fredag 7 oktober 2016

Foliehatten har opererat vänster höftled!

Efter lång väntan blev då äntligen operationen av i början av oktober! Någon tyckte att jag skulle passa på, att operera någon annan del också medan jag var i gång, så att jag blev klokare!

Foliehatten har under ca 7-8 år haltat mer eller mindre och denna hälta har med åren försämrats. Med åren har också smärtan tilltagit och jag har i omgångar också fått smärtstillande.

För några år sedan var jag hos en ortopedspecialist efter röntgen! Svaret jag fick
var, du är inte tillräckligt ”mogen” för att opereras!
Hur skall man tolka detta – antingen hade jag inte åldern inne eller att min artros i vänster höft inte var tillräcklig dålig!

I februari insåg jag att detta gick inte längre. Jag fick en tid hos Vårdcentralen i Svalöv och berättade om mitt problem. Fick lägga mig på en brits och rörelser gjordes och läkaren kunde omgående konstatera att jag hade jätteproblem med höften. Några veckor senare fick jag remiss till röntgen i Landskrona och svaret blev ben mot ben och ingen artros fanns kvar.
En remiss skickades till ortopeden i Lund
och äntligen efter mer än 4 månaders väntan träffade jag en läkare där den 18 augusti. Efter 2 minuter kunde han konstatera att en operation var nödvändig.
Jag åberopade vårdgarantin – dvs en operation inom 90 dagar.

Nu blev det fart!
Efter 4 dagar får jag ett telefonsamtal från Trelleborg som opererar höfter och en fråga: Kan du åka till Halmstad och Capio Movement och bli opererad?

OK blev svaret.

Några dagar senare blev jag kontakt av Capio och de erbjöd mig flera operationstider. Den tid som passade mig bäst
var den 3 oktober!
Den 5 september var jag uppe i Halmstads och skrevs in. Jag fick träffa läkaren som skulle operera mig och annan personal. Alla fantastiskt trevliga.
Dagen innan på söndagen avåts en av de bästa ”brunch” på länge -Heagårdens skafferi: Fantastisk god brunsh med bla ostron i menyn. Priset var 245, men då ingår ingen dryck!

Nedräkningen till operationsdagen den 3 oktober den sista veckan var inte rolig. Man ”hissar” upp sig men till slut insåg ”hjärnan” detta är ett måste!
Sista veckan kom också  kommunens arbetsterapeut med hjälpmedel, hög toasits, sittdyna, griptång och kontrollerade höjden på sängen. Jättebra service!

På morgon den 3 oktober taxi upp till Halmstad. Inskrivning och med detsamma blev man mycket väl omhändertagen av en fantastisk trevlig personal. Hamnade i ett rum med 3 andra kompisar. En efter en rullade de iväg - jag var sist. Jag fick mina operationskläder, långa strumpor och en kjol! Fick 4 piller. Nu mådde jag verkligen bra. Kände mig upprymd och var nog ganska ”hög” på morfin!

Läkaren kom och satte ett stort kryss på ”rätt ben! Sedan rullades
jag in i operationssalen och av mina rumskompisar hade jag blivit förvarnad om att du får luta dig med en behaglig barm. Trodde de
skämtade!
Jodå, de hade inte skämtat med mig, jag fick luta mig mot denna barm och jag kände ett stick i ryggraden och sedan minns jag inget mer ….. förrän jag vaknade upp i uppvakningsrummet. Pigg som en mört!

Kände absolut ingenting under hela operationen inte heller efter, mer än att det stramade lite i vänster höft. Efter en kvart fick jag 
en kopp kaffe och 2 goda smörgåsar!
Smakade kanon!
Blev efter 1 timme nerrullade till mina kompisar igen. Efter 2 timmar rullades jag ut i korridoren och blev hjälpt upp till en gåstol! Gick 20 meter utan problem och jag gjorde om
de
nna promenad 2 gånger till, lite senare samma dag och då 40-50 meter utan att känna någon smärta överhuvudtaget.

Vi hade väldigt trevligt på rummet – snacket gick - vi var nog rätt höga på morfin. Vid 19.00 fick vi kvällsmat och och vid 22.00 fler piller och jag sov som en stock hela natten.
På morgonen när jag vaknade gick
jag till frukostrummet där personalen serverade frukost efter önskemål – vilken lyx!

Ett par timmar senare kom ronden och jag skulle få åka hem samma dag på eftermiddagen. Efter ronden kom sjukgymnasten och visade rörelser jag skulle träna på för att få igång musklerna.
Sedan blev det träning i en 15 stegs trappa med att gå rätt, upp och ned - det är viktigt att sätta kryckorna rätt.

Hemfärden gick bra och fortfarande efterlyser jag den intensiva smärtan som många talar om. Jag måste ha haft en enorm tur för jag känner igen som helst smärta och kunde lägga morfintabletterna nästan direkt.
En av mina rumskompisar hade tidigare blivit opererad på Capio och han kunde berätta att man kan komma till ganska snabbt om man känner till hur.

Du kan själv skicka in en remiss med hjälp av din läkare till Capio. Förutsättningen är att ditt landsting har ett avtal med dom, vilket Region Skåne har.
Har du tur kan du då komma till och bli opererad efter ca 1-2 månader.
Han som berättade detta hade fått sin operation efter 1,5 månad!
Skall man gå den normala vägen tar det minst ett år!
Personalen på Capio var helt fantastisk – det där med service kunde de utantill!

Det som kanske imponerade allra mest var att en lokalvårdare gick där 8 timmar om dagen och såg till, att det var kliniskt rent.

Trodde aldrig att ett byte av en höftled
skulle vara så enkelt och smärtfritt – när man väl kom till!

Med början den 24 oktober börjar jag gå till sjukgymnasten för att träna upp mig och går allt som jag tänkt mig ”slänger” jag kryckorna i början av november! Vi får se om detta kommer att infrias?

1 kommentar: