onsdag 23 december 2015

En halv miljon fattigpensionärer blåsta på pensionshöjningen!

Pensionshöjningen från årsskiftet 2016 – en blåsning?


Den höjning av pensionerna från 2016 som nu marknadsförs i media är i själva verket status quo eller en sänkning för en halv miljon av de fattigaste pensionärerna.

Av de 2,1 miljoner pensionärer blir ungefär en halv miljon pensionärer i praktiken utan höjning eller får sina nominella pensioner sänkta.


Man kan nog lugnt räkna med att höjningar i storleksordningen 1,5 procent är lika med oförändrad pension realt sett.
Det blir 105 kr mer i månaden efter skatt.
D
agens deflationen är ett fenomen som de flesta pensionärer ser lite av, eftersom deras konsumentkorg mest består av räkningar som ständigt skrivs upp.

Redan höjningen av SL-taxan från september 2016 lär för Stockholms pensionärer innebär en ökad månadskostnad med c:a 60 kr.

Nu kommer det att heta att en skattesänkning ska kompensera de som har under 10 000 i månaden i pension. Återstår att se hur den slår. Staten tar i alla fall med "pensionshöjningen" tillbaka med ena handen en del av vad den "givit" åt de fattigaste med den andra.

Efter tre pensionssänkningar i rad med hänvisning till "dålig ekonomi" uteblir i praktiken korrigeringen i en ekonomi som
enligt finansminister Magdalena Andersson "går som en Tesla"(elbilen).
Det är möjligt att detta är en effekt av pensionssystemet där pensionärerna tillmätts en årlig eftersläpning på 1,6 procent i förhållande till lönearbetande.

Dags att ändra systemet
Ett system som ger neråt 40 % av tidigare inkomster i pension är
orättfärdigt.
Allra helst som människor arbetat ett långt liv i tron att de skulle få 80 % av inkomsten
sina bästa 15 år.

Det är ett sjukt system som tar från de fattigaste för att plussa på de mer välbärgade. Men antagligen är det beräknad valtaktik. Den fattige har i alla fall ingenstans att vända sig –
vilket parti talar för pensionärerna?

Många
pensionärer känner
sig bokstavligen blåsta, ekonomiskt och politiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar