torsdag 18 augusti 2016

Kinas valuta blir reservvaluta!

Kinas valuta är från oktober 2016 officiellt den fjärde reservvalutan i Internationella valutafonden = IMF och Världsbanken.
De övriga valutorna är
dollar, euro och yen.

För Kina är detta ett internationellt genombrott och det innebär också att Kina håller på att bli integrerad i världsekonomin på ett annat sätt än tidigare, skriver Financial Times.
Världsbanken kommer först börja göra lån i yuan renminbi,
Renminbi = förenklad kinesiska: 人民币, traditionell kinesiska: 人民幣, pinyin: rénmínbì, egentligen Ren min bi yuán, är den valuta som används i Folkrepubliken Kina i Asien. Valutakoden är CNY, men förkortningen RMB förekommer ofta. Grundenheten är 1 yuán, som delas upp i 10 jiao och 100 fen.

På kort sikt
är yuan inget hot mot dollarns dominerande ställning som världsvaluta nummer ett. På sikt kan det innebära, att den långsiktiga trenden mot att minska dollarns betydelse att förstärkas.
Qatar blev 2015 det första landet i Mellanöstern att bli en handelscentrum för yuan kontrakt och i augusti 2016 blev också Förenade Arabemiraten ett handelscentrum för yuan. I slutet av augusti kommer även Dubai att få samma status.

Med dessa nya handelscentrum i Mellanöstern kommer dessa stater att på sikt kapa banden till dollar.


När
USA:s finansiella institutioner upptäckte händelseutvecklingen i Mellanöstern startade de en psykologisk krigföring mot Kina för att försvaga marknadens förtroende för den kinesiska ekonomin,.
Kina
svarade med att köpa upp 600 ton guld och sälja ut sjutton miljarder dollar ur sin valutareserv.

Skall bli intressant att följa denna strid mellan dessa stormakter!
Kina äger 80% av USA:s statsobligationer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar