tisdag 26 juli 2016

Sverige har världens äldsta nu levande människa!

För någon tid sedan uppmärksammade Granskning Sverige, bedrägeriet med den i Västerås bosatta 117-åriga invandrarkvinnan Saro Dursun.
Om hennes ålder stämmer, är hon världens äldsta nu levande människa.

I själva verket är Saro Dursun cirka 30 år yngre och uppgav vid ankomsten till Sverige, en äldre släktings identitet, en väsentligt högre ålder än den verkliga.
Detta i syfte att kunna kvittera ut ålderspension.

Saro är född 1928 och var 52 år då hon kom till Sverige 1980.
Av någon anledning så uppgavs troligen hennes mors födelseår.

Anledningen till det kan vara tre:
Missförstånd, Saro pratade inte svenska, och enligt uppgift gör hon inte det idag heller.
Saro försökte bluffa.
Hennes anhöriga försökte bluffa.
Varför rapporterar vi inte om att världens äldsta nu levande människa faktiskt bor här i Sverige och är hela 117 år enligt Skatteverket?

Det borde ligga i Skatteverkets intresse att ta reda på åldern eftersom hon borde kunna anses återbetalningsskyldig för pensionen, men gissningsvis låter de henne passera eftersom hon dels faktiskt
är gammal, även om hon inte är 117 år som det påstås, men också för att myndigheter helst undviker att ge sig på invandrare.

Hennes höga ålder kommer att bli ett stort dilemma för framtidens historieböcker.
Kommer denna kvinna stå med i Sveriges historia som Sveriges äldsta människa? Tänker mig att hon lever till hon är 120 år , i själva verket är hon 88 år, kommer det då stå att den äldsta svensken som har levt i Sverige blev 120 år?
Orättvist mot de riktigt gamla som aldrig får komma med i historieböckerna pga denna kvinna som fuskar.


Det är lite roligt att läsa den här historien, för det lär inte vara sista gången, man upptäcker att åldern skiljer sig från åldersuppgiften, även om det är lite extremt med 35 år och att man dessutom uppgav sig vara äldre än vad man var. Fanns väl vissa fördelar med det också i bidragssynvinkel.

Denna historia visar också hur slarvigt och slappt man hanterar åldern i Sverige.
Tror inte att Guinness rekordbok kommer att lita på svenska myndigheter i framtiden heller.
Den svenska byråkratin klarar uppenbarligen inte ens av att rätta till ett fel på 35 år.

Vi har nu haft många år där det varit uppenbara fördelar att kasta alla sina id-handlingar eller att ha falska id-handlingar.


Svaret är enkelt: hon är inte 117 år. Snarare är hon minst 30-35 år yngre och vid mycket god hälsa idag.
När Nyheter24 besöker Saro Dursun, för att uppmärksamma henne på födelsedagen, berättar hennes egen dotter Macide Bargabriel, att den världsrekordgamla Saro Dursun, att födelsedatumet och identitetshandlingarna från början tillhörde någon annan.
Enligt Skatteverket föddes Saro Dursun i Turkiet den 1:a juni 1899 och flyttade till Sverige i februari 1982, för 34 år sedan.
Saro Dursuns tog sin avlidna mors födelsedatum, som var betydligt äldre än Saro och inte hade registrerats som avliden i hemlandet Turkiet.
Med andra ord har vi alltså här i Sverige en kvinna som enligt alla identitetshandlingar och myndigheter som fyller 117 år den 1 juni. Hon ska också ha fått barn vid nästan 70 års ålder. Detta är också
lite av ett rekord.

En handläggare vid Västerås stad i bekräftade:
”gumman är redan utredd av Skatteverket och Pensionsmyndigheten för några år sedan, och det är helt klarlagt att hon inte är i närheten av 117 år, inte ens 100.
Men av byråkratiska skäl vill man inte gärna ändra på personnummer eller liknande
”!

VLT:s vänsterextreme, chefredaktör Daniel Nordström kallar Uppdrag Gransknings avslöjande för “fult, oseriöst och konspiratoriskt”.
Trots att Nordström
medger, att det handlar om en åldersbluff bör saken inte beivras. Detta eftersom kvinnan har invandrarbakgrund. Han ger därmed uttryck för samma attityd som de rättsvårdande myndigheterna, som valt att blunda för bedrägeriet, trots att det handlar om ett av Sveriges största pensionsbedrägerier genom tiderna, som kostat skattebetalarna miljontals kronor.

När Granskning Sverige ringer upp Nordström trasslar denne in sig i diverse logiska kullerbyttor. Han vill också göra gällande att Granskning Sverige inte bör tas på allvar, därför att de har en politisk agenda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar