tisdag 19 juni 2018

Räkna med förändringar i bostadspolitiken efter valet!

Det kommer att ske en hel del förändringar i Sverige efter valet. Det kanske allra viktigaste och allra säkraste, är att Sverige kommer att få en ny regering!

Innan valet är det inget parti eller politiker som går ut och säger att det kommer att bli kostnadshöjningar för boendet och förändringar i bostadspolitiken. En sådan besk medicin vore självmord för det parti att säga innan valet, men efter valet är det OK! Redan nu kan vi konstatera, att vi lever i ”valfskets tid”, där vi dagligen serveras nya. De som är allra desperata är sossarna som serverar "dagens", varje dag!
Sedan Alliansregerings tid har Sverige en bostadspolitik som inte fungerar och under Löfvéns tid, skedde inte heller några avgörande grepp i bostadspolitiken. När Peter Eriksson valdes som ny bostadsminister mitt i mandatperioden, gick han ut hårt och sa, att nu skulle han ta tag i bostadspolitiken och det skulle bli stora förändringar. Men det blev precis som i sagans värld – massa ord av Peter, i ingen verkstad och han står där nu naken, precis som "Kejsarens nya kläder." Det blev ingenting!
Det har varnats för under en längre tid, att situationen med tomma, dyra lägenheter byggda för en kundgrupp som i stort redan är mättad, samtidigt som en större, men betydligt kapitalsvagare grupp saknar bostäder de har råd med.
För att förstå hur kostnadssidan ser för en nyproducerad insatslägenhet finns denna kalkyl:
Föreningens lån: ca 15 000 kr/kvm
Andel av månadsavgiften som är räntor: ca 50 %
Beräknad snittränta för föreningen under en 11-årsplan: 1,5 %
Amorteringstakt: 120 år (om 11 år finns alltså 91 % av lånen kvar)
En försiktig ökning till 3 % innebär alltså 50 % högre månadsavgift. Vad händer med bostadsrättens marknadsvärde? Hur många kommer kunna bo kvar när deras egna låneräntor stiger i samma takt?
Alla som ser denna kalkyl (ganska vanlig idag), inser på en gång, att brister bubblan sitter många svenskar som köpt en lägenhet det senaste året, i en sits som kommer att knäcka de flestas ekonomi!


I ett marknadsbrev av SEB:s privatekonom Jens Magnusson skriver han att behovet av förändring är så tydligt, att banken nu uppmanar hushållen att skapa marginaler för att klara stora omställningar efter valet.  Det har skett täta diskussionerna om utvecklingen på bostadsmarknaden och det ökar sannolikheten för att något snart händer, resonerar han i ett marknadsbrev som återges i Dagens industri.
De förändringar som Magnusson pekar på är, att det skulle kunna röra minskade ränteavdrag, fastighets- och reavinstskatt, amorteringskrav eller införande av lagstiftning om delvis bunden ränta på bostadslån.
Riksbankschef Stefan Ingves efterlyste häromveckan bunden ränta på bostadslån, till följd av oro, för hur hushållen kommer att klara av räntehöjningar. Svenskarnas skuldsättning har växt i takt med stigande bostadspriser och det historiskt låga ränteläget varar inte för evigt. Därför vill Ingves också se en sänkning av ränteavdraget. "Det är något som i min värld borde ha gjorts för länge sedan", sade han till Svenska Dagbladet.

Ingen tvivlar längre, på att en nedtrappning av avdraget som ger skattereduktion för ränteutgifter, skulle bidra till att bromsa skuldsättningen. Men till skillnad från låne- och amorteringsregler som har skärpts i flera steg, påverkar avdragsrätten även äldre bostadslån. Det gör frågan svårhanterad i ett läge som nu. Ingen vill ge intryck av att gå till val på att öka boendekostnaderna för merparten av de svenska hushållen.
Kampanjande politiker talar hellre om andra bostadspolitiska åtgärder. I sitt tal på Järvafältet i helgen lovade S-ledaren Stefan Löfven till exempel att kriminalisera köp av svarta hyreskontrakt och det nya miljonprogrammet.
Givetvis serverade Löfvén detta valfläsk om svarta kontrakt för en trogen publik som ska visa att S, kan åtgärda problem.
Men det Löfvén inte talade om var att S hade begravt frågan i politikernas paradgren: en utredning.
I höstas presenterade den rödgröna regeringens utredare nya åtgärder mot svarthandeln. Utredningen har fått den rent utopiska rubriken "Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning. Dammluckorna är redan öppna och allt talar dock för, att problemen kommer att bli betydligt värre.
Utredningens förslag:
Fängelsestraff upp till 4 år för att köpa svartkontrakt och att sälja.
Fängelsestraff och vräkning ifall man tar mer än sin hyra i andrahandsuthyrning.
Fängelsestraff ifall man tar ut för dyr hyra för inneboende.
Hårdare krav för lägenhetsbyten.
För att ni skall få perspektiv på de straff som föreslås, så ser vi att 4 år motsvarar vållande till annans död eller synnerligen grov misshandel! Detta är ett bisarrt förslag.
Sedan har vi inte hört ett ljud från sossarna hur de tänker förrän nu på Järva-fältet!
Idag är bara försäljning av svarta hyreskontrakt olagliga. Men en viktigare fråga att ta sig an är varför det finns så stor efterfrågan på svarta kontrakt. Hyresmarknaden fungerar illa, vilket bidrar till att driva upp bostadspriserna i inflyttningsområden. Det är en del i den bostadspolitiska häxbrygd som riskerar att leda till baksmälla för hela samhällsekonomin. Beslut som påverkar otaliga svenskars boende och ekonomi måste vara välavvägda och långsiktigt hållbara. Därför är det rimligtvis någon form av breda politiska överenskommelser som behövs. Men vilka?
Inser Löfvén att totalrenovera en lägenhet kan kosta 1 miljon. Alla som kan räkna inser snabbt att den miljard Löfvén snackar om är peanuts i sammanhanget. Det hade behövts minst 60-70 miljarder!

SEB:s Jens Magnusson har sannolikt rätt i, att bostadspolitik frågan först kan besvaras efter valet, eftersom inga politiker vill ta i den innan valet. Det är beklagligt att hushållen inte får större klarhet redan nu. Partierna borde, om inte annat, förtydliga vilka lösningar de vill se. Så får väljarna i högre grad en chans att säga sitt.

SVT hade en dokumentär om 90-talskrisen. Bo Lundgren, skatteminister och biträdande finansminister 1991-1994: "Vi visste mycket mer, men man går ju inte gärna ut och säger, ja vi har ett stort problem, det här kommer gå åt helsike…"
Om man översätter Lundgrens ord till dagens situation, är politikerna väldigt medvetna om, vad som pågår. Men precis som Lundgren, väljer de att hålla tyst och istället håller de alla fingrar i kors, att inte bubblan skall spricka innan valet 2018.
Den kommer istället att spricka efter valet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar