onsdag 5 oktober 2016

Malmös toppchefer till USA - för att studera stads bankrutt!

Fortfarande skrattar man när man ser läser rubriken i Sydsvenskan - detta måste vara årets skämt!

Malmö får årligen ca 4,5 miljarder i utjämningsbidrag av de andra kommunerna.
Just för att man
inte skall behövs gå i konkurs varje år! Trots det stora bidraget går Malmös budget minus. Att de ansvariga i kommun inte ser över och väger varje kostnad, är anmärkningsvärt .

Ja, politikerna i Malmö tycks ha haft Detroit som förebild när dom planerat stadens framtid. Det är bara att njuta av besöket.
Kan det vara så, att Malmö själva snart ser att verkligheten blir lika dan som i Detroit? En konkurs?
Men faktum är att ingen kommun får gå i konkurs. Den här artikeln förklarar hur det ligger till med den saken.

I artikeln står att det är alltid staten som har det yttersta betalningsansvaret, eftersom det inte finns några finansiella regleringar av kommunerna i lagstiftningen.
Skulle Malmö "defaulta" med betalningarna, så måste staten rycka ut och betala notan.

I grunden är Malmös ekonomi lika solid som Lehman Brothers.

Varje år reser kommunens högsta chefer iväg fint på någon studie resa. Undrar om detta inte blir första gången som de kanske kan få någon behållning från resan till Detroit? USA är intressant att besöka inte minst när man skall "shopa" bliligt!

Cheferna flyger av säkerhetsskäl numera i olika flygplan.

Detroit, den gamla motorstaden har blivit symbol för USA:s djupa ekonomisk kris. Sommaren 2013 ansökte staden om konkursskydd, med skulder på 18,5 miljarder dollar.
Stadens befolkning hade då krympt från 1,8 miljoner till 700 000 invånare. Flera av dem har tvingats lämna sina hus. Hela kvarter har förfallit medan delar av Detroits befolkning har flyttat till tältläger.

Fastighets- och gatudirektör Klas Johansson säger:

Detroit har länge diskuterats som ett intressant resmål i vår grupp. Det handlar om konkursen och de utmaningar staden har haft. Beslutet har tagits i förvaltningschefsgruppen och förankrats politiskt.”

Enligt Klas vill man se hur Detroit har gått vidare. Det jag har hört är att Detroit nu har gjort en resa uppåt. En fråga infinner sig direkt är detta inte en fråga för de politiskt ansvariga och inte för höga tjänstemän.

Malmös chefer har bara ”utmaningar”, säger fastighets- och gatudirektör Klas Johansson. Tänk vad mycket som ryms i ordet utmaningar. Måste vara Sveriges mest använda fras nuförtiden. Av både politiker och höga chefer.

Klas fortsätter vidare:
”Malmös ekonomi är god”!
Man undrar i vilken verklighet denna man lever i när han påstår att Malmös
ekonomi är god! Man häpnar!

Faktum är att Malmö går back 14 miljoner om dagen, fem miljarder om året medan fastighets- och gatudirektör Klas Johansson säger att ekonomin i grunden är god.

Varför gör inte tjänstemännen en resa till Singapore stället? 
Hade de istället rest till Singapore hade de fått massor idéer på hur man förvandlar ett samhälle.

Singapore har på drygt 50 år gått från att ha varit ett u-land till att bli ett av världens rikaste. Singapore blev självständigt från det muslimska Malaysia den 9 augusti 1965 och blev på några årtionden ett av världens rikaste länder.

Singapore är en nation som är oerhört framgångsrik, de har Asiens högsta levnadsstandard och ligger på 11 plats i världen. Bakom en stor del av denna framgångssaga ligger Lee Kuan Yew, republikens Singapores förste premiärminister som satt vid makten mellan 1959 och 1990 och var långt efter det en av landets mest inflytelserika politiker. Tyvärr dog han den 23 mars 2015.

Singapore är sekulärt och framhävs ofta som ett land som lyckats och där mångkulturen lever och frodas.


Anledningen till att man i Malmö på lite drygt fyra år bytt amerikansk förebild från Chicago till Detroit, är förmodligen att verkligheten börjar göra sig mer och mer påmind även inne i kommunledningens lokaler, inte bara på gatorna i Malmö och i stadens skolor och andra offentliga inrättningar.
Det kryper liksom närmare och närmare makthavarna själva. Eller kanske är det mer passande att säga kruper och kruper, istället för kryper och kryper?
Ytterst ironiskt att de åker till Detroit, förstår de inte själva hur korkat det ser ut?

Någon måtta får det vara med nöjesresorna på allmänhetens bekostnad. Kanske ska det ses som en alternativkostnad som är större; men då måste de uppnå resultat!
Politikerna och höga tjänstemän är som vanligt bortkopplade från väljarkåren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar