torsdag 4 augusti 2016

Vad vill den Islamistiska staten uppnå?

Den serie av samordnade terroristattacker i Paris november 2015, där 129 personer dödades var noga planerade. Målen var utvalda för att skada vanliga människor, ungdomar som roade sig, konsert- och fotbollspublik och cafégäster.

Den islamiska staten har tagit på sig ansvaret för
dessa massmord. Detta är chockerande, men ingen säkerhetstjänst kan hävda att det var oväntat.

Jihadister har länge sagt att de kommer att attackera europeiska städer och att de kommer att döda vanliga "otrogna" européer, när det passar dem. Vad exakt är strategin för den islamiska staten? Och hur kan vi kämpa mot?
Frågan är om inte det redan är försent. I Europa finns åtskilliga miljoner som bekänner sig till Islam och bevaka alla, är mycket svår.

Vad är jihadist ideologi?
Graeme Woods är en kanadensisk journalist som har den fördelen, att han har träffat några av de ledande ideologerna hos IS och diskuterat med dem. Det gör att han har fått en inblick hur de tänker, tror och vad de vill - och vad som orsakar dem att agera som de gör.
Graeme Wood skriver i en artikel iThe Atlantic:What ISIS Really Wants

Woods anser att västerlänningar missförstår jihadism åtminstone på två viktiga sätt.
För det första finns det en tendens att titta på jihadism som
sluten sekt och användning av bedömningar av al-Qaida som en mall, när man diskuterar IS.

För det andra finns det en stark tendens att underskatta
IS religiösa karaktär.
IS är sofistikerade i användning av modern teknik och moderna symboler.  De som är insatta, har den uppfattningen att de nästan är som en postmodern rörelse. Västerlänningar underskattar i stor utsträckning, att de faktiskt har sina rötter i Islam och muslimsk tro och teologi.

IS ideologer som tillhör
den sunnimuslimska riktning kallas för Salafism, al salaf al Salih. Det är en ultra-ortodox, konservativ riktning inom Islam.

De kan med rätta kallas fundamentalister, eftersom de hänför sig till en pinsam
bokstavstrogen variant av Islam. Inga avhopp tolereras. Därför räknar de också alla Shiiter som avfällingar.

Wood skriver:
Den islamiska staten har hävdat att gemensamma shiitiska traditioner, såsom dyrkan vid gravar av imamer och offentlig självplågan, har ingen grund i Koranen eller i exempel hos Profeten.

Det innebär
att cirka 200 miljoner Shia är märkta för döden. Det gäller också varje stat eller muslimskt land, som har egna lagar. Sharia skall gälla över dessa lagar eftersom Sharia gjorts av Gud.
IS tillhör den militanta jihad riktningen bland salafister, som inte bara representerar denna ideologi, men som kommer att främja den genom jihad, heligt krig.

Den främsta källan till Salafism idag är Wahabism, som är den rådande Islam
inriktningen i Saudiarabien.
Med sin aggressiva missionsverksamhet med byggandet av moskéer och koranskolor i hela världen, är oljediktatur
en den främsta spridaren av Salafism internationellt.
Förvånade är att svenska politiker är så naiva, att de låter Saudiarabiska pengar stå för kostnaden av nya moskéer. De inser inte konsekvenserna av att Islam sprider sig allt mer i Europa.
IS föraktar furstarna i Saudiarabien och ser dem som dekadenta och avfällingar.
Apokalypsen som enligt tron, är världens undergång och som är den slutliga striden mellan gott och ont. Denna inställning delas av vissa kristna fundamentalister och IS.

Wood skriver:
Jag träffade Musa Cerantonio från islamiska staten. Musa Cerantonio, som är australiensare, uttryckte sitt djupaste intresse för apokalyps och hur de återstående dagarna av den islamiska staten kommer att se ut och världen.

Delar av denna förutsägelse är
i original enligt honom, men den har ännu inte status att vara av den sanna läran.
En del är baserade på traditionella Sunni källor och är vägledande, för hela den islamiska statens propaganda.

Detta inkluderar tron ​​thatthere
som säger att det kommer att vara endast 12 legitima kalifer och Baghdadi är den åttonde.
I tron hävdas
att arméer från Rom kommer för att möta arméer av Islam i norra Syrien. Att Islams slutliga uppgörelse med en anti-Messias slutar med en ockupationen av Jerusalem. Därefter följer en period av islamsk erövring av världen.

Wood har också träffat jihadisterna Anjem Choudary, Abu Baraa och Abdul Muhid.

I London
träffade Wood, Choudary och hans studenter och de lämnade detaljerade beskrivningar.
En var
den islamiska statens utrikespolitik och hur den skulle bedrivas , nu när det är ett Kalifat i världen.
Studenterna berättade att de redan har tagit upp vad islamisk lag avser, när de hänvisar till "stötande jihad". Den är den våldsamma expansionen i länder som styrs av icke-muslimer.

Anjem Choudary:
"Hittills vi bara försvara
t oss", utan ett europeiskt Kalifatet är det kränkande för jihad.
Me
d religionskrig och två Kalifatet som skall expandera, är det en viktig uppgift för Kalifen. Nu när Kalifatet är återställd av jihadister, är de beredda att gå till fullskaligt krig mot de otrogna, inte bara i muslimska länder, även i "kloaken” Europa men
även
USA. Jihadisterna betraktar alla medborgare i Väst som avfällingar och fiender som man kan skära av halsen eller ta som slavar!

Sover västerländska politiker?
Västerländska politiker säger hela tiden
att flera attentat "har ingenting att göra med islam" och många muslimska organisationer har fördömt dem som icke-islamiska.
Men det är bara ett spel för galleriet.

Naturligtvis är detta lugnande och mycket förståeligt att de gör detta. Men det är förmodligen en förlorande strategi. Jihadisterna flyttar fram sina positioner hela tiden i Europa.
Verkligheten är att den att islamiska staten är islamisk. Mycket islamisk. Ja, det har väckt psykopater och äventyrslystna. De kommer till stor del, från den missnöjda befolkningen i Mellanöstern och Europa. Religionen predikas av imamer och de är deras ivrigaste anhängare och tolkningarna kommer från Koranen.

Praktiskt taget varje större beslut och lag som utfärdades av den islamiska staten ansluter sig till vad man kallar, i sin press och uttalanden, och på dess skyltar, registreringsskyltar , brevpapper och mynt, "den profetiska metodik", vilket innebär att följa profetia och exempel
från Muhammad, allt in i pedantisk detalj.
Efter möten och konferenser med IslamNet, ansluter sig nu hundratals, om inte tusentals ungdomar för deras version av extrem islam.
Wood förstår nu, att det är IS och andra trogna muslimer som är de dogmatiska och bokstavstrogna muslimerna. Det betyder inte att de är representativa för alla muslimer med sina tolkningar av islam.

Strategin för IS
Den islamiska staten leder asymmetrisk krig
föring som oftast är gerillaliknande.
De kan inte stå emot ryska bombplan. Men de kan skicka soldater för att döda hundratals eller tusentals oskyddade civila i städer.
Vad de vill är
att både terrorisera oss ”otrogna” och hugga en brandgata mellan vanliga muslimer i västvärlden och resten av befolkningen.
De vill skapa hat och utestängning av den muslimska minoriteten, eftersom det kommer att öka
deras rekryteringsbas. Om denna strategi kommer att lyckas och vinna över någon majoriteten av muslimer på deras sida, spelar ingen roll för jihadisterna.

De muslimer som inte accepterar deras Salafism, är enligt deras uppfattning ”otrogna” som
vi kristna och kanske ännu värre, IS betraktar de muslimer som inte ansluter sig till deras heliga krig som avfällingar och de förtjänar att dö.
IS beräknar kallt det faktum, att vid en konfrontation med väst, medför detta att de får, ett tillräckligt antal fanatiska nya rekryter till IS.

IS har sa
gt och lovat, att de kommer att terrorisera våra städer i Europa och döda som många som möjligt. Med alla de terrorattentat det senaste året, är det precis som de lovat – terrorn av Europa har börjat. De har också sagt att detta är bara det första steget i en kraftig storm. Vi bör anta att de kommer att fortsätta.

IS har sagt att de kommer att återställa
Kalifatet. De har börjat. De har säkrat delar av Irak, Syrien och Libyen. Ryssland och Väst har vaknat till och försöker ta tillbaka områden från IS i Syrien och Irak. IS omgrupperar nu till Libyen.

Tyvärr finns det all anledning att anta at
t massakern i Paris inte kommer att vara sista  större massakern i Europa. Nya stora terrorattacker är att vänta någonstans i Europa den närmaste tiden.
Detta kommer att förändra Europa på ett sätt som vi knappast vill föreställa
oss.
Kampen mot IS
En självmordsbombare stoppa
s inte av införandet av en polisstat, såsom all erfarenhet visar. Väst har gjort nästan alla de misstag som kan tänkas, om avsikten var, att förhindra och stoppa uppkomsten av en apokalyptisk och fanatisk jihadism.

De
t stora misstaget och felet som Väst gjorde, var att de ville bli av med regimer som de ansåg, inte passade in i deras bild. I början skapade, utrustade och utbildade de jihadister, hela vägen från Afghanistan och fram till idag.

Krigen i Afghanistan, Somalia, Irak, Libyen, Syrien, Jemen, Tjetjenien - och faktiskt även på Balkan har till idag, byggt upp
en profession av jihadist-grupper.

Vi ser att västvärldens nya "misslyckade stat" Ukraina har använt jihadist brigader, i deras kamp mot utbrytningen i öster.
Allt detta har varit en medveten politik från Washington, London och Paris sida.
Väst kommer inte att göra några framsteg i kampen mot IS, om de inte tar en grundläggande uppgörelse med IS hela krigspolitik.

Rysslands
intåg och stöd för Syriens krig mot jihadisterna har haft det positiva med sig, att Kalifatet är beroende av ett landområde som de måste försvara, för att göra anspråk på att vara Kalifat.

No GO zoner eller gettoområden
Västerländska ledare och EU har drivet en asyl politik som varit en bra grogrund för extrem Islam. De har uppmuntrat, finansierat och organiserat för religiös segregation och vi har ser nu, stora gettoområden runt om i hela Europa, där rättsstaten har kapitulerat.

Politikernas har inte insett, att de har gjort det möjligt för islamister att skapa egna regler i dessa getton. Med dessa getton har politikerna också svikit de allra flesta moderata muslimer, av vilka många faktiskt har flytt från regimer med en liknande ideologi som IS.

Detta har lagt grunden för uppkomsten av fascistiska och rasistiska grupper som är inblandade i utvecklingen av konfrontation
med extrema muslimer.

Moderata muslimer har i flera år kritiserat denna politik, men
politikerna vill inte lyssna. Nu är det hög tid att deras kritik tas på allvar av politikerna, annars kommer vi att se, att det bara kommer leda till att stärka jihadismen, både hemma och utomlands.


Islam
Knäpp tyst är det, och det är upp till var och en att dra sina egna slutsatser kring detta. Det talas hela tiden i media om extremister och radikala muslimer samt även om sk "ensamma galningar".
Efter de senaste attentaten så intervjuas grannar, lärare, vänner och familjen, där alla vittnar om hur skötsamma välutbildade terroristerna varit. Det är alltså vanliga muslimer som begår dessa fruktansvärda handlingar mot barn och oskyldiga människor, som en blixt från en klar himmel.
Vilka slutsatser skall man dra av detta?
För politiker och media finns inte jihadister! Förnekelsen är som en religion!

Om ”terrorsvensken” finns fantastiska bortförklaringar.
Aktuellt noterar att han
"bodde i Sverige". Svenska Dagbladet kallar honom för "Sverigekopplad". Sveriges Radio skriver att han hade "svensk anknytning". Expressen konstaterar att han "bodde i Sverige under flera år" och DN konstaterar med en snarlik formulering att han "varit skriven i Sverige under flera år". En googling på frasen "svenske Mohamed Belkaid" resulterar endast i en artikel, och i denna står ordet "svenske"
inom citationstecken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar