onsdag 13 juli 2016

Vattenfall från ”mjölkko” till ”sinko”!


Det är ingen avundsvärd sits att vara VD för Vattenfall.
Magnus Hall leder ett statligt företag som gott kan påstå:
“Vi har gett bort en ”guldgruva” för en politiskt korrekt image”

Dessutom sitter Energimyndighetens fd generaldirektör Tomas Kåberger i styrelsen. Kåberger med sin tidigare kärnkraft-hatande fortsätter sin skadliga aktivitet i Vattenfall och bidrar till att sabotera sin VD: s verksamhet.

Kåberger har också ett förflutet som generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Han anser dessutom att vindkraft är framtiden!

Tomas Kåberger:
”När befolkningen inte förstår att kärnkraftverken snart är värdelösa kan ägarna komma undan utan att ha avsatt pengar för rivning och avfallshantering före konkursen, och lämna kostnaderna till skattebetalarna.
Minst lika viktigt är att de länder som förstår den nya teknikens
(vindkraft) möjligheter får lägre kostnader för sin energiförsörjning, och därmed en både snabbare och mindre destruktiv ekonomisk utveckling”.
Det inte den ”gröne” Kåberger begriper är att vindkraft inte är koldioxid-neutralt och kan inte ersätta kärnkraft. Vidare tär vindkraften på elkraften och är helt omöjlig som ett bärande elenergislag i vår framtida elenergiförsörjning.


Vattenfalls ekonomiska ”fall”!
Hur kunde ett bra företag som Vattenfall på några år gå från att vara statens kassako till ekonomiskt slukhål?
Det finns inte ett svar på den frågan. Både Vattenfall och de andra stora aktörerna på europeisk elmarknad gjorde en gigantiskt felbedömning av prisutvecklingen på gas och olja och därmed kolets roll. Man missade ”grovt” kolets återkomst pga kärnkraftsnedläggningarna.


Under ett antal år levde både Vattenfall, Fortum, EON och alla andra i en nordisk elmarknad med femtio procent vinstmarginal. Det var i praktiken omöjligt att inte tjäna stora pengar. Elpriserna var hemska.
Den politiska ledningen under Göran Persson (S) lät Vattenfalls ledning ge sig in i dansen kring guldkalven med sin stinna kassa. Man levererade ju samtidigt in miljarder till statsbudgeten.

Nya spelregler
De okunniga och hjärntvättade politikerna hade fått det nya ledordet ”klimatet” i sina huvudet. Med klimatet ändrades också spelreglerna totalt.
Politikerna såg här en stor chans att ”lägga” på nya skatter och att man kan skylla på, att man gör detta för klimatets skull.
Det de svenska politikerna tycks tro att allmänheten inte genomskådar detta.
Alla förstår att Sverige är bara en ytterst liten del av världen och de åtgärder vi gör, har ingen som helst nytta. Den enda nyttan, är att statskassan får in nya friska pengar som verkligen behövs för att täcka underskottet.

De politiska åtgärder har dessutom gjort elmarknaden till ett svårnavigerat träsk.

NUON-affären
Denna affär kostade oss/staten, som äger Vattenfall, 90 miljarder kronor. Ett elände vi har gemensamt med alla stora aktörer i branschen. Spelet bakom denna affär har aldrig blivit klarlagd.
Att Maud Olofsson har haft med sina ”fingrar”, är nog ställt utom allt tvivel, fastän hon förnekar detta kategoriskt. Fakta talar emot henne, då det är ganska klarlagt, att politiska åtgärder under Alliansen och speciellt nu, när den rödgröna regeringen sitter vid makten, att det spelar en stor roll för Vattenfall agerande.

Brunkolet
Vem minns inte Gustav Fridolin under valkampanjen 2014.
Han hade hela tiden med sig en ”kolbit”. Apropå kolbit fällde Jonas Sjöstedt en träffsäker kommentar på Almedalen. ”Socialdemokraterna är som ett gammalt snälltåg och Miljöpartiet skyfflar in kol där bak, för att få fart”!
Vattenfalls tyska brunkolsägande utvecklade sig till en riktig cirkus och det slutade med att vi i praktiken gav bort den tyska brunkolsverksamheten.
Affären kostade Vattenfall ytterligare runt 40 miljarder i nedskrivningar.

Det kan ju också visa sig att nya ägaren gör en bättre bedömning och att behovet av kolkraften i Tyskland behövs under överskådlig tid.
Miljöpartiet har inte nog med superlativ för den hyllade tyska energiomställningen. Men omställningen ”hackar” rejält för den har stora problem, då varken sol- och vind inte levererar på beställning.
Självklart är det tyskarna om bestämmer om kolet behövs och får användas. Inte vi. Vi kan ha gett bort en “guldgruva” för en politiskt korrekt image.

Energiöverenskommelsen = katastroföverenskommelsen
Så har vi också fått en energiöverenskommelse som alla (?) är glada över.
Inom något år behöver vi en ny. Tippar en en sådan kommer efter valet 2018.

Effektskatten tas bort från kärnkraften, vilket kanske räddar den tills vidare.
Men de 5 miljarder kronor per år det kostar, tas direkt tillbaka från oss abonnenter med 4,9 öre/kWh höjd elskatt.

Dessutom tröstas Miljöpartiet med 18 nya TWh elcertifikat och stöd till havsbaserad vindkraft.

Prislappen på detta är cirka 40 miljarder för certifikaten och minst 100 miljarder för stöd till havsbaserad vindkraft. Trots att en av Energimyndigheten beställd utredning (ER2015:12) visar att havsbaserad vindkraft är orimligt dyr.
Dubbelt mot landbaserad.

En rejäl logisk kullerbytta. Ta bort en skatt för att rädda baskraften, som vi inte klarar oss utan, och använda pengarna till att subventionera förnybart, som vi klarar oss utmärkt utan. Konkurrens på snedvridna villkor, mot det som skulle räddas!

Utsläppsrätter
Så till dagens MP-tröst när försäljningen av brunkolsverksamheten godkändes.
För att Gustav Fridolin inte ska sätta kolbiten i halsen, ska vi köpa utsläppsrätter, som sedan annulleras, för 300 miljoner per år 2018 – 2040.

Alltså en nätt liten nota på 6,6 miljarder kronor ytterligare. Det har ingen effekt på koldioxidutsläppen över huvud taget, då det är överskott av utsläppsrätter i marknaden.

Att svenskarna inte ställer den rödgröna regeringen mot väggen och frågar:
är vi så rika att vi kan kosta på oss dyrbara symboliska gester, för att ett litet parti som MP ska kunna se sina väljare i ögonen?
Hyckleri av den värsta sorten!

Sovande folket*
När ska svenska folket börja ifrågasätta klokskapen i allt detta som sker under mantrat fossilfritt välfärdsland, som går före och räddar klimatet. Ovanpå detta har regeringen tillsatt Svante "pladermaja" Axelsson som samordnare för ett Fossilfritt Sverige!

Politiken har motat in Vattenfall i en ny ekonomisk fallgrop med ägardirektiv att investera i elproduktion, som kostar tre gånger mer än det aktuella marknadspriset och inte ens kan förse oss med obruten tillgång till el.
Det är ingen avundsvärd sits att vara VD för Vattenfall. Varken under Maud Olofsson (C) och Anna Karin Hatt (C) eller idag.
Man kan få huvudvärk för mindre.


Den sensationella nyheten är att vi bör långsamt höja CO2-halten i vår atmosfär för att förhindra en framtida nedkylning av vår jord och därmed uppkomsten av en “LITEN ISTID” och fördröja en ny ISTID om några tusen år.
Arma klimatförespråkare - vad skall de nu hitta på för att skrämma oss?

* Ett uttryck av Sveriges sämste statsminister Fredrik Reinfeldt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar