onsdag 2 mars 2016

EU största prövning någonsin – den omöjliga ekvationen!

I år har hittills över 100.000 migranter kommit till Grekland. Det är tio gånger fler än motsvarande tid ifjol. Våren är i antågande och med den förväntas en liknande migrantvåg som i höstas – mellan 1,5 – 2 miljoner.

Varje dag beräknas det komma mellan 3000-5000 och kaoset i Grekland tilltar allt mer.

Trots att Turkiet har erhållit 35 miljarder SEK för att inte släppa igenom migranterna tilltar strömmen.


Nuvarande situation är naturligtvis helt ohållbar för Grekland som redan är hårt ansträngt. Varje vecka kommer den missnöjda kritiska massan i Grekland öka med 20000-30000 personer.
Redan idag har ett tältläger med 15000 personer växt upp vid den Makedonska gränsen, ett läger som växer stadigt då alla vandrar norrut.


Till Sverige har det de senaste veckorna kommit omkring 600 asylsökande i veckan

Att fler inte har kommit
beror inte på de svenska gräns- och ID-kontrollerna?
Däremot är det ganska uppenbart att transportleden längs huvudrutten Grekland, Makedonien, Serbien, Kroatien, Slovenien, Österrike och vidare mot Tyskland och Sverige håller på att stocka sig. Många migranter sitter fast i Grekland eller på vägen.
Det är därför inte fler har kommit till Sverige den senaste tiden.

En annan orsak är att Nato patrullerar vattnen mellan den turkiska kusten och de närbelägna grekiska öarna, dit migranter reser i överfulla gummibåtar.
Resan är ganska kort, det kan handla om mindre än tio kilometer.

En paradox: Både Grekland och Turkiet är med i Nato och är fiender sedan lång tid tillbaka.
Natos uttalade avsikt är att föra migranterna tillbaka till Turkiet - till skillnad från de svenska marina insatserna i Medelhavet som handlade om att hjälpa migranter vidare mot Europa.

Det ska bli mycket intressant att se hur Sverige tänker agera när den libyska och turkiska resesäsongen börjar.

Från Greklands övärld nära Turkiet är det ca tjugo mil till det grekiska fastlandet. Hittills har migranterna tagit färjorna till fastlandet.


Nu har den grekiska regeringen vaknat och vill stoppa denna trafik. Grekerna blev inte inbjudna till ett möte i Wien med Balkanrutten länderna eftersom grekerna struntat i Dublinförordningens krav på att migranternas ska tas emot i första första EU-land och registrera asylansökningar.
Grekerna har istället skickat migranterna norrut dit de ändå hade tänkt sig.
Nu har länderna längs Balkanrutten börjat stänga sin gränser.

Man kan undra hur EU har tänkt. Schengen och idén är att migranterna skulle söka asyl i första land de kommer till. Med migrant vägarna via Grekland och Italien innebär det mycket stor påfrestning för dessa länder.

Jag förstår inte hur EU har tänkt. Är det meningen att Grekland och Italien ensamma hantera hela EU:s migration? De tidigare beslutade fördelningarna av migranterna har alla slutat i fullständigt fiasko.

Nu har länderna längs Balkanrutten börjat stänga sin gränser
Makedonien börjar bygga staket mot Grekland.
Österrike börjar hårdbevaka sin gräns mot Slovenien och sätter in militär, militärpolis och tung materiel för att kunna upprätthålla sitt beslut nyligen om att bara ta emot 80 asylsökande per dag - plus 3200 personer per dag som skickas vidare norrut. Österrikes beslut har fått dominoeffekter i de övriga länderna längs rutten.

Brott mot EU:s regelverk
Dessa nya sanktioner är ett klart brott mot regelverket, vilket EU-kommissionen med kraft påpekat.
Balkanrutt länderna verkar inte bry sig om EU.
De höll ett uppmärksammat högnivåmöte i Wien i förra veckan där de överenskom om en fortsatt hård linje eftersom de inte räknade med att EU skulle kunna åstadkomma någon lösning.


Det är nu Grekland som får ta konsekvensen av denna utveckling och migranterna fastnar i Grekland. För att slippa höra några protester från Grekland blev de inte inbjudna till mötet i Wien, vilket retat den grekiska regeringen till ursinne.

Att Grekland är vansinniga över EU:s kraftlöshet är lätt att förstå. Grekland riskerar att bli ”Europas Libanon”, som den grekiske premiärministern uttryckte det.

Dimitris Avramopoulos, EU-kommissionär för inrikes frågor:
Under de kommande tio dagarna behöver vi påtagliga och tydliga resultat i verkligheten” efter ett möte med EUs justitie- och inrikesministrar.
”Annars blir det farligt, det finns en risk att hela systemet totalt bryter ihop.”

De alltmer övergivna Angela Merkel och Stefan Löfvén hoppas fortfarande på att en överenskommelse med Turkiet som ska begränsa migrant volymerna.
Ett nytt toppmöte ska hållas den 7 mars om ett försök till lösning av krisen.
Bedömare tycks inte sätta stort hopp till att EU skall hitta någon lösning.

Medlemsländerna börjar nu att se om sina egna hus, vilket det österrikiska kvotbeslutet är ett tecken på.
Den 18-19 mars ska EU ha ett internt högnivåmöte.

Dess två möten ser ut att vara den sista chansen att väcka liv ett hjälplöst gemensamt svar på krisen innan det varma vädret uppmuntrar till nya ankomster över Medelhavet.

Vi kan konstatera att fördelning av migranter inom EU inte har fungerat.
Migranter vill inte åka till vilket land som helst och alla länder vill inte heller ta emot massa ekonomiska migranter från kulturellt avlägsna länder.

Hur det har blivit med Sveriges integration? Exemplen förskräcker, media i Västeuropa skriver om detta och kallar Sverige för
”det förlorade paradiset”.

EU kan inte ta emot den mängd av migranter som vill flyta hit och det enda svaret är att gränskontroller måste finnas - både yttre och inre.
Det byggs och har byggts ett antal barriärer i form av taggtrådsstängsel längs ett antal gränser. Det ser ut som om ett antal handlings kraftiga länder räddar oss från vår egen rödgröna regerings oförmåga och feghet.

För det är ju inte logiskt att miljoner av Mellanösterns befolkning kommer ända till Sverige. Egentligen borde de styra kosan mot arabiska halvön istället. Där talas samma språk - arabiska), gott om plats, enormt rika länder och de är sunnimuslimer vilket de flesta i Syrien och Irak också är. Men dessa länder har precis som Balkanruttens länder satt upp barriärer.

Ett stort problem är EU:s saktfärdighet och brist på förmåga att utveckla praktiskt fungerande lösningar. Detta är ett kraftigt underbetyg. Det ger onekligen ett löjets skimmer över alla de bildsekvenser vi får se när statsmännen i sina limousiner och under massiva pressuppbåd anländer till Bryssel.

Ett samarbete är inte starkare än den svagaste länken/landet. EU:s stora problem
är att det verkar finnas för många svaga länkar.


Frågan är om EU blir en fästning eller att unionen kollapsar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar