram ett kompromissförslag om möjligheten till en ny prövning för de som kommit till Sverige under 2015, men utan att det skulle handla om permanenta uppehållstillstånd, vilket ungdomsförbundet Grön Ungdom och aktivisterna utanför partiet krävde. Omröstningen slutade med att MP-kongressen körde över partistyrelsen med sju rösters marginal.

Ung i Sverige vill
precis som ”#Vi står inte ut” stoppa alla utvisningarna till Afghanistan, för alla ensamkommande oavsett ursprungsland.
Kinna Skoglund: ” Hade vi inte frontat Afghanistan så hade vi inte varit där vi är i dag. Det smäller i Kabul och det sitter en massa ungdomar i en trappa. Det är lättare att få massmedial uppmärksamhet då. Det är ett sätt att pressa media åt det håll man vill och det har kanske funnits i vår tanke att inte vara jättetydlig heller, just för att kunna få det här att växelverka.”

Att Fatemeh Khavari har en strategi kan vi tydligt se under Löfvéns 1 maj-tal. Halvvägs in i talet tar sig Khavari fram till scenen och när Löfvén är klar, står hon beredd.
Khavari: ”Pressekreteraren sa att han inte hade tid, men Stefan tog sig tid för mig ändå, säger hon efteråt!”
Khavari är numera van vid att personer med makt tar sig tid och lyssnar på henne. Den här gången är målet att ”prata rakt med honom”, säger hon, ”och förklara för honom att han måste stoppa utvisningarna”. Ändå blir inte mötet med Stefan Löfven riktigt som hon tänkt.
Khavari : ”Jag blev chockad för hans ansikte var i två delar. Ögon som höll med mig, men orden som kom ut ur munnen sa något annat. Jag visste inte vem jag skulle prata med, det var som att träffa två människor samtidigt.”

Den 7 juni väntas riksdagen rösta igenom lagförslaget om de ensamkommande. För Fatemeh Khavari är det ingen slutpunkt på kampen, allt som hänt det senaste året är bara början.
Khavari : ”Jag lyssnar på debatter mellan politiker och skriver ned ord jag inte helt förstår. Jag har 55 sidor där jag har skrivit ned ord. Och det behövs, för om jag ska företräda en del av vårt samhälle, en del av ett folk där alla inte har det politiska språket, så måste jag ta det ansvaret på allvar.”

I juli släpps Fatemeh Khavaris bok ”Jag stannar till slutet”. Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare i FN, kommer att delta vid lanseringen.
Vi kan nu se hur strykrädda de styrande politikerna är. De är så rädda, att få dålig publicitet, att de hellre viker sig, än tar ett beslut som är grundat på fakta och som inte strider mot svensk lagstiftning.
Lagförslaget om de ensamkommande visar, att det är intresseorganisationer som med olika kampanjer styr Sverige – Gatans Parlament!

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Vad politikerna glömmer när dom lyssnar på några aktivister är att en dag när det är val kommer resten av folket ihåg deras val.

    Några tusen aktivister, är inget mot några hundra tusen röstande, som inte glömde

    SvaraRadera
  3. Mycket intressant sammanställning.
    Väl jobbat!
    Khavari har ju redan utan att man behöver veta bakgrunden, varit medias gullegris sen ett bra tag tillbaka..

    SvaraRadera