söndag 23 oktober 2016

I Jemen används svenska vapen!

Den 7 oktober skriver Bo Forsberg i  en artikel i Svenska Dagbladet:
”Svenska vapen i grym saudisk krigföring. I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.
Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

Omvärlden skrev 12 oktober :
Sannolikheten att svenska stridsledningssystem används vid Saudiarabiens flygbombningar på civila mål i Jemen är hög”.

Det menar såväl internationell militär media, forskare och företrädare för biståndsorganisationer. Trots det går det inte att utkräva ansvar av svenska staten, vilket är ett tydligt exempel på att regeringens politik för global utveckling inte fungerar.
Enligt militär fackpress beskrives det svenska luftburna radarsystemet Erieye från Saab som en hörnsten i Saudiarabiens krig i regionen. Därför är det högst troligt att svenskt krigsmaterial medverkat till att svenskfinansierat bistånd till den jemenitiska civilbefolkningen förstörts!

Oisin Cantwell skrev i Aftonbladet:
”Att vapenexporten är det svenska hyckleriets paradgren är ingen nyhet. Det finns således ingen anledning att förvånas över att ett radarsystem från Saab är en viktig del av Saudiarabiens grymma krig i Jemen.”

Från UNICEF finns följande information:
FN:s barnfond UNICEF varnar för en allvarlig hungerkris håller på att utvecklas i Jemen. En halv miljon barn hotas av allvarlig undernäring efter en tredubbling jämfört med läget före Saudiarabiens folkrättsvidriga krig som stöds av USA och andra väststater samt av t.ex. den palestinska myndigheten. Antalet barn som lider av moderat undernäring uppgår till 600 000, jämfört med 1,2 miljoner före kriget. Den systemlojala USA-tidsskriften The National Interest (NI) skriver att 80% av invånarna i Jemen hotas av svält och fler än 9 miljoner lider brist på vatten. Enligt Läkare utan gränser kan blockaden av Jemen komma att döda lika många som själva krigföringen. ReliefWeb rapporterar att fram till nu i oktober så har c:a 5 500 dött till följd av kriget medan fler än 26 000 har skadats.”

Stefan Löfvén åker nu till Saudiarabien med Wallenbergs är helt stilenligt.
Stefan kommer att skaka hand med det medeltida kungahus som med sitt flygvapen på kort tid dödat 10 000-tals människor i Jemen och för bara några veckor sedan 140 människor i ett begravningsfölje och över 500 sårade.

Innan Stefan reser släpper han en krokodiltår i Bryssel för barn som han sett på CNN släpas ur Aleppos ruiner av de goda terroristernas vita hjälmar.
Stefan vill nu införa sanktioner mot Ryssland med anledning av Syrien och kräver att "Ryssland ska dra sig tillbaka från Aleppo" är skrattretande.
Undrar vilka sanktioner Stefan vill införa mot Saudiarabien?
Men framför allt handlar nog resan om att främja svensk export på en viktig marknad.
 
Väldigt få är medvetna om är att socialdemokratins toppar genom årenPersson, Löfven och Jan Nygren - en gång föreslagen till partiordförande, men föredrog vapenjobb på Saab - är så insydda i den svenska vapenindustrin.

Det är en sällsynt otäck form av korruption. Höga socialdemokrater har varit inblandade i vapenaffärer med Brasilien, Sydafrika, Tjeckien, Indien, Saudiarabien osv. Göran Persson är numera anställd av lobbyfirman JKL, som bl.a. arbetar för vapenindustrin.
Under den snälle
och beskedlige Ingvar "Dojan" Carlsson fick USA:s tillstånd att leda hela det första Gulfkriget från Wallenbergföretaget Ericssons camp i Jeddah i Saudiarabien så det svensk-saudiska samarbetat har härdats i strid.

Jemenkriget
Sedan kriget bröt ut har 1,5 miljoner människor flytt sina hem, i ett land som redan före kriget bröt ut var ett av Mellanösterns fattigaste. Vartannat barn är undernärt och av landets 25 miljoner invånare är 80 procent beroende av internationellt bistånd för att överleva. Nyligen kom rapporter som pekar på att nästa flyktingvåg kan komma från just Jemen.


Att lilla Sverige har blivit ett av de värsta vapenförsäljarna i världen är kanske den största skammen av alla för hur våra så kallade folkvalda agerar.
Det är ”märkligt” tyst från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar