torsdag 8 september 2016

Kina den nya The Boss efter G 20 mötet!

Det viktiga G-20-mötet i Hangzhou har avslutats. Mötet var viktigt i flera avseenden, med avseende på vad som skedde. Hangzhou kommer att gå till historien som det ställe där en ny tidevarv inträdde.
Skymning i väst, solen skiner i öst. Tillbaka till
Monroe doktrinen innan solen går ner i USA:s imperievälde. Obama tjurade, surade och sedan åkte hem.

Innan mötet menade Putin att USA och Ryssland var nära en överenskommelse om Syrien.
Det blev ingen
överenskommelse och Obama sa efter mötet att Ryssland och USA stod långt ifrån varandra.
Ryssland bekämpar terrorister i legalt samarbete med Syriens regering. USA har hela tiden stött rebeller, och även terrorister som al-Qaida.
Med den senaste tidens händelseutveckling går det inte USA:s väg i Syrien.
Den nya ”bossen” i världen
Kina använde G20-mötet i Hangzhou för att visa världen vem som är "The Boss".
Mötet var naturligtvis förberett in i minsta detalj. USA har kastat ut Ryssland ur G7. G 7 framstår nu som en irrelevant organisation.

Nu är det G20 som gäller och där kan inte USA ses som någon "oumbärlig nation." Där är Kina som kommer med konstruktiva förslag på hur länder ska samarbeta och de passiva och mer eller mindre förlamade "ledarna" i Väst kan bara hålla med Kina.


Kinas förslag är inte av samma typ som det kritiserade TTIP eller transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar, som endast syftar till att ge multinationella företag en totalt grepp om världsekonomin .
Om USA kommer att ha hegemoni
n, kommer Kina att ha multilaterala lösningar. Det märkliga inträffade att G20-ledarna, inklusive väst, sa ja och amen.

Naturligtvis passade detta Kinas strategi att presentera ”Sidenvägen”, detta extremt ambitiösa projekt som kommer att knyta hela eurasiska kontinenten i en omfattande infrastruktur och industriellt projekt.

I denna show regisserade av kineserna fick Obama spela en biroll. När han anlände med Air Force One var inte ens den röd matta utrullad när han steg av planet.
Alla de andra 18 ledarna fick den röda mattan utrullad!
Kineserna låtsades att detta var en tillfällighet.
Det
ta var absolut inte en tillfällighet. Allt vid mötet planerades in i minsta millimeter. Att kineserna ville ”knäppa” Obama på näsan med detta är ställt utom allt tvivel.
Kineserna kan det där med ceremonier, formaliteter och precision
sedan mer än 1000 år.En icke händelse i väst!

Indiens premiärminister Narendra Modi fick en framträdande plats på de officiella bilderna från mötet och detta var naturligtvis ingen tillfällighet.
I Indien finns stora förväntningar på det nya samarbetet mellan de gamla rivalerna Indien och Kina
om att skapa en helt ny dynamik på kontinenten.

Västerländsk
media som The Guardian och Fortune har knappt rapporterat från mötet eller så är de i chock när de insett att makten flyttat österut.

På detta internationella toppmöte som G 20 är, kom två länder Kina och Indien som tillsammans har 2,7 miljarder invånare eller 36% av världens totala befolkning överens om ekonomiskt och politiskt samarbete. Då är denna överenskommelse en icke-händelse i västmedia.

Överenskommelsen innebär att EU och USA har passerats av dessa båda länder.
Kina
har stärkt sin ekonomi och innovationer de senaste åren. För den som följer den kinesiska IT-marknaden är det en självklarhet att Kina ligger flera generationer före Silicon Valley och Väst på mobilområdet.

De behöver inte längre använda aggression och tryck för att öka sin roll i världen.
Tvärtom är Kina intresserade av fred, vilket skulle ge dem ännu större utveckling.Den ekonomiska tyngdpunkten ligger nu i Asien

Västs ledare och media har inte förstått vidden av det asiatiska samarbetet i Asien.
Kina och
övriga Asien har redan ett omfattande samarbete och det kommer att stärkas, trots den stora konflikten på Sydkinesiska havet.
USA har försökt att piska upp konflikte
n i Sydkinesiska havet till en militär konflikt, och försökte att driva in en kil mellan övriga Asien och Kina. Det lyckades inte!


Den ekonomiska tyngdpunkten i världen
ligger inte längre i västvärlden. Det har flyttat till Asien, och det kommer att finnas kvar. Det kommer att bli svårt att svälja i Washington, Paris och Berlin, men detta är den nya verkligheten.

2 kommentarer:

  1. Och i Sverige diskuterar vi genus, rasifiering, värdegrunder osv
    Blir man trött eller...

    SvaraRadera
  2. Och i Sverige diskuterar vi genus, rasifiering, värdegrunder osv
    Blir man trött eller...

    SvaraRadera