onsdag 24 juli 2019

Tjejen som inte orkade läsa en text!

Den 11 mars i år kallades en 19-årig tjej från Hultsfreds kommun till mönstring för grundutbildning i värnplikt. Hon infann sig aldrig till mönstringen och är nu åtalad för brott mot totalförsvarsplikten. Kalmar TR B2657-19. Hon förstod inte allvaret, eftersom hon inte orkat läsa igenom texten, på rekryteringsmyndighetens hemsida.

I detta fall handlar det om mönstring och man är skyldig att dyka upp om staten tycker det. Annars böter, fängelse om man nu inte var medvetslös eller något vid tillfället som förmildrande omständighet. Hon var kallad och dök helt enkelt inte upp. Hon blev kallad två gånger och hon skylde på ont i magen. Förklaringen "magsjuka" är bra genomskinlig. Kallelse kommer via post flera veckor innan datumet för inställelse. Vilken "magsjuka" pågår i flera veckor och hon har dessutom lyckades överleva detta?
I sanning en medicinsk sensation, i så fall!

Att Sverige ska försvaras av någon som inte orkat läsa igenom texten på hemsidan, är kanske inte vad någon drömmer om. Straffet är enbart böter. Man kan med andra ord, för en spottstyver köpa sig fri från den lagstadgade och demokratiskt införda värnplikten och den renderar, att man hamnar i belastningsregistret, även vid strafföreläggande.

Tjejen fick ett "webbformulär" att fylla i. Ungefär som gårdagens mönstrings första del. Tjejen hade väl svarat "fel" eller så att säga rätt på frågorna och sedan bedömts lämplig att kallas till mönstring utifrån detta. Hade hon velat slippa bli inkallad till mönstring, hade det varit enklast att bara fylla i mönstringsunderlaget på ett sådant sätt, att hon slapp bli inkallad(vilket knappast är svårt).
 
Värnplikten är avgörande för att kunna upprätthålla och utveckla Sveriges militära förmåga. Den gäller för både män och kvinnor.
Idag är det självklart inget större observandum, att någon inte gjort militärtjänst, men förr var det så och en arbetsgivare kunde fråga varför man inte gjort militärtjänst.

Förvånande är att åklagaren skriver, att man låter det gå till åtal, eftersom det inte finns någon praxis för bötesbeloppets storlek. Detta kan ju knappast vara det första fallet, där någon struntat i att infinna sig sedan man återinförde mönstringen fr.o.m. 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar