fredag 20 juli 2018

Varför har Sverige inga vattenbombplan?

Enligt SkogSverige: "I genomsnitt inträffar mellan 3 000 till 4 000 bränder i skog och mark i Sverige varje år. Omfattningen av bränderna varierar stort."

Det är den mänsklig aktivitet som är den vanligaste kända orsaken till skogs- eller markbränder. Det kan vara eld som sprider sig efter gräseldning eller lägereldar, barns lek med eld eller gnistor från tåg och maskiner. Även naturliga fenomen som blixtnedslag bidrar till skogsbränder. För drygt en tredjedel av bränderna är orsaken okänd.
Polisen misstänker att flera av den senaste tidens skogsbränder i Dalarna, Värmland och Örebro är anlagda, skriver Dalarnas Tidningar. Tommy Lindh, presstalesperson vid polisen: 
”Det börjar inte bara brinna hur som helst även om det är torrt. Vi har ett antal ärenden där personer ringt oss när man observerat folk som grillar på engångsgrillar.”
I förra helgen kom över 50 larm om bränder in i Dalarna. Flera av bränderna kan även ha orsakats av vårdslöshet, då många bryter mot eldningsförbudet. Varför brinner det i Sverige sommar efter sommar, medans våra grannländer inte har samma problem?

Skog täcker cirka 70% av Sveriges yta och vi har en enorm skogsnäring. I förfjol omsatte skogsindustrin 222 miljarder. Totalen av skogsvärdet vågar man inte räkna på, det måste vara astronomiska siffror. Nu är det inte så, att varenda tall i hela riket kommer att brinna upp. Men ändå, det är ett nationellt intresse, att inte kunna ställa upp bättre med statlig beredskap för brandbekämpning, är en ynkedom.

Sverige är en stor nettobetalare till EU och det är verkligen märkligt, att EU inte har något som liknar till exempel FEMA och USDA i Amerika. De har gemensamma resurser som kan sättas in över hela USA vid större bränder och andra katastrofer. 

EU är ett skämt och lägger halva sin budget på att försörja ineffektiva jordbruk. Varför skulle EU göra något nyttigt för alla miljarder de får? Sverige borde inte behöva satsa enorma belopp på att ha beredskap för katastrofer som sker relativt sällan,
om EU tagit sitt ansvar. Det är ju helt stolligt om varje land i Europa skall behöva ha ett antal brandflygplan som står på marken 99% av tiden och kostar pengar. Om inte annat skulle man för länge sedan ha organiserat sig tillsammans med Norge och Finland om gemensam förmåga på området. Enligt uppgift har Sverige bara två stora flodsprutor och vid en brand lånade man av Finland!
Italien har lånat ut 2 plan till Sverige. Om vi jämför Italien med Sverige har Italien 60 miljoner innevånare och Sverige 10 miljoner. Italien har 19 plan, dvs 1 plan per 3 miljoner innevånare. Sverige har en av världens högsta skattryck och inga plan. Eliasson, MSB säger, att de är för dyra!
Givetvis ska Sverige vara ett av de få länder som inte har eget brandflyg. Trots att vi är så rika och bra. På den punkten är vi på samma nivå som Bulgarien och Moldavien, men det är tydligen så det ska vara. Vi är bäst, även på att vara sämst.

Av samma anledning att Sverige inte har råd med en bättre standard av vård, skola, polis, järnväg och försvarsmakt. Vi har i princip ingen snöröjningskompetens till järnvägarna. Man vill inte betala för resurser som bara används ibland och önsketänkande om att det går nog bra ändå...
Extremt ansvarslöst är det, speciellt med tanke på hur mycket pengar som bara kastas ut, utan koll i andra verksamheter. Varför skulle brandflyget vara det motsatta? Även fast det såklart behövs.

Sverige har råd, våra politiker anser att vi inte behöver köpa dem. De förklarade detta med att de lutar sig på en korkad utredning (allt ska utredas innan det beslutas, undrar om de går på toaletten utan en utredning om det också). Försvarshögskolan gjorde en utredning efter branden 2014 och de kom fram till att det saknas resurser hos Brandförsvaret, för att effektivt släcka bränder. Sedan hände ingenting!


Självklart har Sverige råd med vattenbombplan om vi prioriterar detta. Vi kan köpa hundra stycken om vi vill. Men i Sverige prioriteras aldrig något som har med säkerhet, samhällsskydd eller beredskap att göra. Politikerna antar hela tiden att bästa möjliga utfall är normen. Evig fred, noll terrorism, ingen social oro, inga allvarliga olyckshändelser, integration av nyanlända går som på räls, evig tillgång till mat på världsmarknader, fantastiska sjukhus byggs med helt oprövade finansieringsmodeller o.s.v. Mer realistiska politiker efterfrågas.
Helikoptrarna som vattenbombar tar mellan 10-20k per timme, dom flyger hela tiden överallt i Sverige nu. Sedan har vi olika flygklubbar som flyger runt och spanar efter bränder. Någon flygklubb hade flugit över 200h nu av sommaren, förra året flög de totalt 29h över hela sommaren.
Vattenbombarna från Italien låg väl runt 40 miljoner (uppgifter engelskspråkig källa) per plan för uppdraget. Förra sommaren hade vi väl två flygplan som flög, så minst 80 miljoner för dom. Vi har pengarna. Men vi har slöa politiker som sitter med tummen i munnen och blir tagna med byxorna nere, även denna sommaren. "OJ, det är torrt och det brinner igen?! Wow, i år igen? Ska vi dra hit flygplanen nu direkt när det börja ryka? Nej nej, vi väntar lite!
MSB och
Eliasson kommer att döda detta land. Det är helt bortom räddning. Vi kan inte lita på MSB just nu, vi kan endast lita på vädergudarna.
 
Hur mycket kostar skogen och fastigheterna som hunnit brinna ner innan de inhyrda brandbekämpningsplanen är på plats? Hur mycket är den totala kostnaden för att kunna släcka bränderna innan de blivit helt katastrofala, kontra mot att behöva begära hjälp från t.ex. Italien med de förseningar i insatstid det innebär?

Bränderna är långt ifrån släckta och det kan ta lång tid innan allt är under kontroll. Hur stor kostnaden för alla insatser blir, kommer säkert att utredas, likaså en utredning om brandförsvaret igen och om Sverige skall köpa in vattenbombare!
Foliehatten spår att bränderna kommer att få politiska konsekvenser och det kan påverka valet ännu mer, för sossarna på ett negativt sätt!

1 kommentar:

  1. Det har uppenbarligen undgått dig och alla andra att den typ av flygplan som nu lånas in via EUs civilskyddsmekanism (Bombardier CL-415) inte längre går att köpa. Tillverkningen lades ned 2015.

    SvaraRadera