fredag 15 april 2016

Är vindkraften ett folkhälsoproblem?

Många som bor i närheten av vindkraftsanläggningar känner sig besvärade av de tryckvågor vindkraftverken skapar.

Symptomen det handlar om är vanligtvis huvudvärk, migrän, sömnsvårighet och depression.

Forskning som gjorts om tryckvågor från vindkraftsanläggningar
s.k. infraljud är en svängning med så låg frekvens att det inte kan uppfattas som ljud av oss människor. Infraljudet har också speciella egenskaper jämfört med “vanligt ljud”.

Ljudet dämpas mindre i luften och det kan förstärkas i byggnader beroende på resonans. En byggnad fungerar som en fiollåda eller en trumma när den utsätts för infraljud.

Debattartikel i Läkartidningen om infraljud
För ett par år sedan skrev två läkare en debattartikel i Läkartidningen och varnade för att infraljud kan vara en förbisedd hälsorisk.

Läkarna hävdade:
”Det är alltså inte fråga om en buller­skada i traditionell mening utan en ­effekt av att ett konstant pulserande ljudtryck ständigt ändrar trycket i innerörat och retar sinnesorganen där. Man kan likna det vid ett pulserande eller flimrande ljus – många besväras inte märkbart medan personer med sensorisk överkänslighet kan få besvär. Flimrande ljus kan som bekant till och med utlösa epilepsi. På samma sätt utlöser det ständigt pulserande, icke hörbara infraljudet från vindkraftverk betydande besvär hos personer med central sensorisk överkänslighet. Dessa besvär kan bli kroniska, invalidiserande och leda till ångest och depression och öka risken för hjärtinfarkt.
I det aktuella regelverket för etablering av vindkraftverk har hänsyn inte tagits till den potentiella risken för personer med central sensorisk överkänslighet. Vindkraftverk uppförs i dag alltför nära bebyggelse. Det aktuella regelverket bör därför revideras med ett ökat säkerhetsavstånd till bebyggelse för att förhindra eller reducera risker för vindkraftsrelaterad översjuklighet”.


Irritation på Naturvårdsverket
Att debattartikeln väckte en stor irritation på Naturvårdsverket är ställt utom allt tvivel.
Naturvårdsverket har som uppdrag från den rödgröna regeringen att stödja och främja vindkraftsetableringar.

Naturvårdsverket anlitade tre experter för utredningar och de skrev en replik i Läkartidningen.

Vindkraftsbuller är inte ett infraljudsproblem hävde dessa tre experter:
”Det saknas belägg för att vindkraft genererar hälsovådliga nivåer av infraljud, och det saknas belägg för att vindkraftsbuller, oavsett frekvens, orsakar de påstådda symtomen. Det är däremot fullt klart att vindkraftsbuller upplevs som störande av många som bor nära vindkraftverk. Tillsammans med det visuella intrånget i en ofta tidigare idyllisk miljö uppfattas nyuppförda vindkraftverk av många som en allvarlig försämring av boendemiljön och därmed av livskvaliteten. En utbyggnad av vindkraften kommer att utsätta allt fler personer i befolkningen för detta. Är det värt det? Det är denna fråga som vi bör diskutera”.


Givetvis måste fler ”lobbyister” lobba för sin sak. En av de stora elefanterna, Svensk Vindenergi fick in en ledare i Expressen/GT.

I både Läkartidningens och Expressens artiklarna påstås att de infraljudsnivåer som uppmätts från vindkraftverk inte tycks vara högre än de infraljudsnivåer människor utsätts för dagligen från andra ljudkällor i omgivningen och att de ligger långt under svenska riktvärden för infraljudsnivåer i arbetslivet.

Därmed anser man att det inte finns stöd för att vindkraft genererar hälsovådliga nivåer av infraljud. Man antyder också att det hela handlar om vad vi i dagligt tal kallar inbillningssjuka.

Att hävda att människor är inbillningssjuka är att gå över gränsen, men vad tar man inte till för den goda sakens skull.

Missen Naturvårdsverket gjorde i sina mätningar var att de mätte på traditionellt sätt - dBA - och då registreras inte infraljud.
Naturvårdsverket använde mätningar som gör det fysikaliskt omöjligt att finna eventuella samband mellan infraljud nivå och hälsoupplevelse.

Förstärkningseffekter har man bortsett från i resonemanget. Naturvårdsverkets påståenden är alltså helt felaktiga.

I ett amerikanskt försök har man mätt på rätt sätt och också kunnat konstatera samband mellan hälsoupplevelse och infraljudsnivå. Man har också erfarit att ljudtrycket tiodubblats inomhus pga. resonans.

I Kanada har en internationell expertgrupp sammanställt faktaläget när det gäller vindkraft och hälsoeffekter och där noterar man åtskilliga brister i kunskapsläget
bl.a. att ljud vanligtvis mäts i dBA.

För Naturvårdsverket är detta mycket pinsamt. Men man gör det på direkta order från den rödgröna regeringen.

Med sitt agerande har
Naturvårdsverket hamnat i en intressekonflikt:
genom att man dels skall stödja vindkraftetablering
dels arbetar med att utforma krav med hänsyn till folkhälsan.

Naturvårdsverket har som huvuduppgift att hantera miljöfrågor och besitter därför rimligen inte kompetens att handlägga ett så tekniskt och läkarvetenskapligt komplicerat ärende som det aktuella om infraljud.
För att den rödgröna regeringen ska ha någon som helst trovärdig måste man uppdra åt någon från vindkraftindustri och miljödepartement helt fristående institution:


att genomföra prov och analyser av vindkraftens hälsoeffekter och
att föreslå regler för att undvika hälsoproblem vid etablering av vindkraft

1 kommentar:

  1. Intressant inlägg.
    "Infraljud" är om jag förstått det rätt ett tämligen outforskat område inom avd hälsoproblem.
    Men naturligtvis inte av något större intresse för milömupparna, det rubbar ju deras cirklar..

    SvaraRadera