torsdag 21 april 2016

Politiker i Sorsele lyssnar inte på folkviljan!

Under våren har en uppmärksammad folkomröstning i Sorsele kommun ägt rum.

Med namninsamlingar lyckades vindkraftsmotståndarna tvinga
fram en folkomröstning om Vattenfall satsning på att bygga en vindkraftspark i ett naturskönt område i kommunen.
Folkomröstningen blev en klar seger för vindkraftsmotståndarna: 51,1 procent röstade nej och 46,3 procent röstade ja.

Men till allas förvåning struntade Kommunstyrelsen i Sorsele i detta resultat och drev igenom (med fyra röster mot fem) att vindkraftparken skulle byggas ändå.

Valnämndens ordförande Bo Brydsten, (S), ansåg att beslutet var sensationellt.
Socialdemokraterna säger nej till en vindkraftsetablering.
Eftersom Vänsterpartiet och Centerpartiet är i majoritet tror Brydsten att det blir ett ja även i kommunfullmäktige.
Brydsten är förvånad över att V och C vågar fatta ett sådant beslut.

Brydsten:
”Det är väldigt tufft. Folkomröstningen visade tydligt att det fanns en väldigt stark majoritet som var emot vindkraften”.

Skulle inte alls bli förvånad om både Centern och Vänsterpartiet blir ”rökta” i nästa val.
Vad dessa politiker tycks glömma är att de är framröstade av väljarna och att ska ta vara på deras intressen!

Kommunala folkomröstningar är enbart rådgivande. Även om alla väljare skulle rösta likadant kan kommunledningen nonchalera utslaget och agera tvärtemot det. Även ett till synes tydligt folkomröstningsresultat kan således bereda de styrande svårigheter i uppföljningen.

Nu har ett trettiotal ungdomar i Sorsele författat ett brev som de hoppas att politikerna ska ta i be aktning inför fullmäktige den 25 april.

Tobias Lundmark en av de unga säger:
”Vi vill att ni som förtroendevalda följer folkets röst och ger oss en framtidstro som stavas frihet. Sorsele kommun jobbar efter värdegrunden: mod, glädje och respekt. Därför tycker vi att ni ska ha mod och respekt att lita på att folket har rätt. Att våga visa glädje för att vi bryr oss och värnar om det vi har”.

Tobias fortsätter:
”Vi ville framföra hur vi ungdomar ser på det hela, vi är många som är engagerade”.

Vill ha naturlivet
I den skriftliga vädjan menar man att en vindkraftspark inte är attraktivt för ungdomarna, som oftast väljer att bo kvar på orten på grund av jakten, fisket och naturlivet.

Tobias;
”Vi ungdomar uppskattar att bo här, och känner på så sätt att det är ett ingrepp av kommunen att förstöra det vi tycker om”!

”Vill inte ha det såhär”
Ungdomarnas vädjan skickades till kommunhuset den 18 april.

Tobias:
”Vi tror att det väger tungt att vi engagerar oss. Det är många ungdomar som inte vill ha det såhär, säger han”.

Nästa steg är att förslaget läggs fram för kommunfullmäktige den 25 april. Men eftersom Vänsterpartiet och Centerpartiet är i majoritet tror Brydsten(S). att det blir ett ja till vindkraftsparken även i kommunfullmäktige.
Det är inte bara i Sverige som ett folkligt uppror mot landskapsförstörande, s.k. ”hållbar”, energiproduktion börjar växa.

I Holland uppenbaras en jätteflopp för en havsbaserad vindkraftspark som går med brakförlust.
Tyska Der Spiegel har en lång artikel om hur motståndet mot den gröna politiken ökar i snabb takt. Artikeln tar upp inte bara hur vindkraft utan även sol- och biokraft bidrar till en allmän miljöförstöring av landet och den ger en ganska skrämmande bild som ingen från ”de gröna” vill höra talas om.
Det är intressant att notera att folk börjar inse det som vi skeptiker varnat för i åratal, nämligen att just de partier som säger sig värna miljön i själva verket är de största miljöbovarna.
Det är konstigt hur vindindustrin i alla länder tydligen tycker att skattemedlen är DERAS pengar och att en regering som vill dra ned på subventionerna betraktas som onda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar