måndag 18 april 2016

Brexit EU?

Med två månader kvar till den brittiska EU-omröstningen inleder europeiska ledare sina kampanjer för att få britterna att stanna kvar i unionen.
I fredags inleddes officiellt kampanjandet inför juni månads folkomröstning i Storbritannien om landets fortsatta EU-medlemskap.

Denna vecka väntas även den amerikanske presidenten Barack Obama på besök i London för tydligt förorda ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap.

Ja-sidan plockar nu fram alla möjliga negativa argument inför omröstningen.
I en debattartikel varnar den brittiske finansministern George Osborne att landets ekonomi till år 2030 kommer att krympa med sex procent om landet lämnar EU.
Det motsvarar 50 000 kronor per brittiskt hushåll årligen.

Slutsatsen är tydlig enligt Osborne:
”För Storbritanniens ekonomi och för familjer skulle det vara den mest extraordinära självförvållade skadan att lämna EU”.

Osborne ställningstagande är det kanske tydligaste från den brittiska regeringen, att rösta ja i folkomröstningen om landets EU-medlemskap den 23 juni.

I dag den 18 april publiceras en tjock rapport från brittiska finansdepartement som visar på för- och nackdelar med EU-medlemskapet.

I den utreds tre alternativa lösningar för landet om britterna röstar för att lämna.
”Finansdepartementets analys visar att under alla tänkbara alternativ till brittiskt EU-medlemskap kommer vi få en mindre öppen och sammankopplad ekonomi”.
Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Marcon utfärdar en direkt varning för att Storbritannien kommer att tappa i internationellt inflytande när det gäller handelspolitik.
Macron till BBC:
”När ni diskuterar er stålindustri med Kina är ni trovärdiga, eftersom ni är med i EU, inte för att ni bara är Storbritannien, annars kommer ni bli totalt överkörda”.


Igår den 17 april varnade även den tyske finansministern Wolfgang Schäuble sin brittiske kollega Osborne att Tyskland kommer att bli en tuff förhandlare om Storbritannien lämnar EU, enligt Financial Times.
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon upprepade i helgen tidigare krav på att få rösta om självständighet från Storbritannien om det blir ett nej i EU-omröstningen, rapporterar Reuters.

I opinionsundersökningarna är läget mellan ja- och nej-sidan fortsatt mycket jämn med ett svagt övertag för dem som vill vara kvar.

Många svenska politiker verkar inte förstå grunden till mångas skepsis. De inser inte att EU blivit ett politiskt prestigeprojekt där avvikande meningar misstänkliggörs och folket endast är ett verktyg i syfte att legitimera en fortsatt vandring längs:
”Den Rätta Vägen”.

Det är inte demokratiskt. Det är inte stort eller vackert. Det är bara en sorts maktmissbruk.

EU-företrädare har i många år varit rena ”hallelujakören”.

I val efter val har svenska politiker lovat att kämpa för ett:
"smalare men vassare" EU.

Denna paroll har nu använts så många gånger, samtidigt som unionen gått i rakt motsatt riktning, att den har blivit löjeväckande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar