söndag 8 juli 2018

Motargument påstår att det är en myt att invandrare får gratis sjukvård och tandvård!

Invandringskritiker” använder gärna ”gratis sjuk- och tandvård för asylsökande och papperslösa” som ett argument för att minska, eller stoppa, invandringen. Problemet är att argumentet inte är hållbart. Fri sjuk- och tandvård är exklusivt för barn, oavsett medborgarskap.

Det som är bra med Motargument är, att man får de "bästa" argumenten från vänstersidan. Det är därför nyttigt att läsa sajten, så man vet vad de har komma med. Ibland är det faktiskt intressant.

I detta fallet förstår vi alla att det finns humanitära skäl att ge asylsökande och papperslösa vård,
för de som inte har rätt att vara i landet och har fått besked att de måste åka hem, men gör det inte. Kostnaden spelar i detta sammanhang spelar ingen som helst roll och att det är en diskriminering av det egna befolkningen! Det som stör många, är att 50 kr för tandvård lockar hit folk. Pappan till den pojke som låg död på stranden, vars bild blev förstasidesbild världen över, var på väg till Sverige för att fixa till sina tänder.

Det var Alliansen under Fredrik Reinfeldt som införde denna reform. Personer
som vistas i Sverige utan tillstånd ska ha rätt till samma subventionerade tandvård som asylsökande. Det handlar inte att ”papperslösa” får ”rätt till tandvård”, utan om att illegala invandrare får tandvården betald av skattemedel utan att identifiera sig.
Det innebär att vuxna som vistas i Sverige utan tillstånd ska ha rätt till tandvård som inte kan anstå. Tandvården får bedöma vad ”tandvård som inte kan anstå” i praktiken innebär, säger Johan Ingarö, presschef på Socialdepartementet.
Barn som vistas i landet utan tillstånd ska erbjudas regelbunden tandvård på samma villkor som för bosatta. Lagändringarna gäller från den 1 juli 2013.

För övrigt inkluderar tandvård ofta lagning av småhål. Vad man förstår finns ingen exakt definition av vad som menas med "nödvändig tandvård", men lagar man inte småhål så kan de bli stora, och därför lagar tandläkare glatt småhål. Staten betalar och alla tjänar på det. Bara höja skatten lite på bensin, elektronik eller snus...
Som så ofta ligger det en god tanke bakom, och handfallenhet från svenska myndigheter.

Det har funnits och finns bland de ”goda” en slags konsensus om att ingen ska lida fysisk nöd i Sverige. Den som inte har en inkomst får försörjningsstöd så att man inte behöver svälta. En utslagen person utan bostad, kan få hjälp med någon slags enkel bostad eller i värsta fall härbärge, för att inte frysa. Alla ska få sjukvård och medicin, oberoende av inkomst, och i värsta fall kan man få detta betalt av socialen, för ingen ska lida fysisk nöd. Samma sak med tandvård och glasögon etc.
Det är bra tänkt och det fungerade i det gamla svenska samhället.
Sedan kommer en enorm mängd asylsökande som behövde ha tandvård och sjukvård. De antas vara utmattade, utblottade och medellösa och inte kunna betala för tandvård eller sjukvård. Men vi låter ingen lida fysisk nöd och därför får de samma förmåner som svenskar med försörjningsstöd, tandvård för en symbolisk summa av 50 kr.

Anledningen till att inte vanliga arbetande svenskar och svenska pensionärer inte får tandvård för 50 kr är att de antas kunna betala själva. Problem som politikerna lätt hade kunnat inse om de hade vågat öppna ögonen hade de insett att antalet asylsökande och de som får uppehållstillstånd är oerhört många.
Löfvén lovade att Sverige skulle strama till invandringen, men den fortsätter som vanligt och första halvåret 2018 har det beviljats över 66000 PUT. Fortsätter vi i samma takt ligger vi på siffror långt över 130.000!

De omfattas av det fina systemet direkt, men eftersom de är så oerhört många blir detta överbelastat, med köer som följd, och kostnaderna är enorma. De har dessutom ofta mycket sämre tandstatus än vanliga svenskar och kräver mer vård. Det gäller även invandrarbarn i "utsatta" områden som har mycket mer karies än svenska barn, eftersom invandrarmammorna utsätter sina barn för mer socker.

Resultatet är att svenskar får vänta längre och betala mer för tandvård. Missnöje. Befogat sådant.

Asylsökande ser inte ut som de utmattade flyktingskarorna i andra världskriget. De kommer inte dragande på kärror med så mycket husgeråd som de orkar, med trasiga, smutsiga kläder och infallna kinder och barn med ben som pinnar. Nej, de kommer med mobiler i handen, nya, hela rena kläder, ofta dyra, de och deras barn ser välmående ut. De kräver saker.
Resultatet är att svenskar börjar tvivla på att de har något skyddsbehov. De har ofta fått pengar skickade till sin mobil under resan. Skulle de då inte kunna få pengar skickade till sig om de behöver tandvård? Tvivel. Befogat sådant.

Många svenskar har inte så mycket pengar att röra sig med efter de höga levnadskostnader vi har i Sverige. En tandläkarräkning på några tusen kan vara mycket kännbar. En pensionerad granne fick en räkning på 7 000 och hade en pension på just 7 000, det är några år sedan. Det är sant att man i vissa fall kan få tandvård betald via socialen, men många drar sig för det, och bestämmelserna är sådana, att man egentligen ska ha uttömt alla sina tillgångar, innan man kan få bidrag. Det tycker de flesta i princip är riktigt, men man måste förstå att det svider, om man ska behöva sälja sin lilla sommarstuga eller bil, för att betala sin tandvård, som andra får för 50:-!

Resultatet är att svenskarna blir bittra över att behöva avyttra alla tillgångar för att betala sin tandvård, medan asylsökande och invandrare med försörjningsstöd får den för 50:-. Och man vet inte ens om de har pengar som de inte redovisar, ett hus i hemlandet, kontanter i hemmet i Rinkeby eller Tensta har många lägenheter säkerhetsskåp. Invandrare har ofta bankfack och använder pantbanker. Det kan man inte kolla på samma sätt som man kan kolla svenskars tillgångar. Svenskarnas bitterhet är befogad.
Som vanligt står politikerna handfallna. De vägrar inse att regler som var bra i en svunnen tid inte fungerar längre. Rösta på det parti som bäst förstår dagens verklighet!

1 kommentar:

  1. Argumenten från "Motargument" är korrekta, men definitivt på gränsen till ren lögn.
    Sant är att kostar det 50 spänn ÄR det inte "gratis" (iaf för vårdsökanden ifråga..) men för mig som pröjsade 21000 för ett större ingrepp vore 50spänn gratis!
    Motargumnents drapa är enbart en trendig halvsanning som vi ser dagligen ser i antal i Public Media/service etc..
    Det har ju även visat sig att vissa tandläkare är synnerligen generösa med vad som innefattas i begreppet "tandvård som ej kan anstå", har läst om att vissa t o m gör tandimplantat för 50 spänn. En dröm för en pangis..

    SvaraRadera