lördag 24 oktober 2015

Antioxidanter för- och nackdelar!Antioxidanter för- och nackdelar.

Antioxidanter är ett samlingsnamn för ämnen som finns främst i frukt och grönsaker.

Hälsokostens förespråkare anser att antioxidanter är nyttiga för kroppen.
Går man in på olika hälsokostsidor som säljer produkter, får man mängder av information om antioxidanternas förträfflighet och hur nyttiga de är för kroppen och ditt välbefinnande. Det är inga som helst problem att köpa produkter för tusentals kronor.

De anser att antioxidanter motverkar:
hjärt-och kärlsjukdomar
sänker det onda LDL-kolesterolet
motverkar diabetes
för tidigt åldrande
grått hår
grå starr
inflammationer samt neurodegenerativa sjukdomar som Parkinson, Alzheimer, senil demens, men sist och inte minst den motverkar cancer.

Går man in på mer seriösa sidor som redogör för den senaste forskningen om antioxidanter,  får man en helt annan bild. Att äta för mycket antioxidanter påskyndar och förvärrar din cancer.
Det finns en viss oenighet om antioxidanternas effekt på hälsan, då alla forskare inte är överens hur stor påverkan de har, samt hur de tas upp av kroppen.
Ett bra tips till rökare är, att de bör undvika betakaroten, då det visat sig att den kan öka cancerrisken.

Definition av antioxidanter enligt hälsokostförespråkare
De är kemiska substanser och enzymer med förmågan att motverka kroppslig stress av reaktiva syreföreningar och reaktiva kväveföreningar.
Vår kropp har ett komplext försvar mot en kroppslig stress. Den samverkar med antioxidanter från kosten.
En samverkan som bestäms av ett genetiskt system med miljöfaktorer, för att ge ett långsiktigt skydd mot syreradikaler och skador i våra celler.
Det vi äter innehåller en stor mängd antioxidanter. Enligt hälsokostförespråkarna har den stor betydelse, för att förhindra sjukdomar, kopplade till ökad kroppslig stress och radikalbildning.
De menar att bekämpningsmedel, cigarettrök, luftföroreningar, strålning från solen och radioaktiv strålning samt röntgenstrålar bidrar till en ökad kroppslig stress. Höga halter av glykos ger upphov till inflammation och kroppslig stress, som kan skada lipoproteiner och öka bildningen av skadliga radikaler i blodkärl.

Antioxidanter i kosten
Livsmedel innehåller en stor mängd antioxidanter naturligt, men också tillsatta antioxidanter i till exempel oljor för att förhindra härskning. Många vitaminer får vi i oss naturligt via kosten, såsom A-, D-, E- och B2-vitamin. Askorbinsyra eller C-vitamin är den mest kända och fullt vattenlösliga antioxidanten, som finns i färsk frukt, bär och juice. Människan, tro det eller ej,  men vi och marsvin, kan inte tillverka C-vitamin. Vi är därför beroende av att det tillföras C-vitamin via födan.
Karotenoider är fettlösliga antioxidanter som finns i många färgglada frukter och bär. Till karotenoider hör alfakaroten, betakaroten, gammakaroten, xantofyler, astaxantin och lutein. Astaxantin är en karotenoid, som erhålls ur alger.  Den har använts av hälsokosten som kosttillskott för att öka antioxidantförsvaret.
Polyfenoler är en stor grupp innehållande till exempel flavonoider, som funger som antioxidanter. Till polyfenolerna hör katechiner, som finns i grönt te.
Grönt te anses bland hälsokostförespråkarna som mycket nyttigt och enligt dem förebygger den cancer.
För några år sedan var jag på ett teplantage som odlade grönt te. Glömmer det aldrig. Vid te provningen fick vi höra hur förträffligt detta te är. Det var bra mot allt. Man blev tom mycket yngre. På ”skämt” sa jag att man kanske återgår till blöjstadiet igen. På detta sätt förlänger man livet!

Hälsoeffekter och kost tillstånd av antioxidanter
Hälsokostförespråkarna anser att frukt och grönt är en naturlig källa för antioxidanter och äter man tillräckligt kommer den att minska mängden kroppslig stress och sådana sjukdomar som kan relateras till detta tillstånd.
Enligt läkarvetenskapen så anser man att tillförseln av E- och C-vitaminer inte visat ha några större effekter som skydd mot cancer.
Tvärtom, har kosttillskott med enstaka antioxidanter som betakaroten visat sig kunna öka cancerrisken, särskilt för rökare. Kanske något att tänka på för er som röker.


Antioxidanter slår ut kroppens eget försvar
Äter man för stora mängder av antioxidanter kan det påskynda din lungcancer, visar ny svensk forskning. De hjälper cancercellerna att undkomma kroppens eget försvar.
Idealet är att äta en sammansatt kost av frukt och grönsaker. Man får med denna kost i sig de antioxidanter som kroppen behöver, i form av A-, C-, och E-vitaminer och mineraler, som selen, mangan och koppar. Det är näringsämnen som vi behöver och de har länge ansetts vara cancerförebyggande. Antioxidanter oskadliggör fria radikaler som bildas naturligt i kroppen. Fria radikaler skadar cellens DNA och få en cell omvandlas till en cancercell.

De nya forskningsresultaten visar varför man inte bör överdriva konsumtionen av antioxidanter, speciellt inte om man redan har cancer.
Studier har visat att om man för mycket antioxidanter ökar den tillväxten hos tumören och gör den mer aggressiv.
Enligt studien har kroppen ett sinnrikt försvarssystem mot cancer. När de fria radikalerna skadar DNA så känner ett protein som heter p53 av skadan. Proteinet beordrar cancerceller att sluta dela på sig, eller att till och med begå självmord. Forskarna upptäckte hur antioxidanter störde kroppens cancer-alarm

Antioxidanterna förhindrar alltså aktiveringen av p53 vars uppgift är att få stopp på cancertillväxten.  För stor dos antioxidanter är riskfyllt om en tumör redan gror i kroppen, de är inte cancerframkallande i sig själva.
Forskarna gjorde också om experimentet med odlade celler som isolerats från mänskliga tumörer – och de gav samma resultat
Ny forskning vid Sahlgrenska akademin visar att antioxidanter fördubblar spridningen av malignt melanom i möss. Resultaten stärker forskarnas tidigare studier som visar att antioxidanter påskyndar lungcancer. Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer bör därför få rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter. .
Det är känt sedan länge att fria radikaler kan orsaka cancer. Ett av resultaten är att forskarna helt enkelt antagit att antioxidanter, som ”äter upp” fria radikaler, skyddar mot cancer.
Antioxidanter finns i många kosttillskott och marknadsförs brett som en hjälp att motverka cancer. Forskningsresultaten från studien på antioxidanter och lungcancer gick tvärs emot denna etablerade ”sanning” och fick därför stort genomslag:
Denna studie och de resultat de kommit fram till, som säljer hälsokost med antioxidanter, måste detta vara ett dråpslag.
Trots ett ivrigt letande har jag INTE lyckats hitta, hur stor omsättningen av
kosttillskott av antioxidanter som säljs på marknaden. Min bedömning är att det fråga om ganska stora pengar:
Men rekommendation är ”kasta” inte bort pengar på att köpa kosttillskott, utan se till att äta en varierad kost som ger dig de antioxidanter du behöver.

Fler metastaser
Nu visar de fortsatta studierna vid Sahlgrenska akademin att antioxidanter fördubblar bildningen av dottertumörer/metastaser vid malignt melanom.

Malignt melanom är den farligaste formen av hudcancer. De nya rönen publicerades i tidskriften Science Translational Medicine den 7 oktober 2015.

Till skillnad från studierna på lungcancer så påverkades inte den primära melanomtumören men antioxidanten ökade tumörcellernas förmåga att metastasera, det vill säga att sprida sig i kroppen och bilda nya tumörer.
Det är allvarligare eftersom det är metastaseringen som människor med melanom dör av. Primärtumören är i sig själv inte farlig. Den oftast opereras bort säger läkarna.

Forskarresultaten bekräftades
De nya resultaten har bekräftas i försök med odlade celler från patienter med malignt melanom. De har nu visat att antioxidanter förvärrar cancer på minst två olika sätt.
Resultaten från denna och tidigare studier visar sammantaget att antioxidanter visserligen skyddar friska celler från fria radikaler som kan omvandla dem till cancerceller – men så fort en tumör uppstått kan antioxidanter skydda även tumören. Antioxidanter skyddar alltså både friska celler och cancerceller från fria radikaler
.

Forskarna anser att bör undvika kosttillskott
Alla bör inse att det tyvärr är omöjligt att ta reda på, om man har en liten tumör eller ett förstadium till cancer. Men om man har det så finns det en risk att man ovetande, påskyndar cancerutvecklingen om man äter kosttillskott med antioxidanter.
Tidigare forskning från Sahlgrenska akademin har visat att cancerpatienter är mer benägna att äta tillskott med antioxidanter. Men de resultat vi har nu, är så tydliga att personer som nyss fått en cancerdiagnos bör rekommenderas att undvika kosttillskott med antioxidanter.

Hög dödlighet
Malignt melanom är en av de cancerformer som ökar mest i västvärlden och dödligheten är hög. Det var en av anledningarna till att forskarna på Sahlgrenska akademin gick vidare med att forska på just malignt melanom efter lungcancerstudierna.
De anser att identifiera faktorer som påverkar malignt melanom är viktigt!

Hudkrämer studeras

Hur malignt melanom påverkas av antioxidanter är särskilt intressant, dels för att melanomceller är känsliga för fria radikaler men även för att antioxidanter kan tillföras melanomceller på andra sätt än genom kosten.

Hud- och solskyddskrämer innehåller ibland antioxidanterna betakaroten eller
E-vitamin och dessa produkter skulle kunna påverka maligna melanomceller på samma sätt som antioxidanter i kosten.
 
Hur hudcancer påverkas av antioxidanter i hudkrämer studeras nu närmare av forskarna.
De testar om antioxidanter som smörjs direkt på malignt melanom hos möss ger samma cancerförstärkande effekt som att de får i sig antioxidanter via kosten.
 
Melanom är idag den snabbast ökande cancerformen. Forskarna behöver också studera flera andra cancerformer och andra typer av antioxidanter för att få en helhetsbild av hur fria radikaler och antioxidanter påverkar cancerutveckling.

Forskarna understryker också vikten av ytterligare studier behövs, innan de med säkerhet kan säga antioxidanternas fördelar och nackdelar.

Lungcancer är idag världens vanligaste cancerform, och melanom den snabbast ökande. Forskarna säger att de behöver studera flera andra cancerformer och andra typer av antioxidanter för att få en helhetsbild av hur fria radikaler och antioxidanter påverkar cancerutveckling.

Slutsatsen är att, köp INTE tillskott av antioxidanter utan se till att äta en varierade kost av frukt och grönskar
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar