tisdag 12 augusti 2014

ISIS - ett försök till beskrivning!Isis – Islamiska staten  - är en väpnad islamistisk grupp med al-Qaidakopplingar som finns i Irak och Syrien.
Gruppen bildades först som islamiska staten i Irak 2006 då al-Qaida och andra sunnimuslimska miliser slogs samman.

Låt oss titta tillbaka hundra år.
Redan Ottomanerna visste att man inte placerade shiiter, sunni och kurder
tillsammans och definitivt inte i samma armé!1916 när de franska och brittiska utrikesdepartementen drog upp Sykes-Picot gränserna och genom detta skapade man den historiska illusionen av att en nation som erhöll namnet IRAK.

Den västliga världen har inte kunnat hålla fingrarna borta från detta område.
Det var väst som såg till att det installerades en rad korrupta och brutala härskare,
inkluderande kungar, generaler och sist och inte minst Saddam Hussein.
Alla försökte de på olika sätt att upprätthålla ett sken av att regera inom dessa konstgjorda gränser med dåligt resultat.

För att tala med Winston Churchills ord är USA:s Mellanösternpolitik
"en gåta, inlindad i ett mysterium och förpackat inuti en hemlighet".
 
I Irak
bildades 2006 lokala sunnimuslimska miliser, så kallade väckelseråd, som stred mot den Islamiska staten i Irak i protest mot gruppens konstanta attacker mot civila irakier.
Samtidigt försökte al-Qaidas allierade i Irak att åter väcka liv i den religiöst fundamentalistiska delen av upprorsrörelsen. Islamiska staten i Irak låg bakom den blodiga belägringen av den kalediska Vår frus befrielsekyrka i Bagdad den 31 oktober 2010.
Vid belägringen dödades ett 50-tal och lika många skadades.

De sista amerikanska trupperna lämnade Irak 2011 har gruppen fortsatt att ta på sig skulden får bombdåd och andra attacker i landet.


I Syrien har ISIS blivit den huvudsakliga jihadistgrupp som slåss mot regeringstrupperna. ISIS är ökänd för sin brutalitet, hänsynslöshet, plundringar, tortyr och kidnappningar.

De vill införa en strikt islamisk rätt och teokratiskt styre enligt salafistiska principer.
ISIS har spända relationer till andra rebellgrupper i Syrien som al-Nusra, och anklagar dem för kätteri. Det är oklart var gruppen har sin bas, men de tros ha tusentals miliser inklusive många utländska stridande.

Vi känner till att ISIS har fått del av stödet från väst, om inte annat genom att utnyttja den laglöshet som väst bidragit till att skapa.
Den 11 december 2013 skrev The Telegraph att västmakterna tillfälligt inställt sitt "icke-dödliga" militära stöd till rebellerna sedan stora lager av skydds-, kommunikationsutrustning och pansarfordon tagits över av ISIS.

Mycket av den teknik man ser på ISIS pampiga militärparader kommer direkt från de västliga sändningarna till Syriens dödgrävare.

I fjol beslöt EU att häva det vapenembargo som rått i tre år mot Syrien.  Naturligtvis inte för att kunna skicka vapen till den lagliga regeringen, utan för att skicka vapen till rebellarméerna.

På sistone har Obama sökt kongressens stöd för ytterligare 500 miljoner dollar i vapenstöd till rebellerna i Syrien, och framställer detta som riktat mot ISIS. USA:s "goda rebeller" skulle alltså föra ett tvåfrontskrig mot dels ISIS, dels Assad-regimen. Det vet alla att det är en omöjlighet!

ISIS hade inte kunna skaffa sig betydande basområden i Syrien om inte USA och väst stött kriget mot den lagliga regimen i Syrien. Hade de väststödda rebellerna lagt ner kriget mot den valda presidenten i Syrien och istället ingått i en nationell enhetsfront mot ISIS hade ISIS idag varit krossat.

Slutresultatet av USAs 20-års kampanj för att befria Irak, som började med det första Gulfkriget och följdes av förödande handelssanktioner på 1990-talet och de brutala förödelsen av Bush II: s "chock och fruktan" och all den militära förödelse som följde, var att förvärra, bredda och mobilisera alla de latenta etniska och religiösa konflikter och fiendskap som hade trappats upp i decennier inne i Sykes-Picot illusion.

Den enda logiken  för detta agerande är att USA, eftersom de är för svaga att styra i Mellanöstern vill se ett Mellanöstern i kaos!

Ivar Arpi - ledarskribent på SvD skrev följande häromdagen på Facebook:
"Islamiska staten (ISIS) har just släppt en lång video med händelser från de senaste dagarna. I den får man se hundratals unga jezidiska män. De har fångats in och fängslats. De transporteras i bilar ut ur en stad. De är skadade. De är helt upprivna. Skräckslagna. Men jihadisterna hånar dem. Man får se hur de leds ut på ett fält, läggs ned och sedan avrättas en och en. Inte samtidigt. En och en. Jag tänker inte dela videon. Det är för fruktansvärt och makabert. Det är bottenlös ondska."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar