fredag 22 juli 2016

En bomb som väntar på att explodera - italienska banker!

Italiens bankkris är nu så akut att både EU och IMF fruktar att medelhavs landet kan gå i bankrutt och dra hela EU med sig i fallet.

Risken är stor att Italien kan bli ett nytt Grekland. Skattemiljarder skyfflas ner i ett svart bottenlöst hål?
Krisen i det italienska banksystemet går bara från att vara
dåligt till värre.
En rapport från Internationella valutafonden, IMF, säger att banker i Italien har cirka 360 miljarder € i dåliga lån i balansräkningen.
Detta belopp motsvarar ungefär 25% av Italiens BNP.

Det gäller inte bara världens äldsta bank, Banca Monte dei Paschi di Siena, som länge har ”
vårdats” av en respirator, men också ett antal andra stora banker har problem, inklusive landets största bank Unicredit.

Statsminister Matteo Renzi vill rädda bankerna genom att
stödja dem med 40 miljarder Euro.
Detta bryter mot reglerna i den Europeiska centralbanken.  Tyskland i synnerhet har varit snabba med, att kräva disciplin från Italien.

Detta har fått premiärminister Renzi att
replikera, att den mest utsatta banken i Europa är ingen annan än Deutsche Bank.
Bankens aktievärde var i mitten av juli,  endast 8% av värdet före kraschen 2007.

Den tyska partiet CSU, som är en koalitionspartner med Angela Merkels CDU, har gått ut och sagt, att
det är uteslutet att rädda italienska banker med europeiska skattepengar.

Nättidning Market jackpot skriver i en analys:
"Italien har ingen bankkris, det har en
Eurokris."
Med andra ord: det är
Euron som har dödat italiensk tillväxt, och landet har ingen chans att återuppta ekonomin igen, så länge de håller sig till Euron.

Röster från politiska partier i Italien utmanar nu premiärminister Renzi, att genomföra en folkomröstning om Euro.
Rörelsen
att lämna Euro, är nu så stor att den har stöd med 52% av Italiens befolkning.

Den tjeckiska finansminister säger:
"Alla pratar om
Brexit som det stora problemet, men det är bara spekulationer. Den riktigt stora problem för Europa är de italienska bankerna. "

Med det nuvarande ekonomiska systemet i EU, är denna kris olöslig. Euron är baserad på ett bedrägeri och är till nackdel för de flesta länder utom Tyskland.

Der Spiegel publicerade i 2012 dokument som visar att tyska, franska och andra toppolitiker i EU-länderna var fullt medvetna om att Europrojektet baserades på dåliga antaganden.
Siffror och studier visade detta tydligt.
Siffror visar också att de länder, förutom Tyskland som dragit rena rama vinstlotten, som gick in i Euro har haft en sämre ekonomisk utveckling, än de länder som inte gick med i Euro.

Allt som har gjorts sedan den finansiella krisen, är
att man har satt ”lister” över sprickorna och överlåtit problemen med banker till skattebetalarna.

Internationella valutafonden IMF ringer nu i varningsklockorna. Italien är i akut behov av friska pengar från oss skattebetalare om inte flera italienska storbanker ska gå omkull.
Men IMF har å andra sidan nyligen tvingats erkänna att deras skrämselpropaganda inför Brexit var påhittat. Den brittiska ekonomin går alldeles förträffligt.
Italienarnas skattemoral och korruption, är på liknande nivå som grekernas.
Det största problemet är momsfusk. Moms behöver bara redovisas och betalas en gång per år istället för som brukligt varje månad, något som tydligen skapar problem för det italienska skatteverket.
Italienska bankaktier störtdök i veckan. Anledningen var ett dignande berg av obetalbara lån och ökande oro för politisk instabilitet.

Premiärminister Matteo Renzi har nämligen lovat att avgå, om han inte vinner en folkomröstning om konstitutionell reform i oktober.

Under de resor jag gjort till Italien har jag förstått att italiensk politik är mycket speciell. Folk är engagerade och visar sitt missnöje väldigt snabbt.

Opinionssvängningen kan öppna för EU-kritiska partier, som komikern Beppe Grillos 5-stjärnerörelse, att öka sitt inflytande över den förda politiken i Italien.
Partiet vann 1/4 av rösterna i parlamentsvalet 2013, och har vunnit borgmästarskapet i Rom och Turin.

I en färsk undersökning har partiet fått 30,6% av väljarstödet, högre än regerande Demokratiska Partiet. Partito Democratico, PD, 29,8%.
Grekland fick senast i maj, utan att uppmärksammas särskilt mycket i media, €10,3 miljarder i ett ytterligare ”lån”, som de förmodligen aldrig kommer att kunna betala tillbaka.

Det återstår €321 miljarder av den grekiska statsskulden, eller 180% av BNP. Stödprogrammet till Grekland ska fortsätta åtminstone till 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar