måndag 29 augusti 2016

Polisen en organisation i total upplösning!

Att polisen har problem kan alla vara överens om!
Varför har det blivit så? Är det alla omorganisationer? Är det kompetensen? Är de stressade och hinner med sitt arbete? Har brottsligheten ökat?

Problemet är att landets invånarantal ökat drastiskt men staten har i sin vishet inte sett sig nödgad att utöka samhällets basfunktioner i takt med befolkningsökningen.

Polisen är den yttersta spetsen i statsapparaten och får ta vid där det samhälleliga misslyckandet börjar och slutar.

Granska valfri stats/
landstings/kommunalgren och du kommer finna samma problematik. Skolan, vården, socialtjänsten alla grenar är dimensionerade och bemannade efter det som hittills varit den normala befolkningsökningen och problematiken.
Som lök på laxen verkar det ju också som att staten/
landsting/kommun helst inte vill att någon skall arbeta där, då de betalar urusla löner.

Alla känner till vad det beror på, men så längre det finns folk med makt som blundar för verkligheten, så kommer det som sagt bara bli värre.


Centralisering
Bland byråkrater finns det en befängd uppfattning om att centralisering är ett sätt att spara byråkrater. Genom att bygga på pyramiden med ännu en våning kan tre gamla byråkrater där nere ersättas av en nytillsatt där uppe. I själva verket får man bara ytterligare en på köpet samtidigt som man ökat avståndet till det arbetsgolv där nere, där allt polisarbete med nödvändighet måste utföras.

En fungerande polisorganisation har ett naturligt platt utseende. Den tål nästan ingen överbyggnad alls utan att det går ut över effektiviteten och att det är på det viset följer naturligt av hur riktigt polisarbete ser ut.


Problemet som inte högsta polisledningen vill fatta?
Det fattar alla, utom de politiker och höga polischefer som leder Sveriges polisorganisation, hur det kunnat bli på det här viset.
Centralisering
en har inneburit en ytterligare byråkratisering. Centraliseringen har inneburit att all arbetslust, kreativitet och personliga initiativ har blåst bort.

Den som drabbas hårdast av den här utvecklingen är den lokala polisverksamheten. De som drabbats är de polisfria nittio procenten av Sveriges yta där majoriteten av landets invånare bo
r.

Ett annat stort problem är att all rekrytering till poliskåren görs enligt mallen att alla måste vara ordningspoliser först. Den polis som gör grovjobbet med traditionellt polisarbete hamnar då lägst i organisationen. Och då ligger det i sakens natur att den enskilde polisen försöker att komma vidare så fort som möjligt.

I januari 2015 började 257 nya elever på polisskolan som kan ta in 300, ca 4500 sökande var inte kapabla att börja.

Under 2017 ska det anställas 800 nya poliser samtidigt som hundratals slutar. Ska det bli balans bör nog alla 4500 sökande tas in. Ett Elit-lag, ett B-lag och ett C-lag, de kan ju få olika uppdrag.

För att få in fler sökanden har regeringen sänkt intagningskraven istället för att  ta itu med problem. Det största problemet är Dan Eliasson som med all tydlighet bevisat, att man inte är lämplig att leda Sveriges poliser. Har man rätt färg på partiboken kan man vara hur misslyckad som helst. Hans framfart i både
FK och Migrationsverket avskräcker men det tycker tydligen inte Morgan Johansson.

Sveriges största utryckningsenhet i uppror mot Dan Eliasson
I ett brev som undertecknats av 180 utryckningspoliser från Norrmalmspolisen som skickats till rikspolischefen Dan Eliasson protesterar de mot arbetsförhållandena för poliser i yttre tjänst. De är så dåliga att de nått ”all time low”!
”Personalen hinner inte äta, hinner ibland inte gå på toaletten. Det blir ofta övertid och detta gör att man inte kan planera sin tid utanför jobbet.”

Omorganisationen är problemet
På senare tid har polismyndigheten gått igenom en mycket stor omorganisation där alla de olika polismyndigheterna blev en enda, nationell myndighet. Missnöjet bland poliser har grott en tid, men nu, beskriver man i brevet till rikspolischefen, har det kokat över.
De protesterande poliserna beskriver ett stort missnöje med lönerna och man misstänker en strategisk lönedumpning. "Vilken polis vill ni ha när ni ringer 112?
Vad är den polisen värd?"' sammanfattar man i brevet.
I ett svar till poliserna skriver rikspolischef Dan Eliasson att han delar deras syn på den ökade arbetsbelastningen, bristen på poliser i yttre tjänst, och att detta är en av anledningarna till omorganisationen.

Står polisen inför en kollaps?
Många poliser anser att polisorganisationen står inför en kollaps. Det är inte så, att de inte har några poliser överhuvudtaget, men de har ändå passerat gränsen nu. Poliser kommer att sjukskriva sig, säga upp sig och be om inre tjänst om det fortsätter så här. Man måste börja fundera och spinna på en ny fördelning för snart har de inga poliser kvar.
De tvingas prioritera brottsfall och i och med detta sänka ambitionsnivån. Dessutom har de haft ovanligt många grova våldsbrott under sommaren.
Anonym polis:
"Det har varit en besvärlig sommar för oss där resursbristen är väldigt påtaglig. Det kommer förhoppningsvis bli bättre långsiktigt men problemet är att det tar för lång tid, vi kan inte bara vänta i tre år på att nya poliser blir färdigutbildade, vi kommer behöva hjälp innan dess".

Saxat från polisliv
Ja det är illa här i Dalarna, 29 juni 2016

Jag är polis, jag jobbar i en radiobil med att främst svara på larm från allmänheten. Jag är inte gammal, varken i levnadsår eller tjänsteår. Jag är nu helt slut, uppgiven och ledsen.
Det du som läser det här måste förstå är att samhället idag är annorlunda, mörkt. Lyckligtvis slipper du se det, det smyger sig på ibland men drar sig tillbaka lika fort. Vi poliser jobbar i mörkret varje dag, varje timma och varje sekund. Vi hämtar förruttnade lik, vi medlar i familjekonflikter där någon oftast blivit slagen bortom igenkänning, vi kör psykiskt sjuka till behandlingshem och sjukhus. Sen mitt i allt detta jobbar vi med rån, misshandel på stan, narkotika, döda katter och trafikolyckor. Vi ska sammanfattningsvis kunna mycket och för detta får jag runt 25 000 kr i månaden. Då har jag jobbat under alla dygnets timmar och storhelger.
Inte bra betalt helt enkelt, men det är inte det värsta. För visste du detta om Dalarnas polisverksamhet;

Ibland finns det inte en polisbil i Falun eller Borlänge.
Under nätter finns ingen polis i hela Ludvika.
På sommaren finns 4 polisbilar totalt i Dalarna.
Det jobbar 2 poliser på ungdomsavdelningen i Falun, lika många på Borlänges avdelning.
Den polisbil som är i norra Dalarna ansvarar för ett område som sträcker sig från Vansbro/Malung/Orsa/Idre/Rättvik.
Känns det tryggt?
Det vill Lars Lindahl att du ska tycka som du kunde läsa om i DT här om dagen.

Vi poliser vill ha lön för mödan. Vi håller på att ta slut, till antalet men också fysiskt och psykiskt. Lönen kan locka personer att faktiskt stanna kvar i yrket. Det behöver satsas på oss, ge oss bra bilar som inte går sönder, ge oss uniformskläder (idag får vi låna av varandra) och ställ krav på de ansvariga för polisen. Som medborgare ska du inte acceptera att det inte finns mer än 1 polisbil i en region med mer än 100 000 invånare. Det är ytterst din säkerhet det handlar om, men också våran. Om vi som poliser behöver hjälp finns det ingen att ropa på, det är för långt till närmaste kollega.

Jag är uppgiven och besviken. Jag är rädd, rädd våra chefer i slutändan har sparat så mycket att jag mister livet i tjänsten. Sjukt nog är jag rädd för att säga vad jag tycker och känner, med
delar friheten till trotts har poliser som talat ut i Dalarna blivit uppsökta av chefer och utfrysta. Det om något säger nog om polisen i Dalarna.

En högre lön är ju givet om man ska lyckas hålla kvar folk i det yrket, de kan ju tjäna lika mycket - egentligen mer - som maskinoperatörer inom industrin.. samma arbetstider, i princip noll ansvar och man kan lämna sin arbetsplats för att göra toabesök, ta kaffe en kortare period.. eller vad man nu vill utan att något egentligen blir lidande.
Rent deprimerande att läsa. Den svenska poliskåren hade mått bra av ett rejält uppror och att pajasen Eliasson avgår.


Kravlista
Intagningskraven måste bli högre.
Tror att poliser måste vara av 'något särskilt material'.. hög moral, principfasthet, disciplin och lite rough around the edges, så att säga.
Polisen får ju inte tystas ner eller manipuleras till att säga osanning, eller utelämna sanning inför allmänheten
som tyvärr sker dagligen eftersom det inte är PK-korrekt!

Tror
polisen far illa av att så fundamentalt olika saker som ställs mot varandra:
Moral, plikt - gentemot allmänheten - och god vilja - kontra - lögner, avsaknad av moralen samt att behöva hålla tillbaka den goda viljan, att faktiskt förmedla information som kan leda till, att somliga brott faktiskt blir lösta dels med hjälp av allmänheten.

Lön
Att Sverige inte har råd att betala vettiga löner till polisen beror på att poliser rent statusmässigt ligger på ungefär samma nivå som sjuksköterskor och lärare och liknande yrken.
Problemet är att det inte finns pengar i systemet att höja lönerna för alla dessa yrken.
Ansvaret ligger helt och hållet hos staten som borde skjuta till pengar så att vi får en fungerande skola, vård, socialtjänst mm.
Detta är en mycket ”het” potatis!

Polis som inte fungerar
Jag jag kan berätta om 2 fall där polisen inte fungerar:
Hyresskojaren i Malmö. Inside info!
Han hann lura över tjugo personer om uthyrning av en lägenhet på Köpenhamnsvägen i Malmö. Redan efter det sjunde kontraktet gick 2 personer och anmälde denna person. Personen ifråga var känd. Vid anmälan framkom det att denna person har ett brottsregister, långt som en roman.
Ingenting hände förrän det blev för många anmälningar. Hade polisen tagit den första anmälan på allvar hade många personer inte blivit lurade på pengar.

Fall två
Officepaket inhandlades via Tradera för 800:- Efter en månad slutade det fungera.
Microsoft kontaktades och de kunde meddela att programnyckeln var ett påseende program för test. Det hade delats ut i Kroatien. Skojarna hade sålt över 900 program enligt Microsoft.
De ville att en polisanmälan skulle göras. Det fanns namn, bankkontonr mm som styrkte polisanmälan. Trots att skojarna plockat in över 700.000 avskrev polisen ärendet.
Microsoft ”suckade” vid beskedet.

Funderingar
Sedan kan man fundera på polisens organisation. Jag tror det var ett misstag att förstatliga polisen på 60-talet. Det borde finnas kommunala ordningspoliser.
Då kan väljarna ställa sina lokala makthavare till svars om de tycker det råder brist på poliser. Då får man också chansen att rent konkret ställa poliser mot fler förskolelärare, fritidsgårdar, multiarenor, skateboardbana, utomhusbad, häftiga lekplatser och allt vad nu kommuninvånare brukar vilja ha.

Då får man välja vad man tycker är viktigast, i stället för som idag när staten, som är mer anonym, står för lag och ordning till 100 %.
Eftersom det idag bara finns en polismyndighet så är vi också mer sårbara för organisatoriska haverier. Det finns liksom ingen backup om den enda polismyndigheten slutar fungera. Självklart skall det utöver de kommunala poliserna också finnas en statspolis som t.ex. utreder lite mer komplicerade ärenden.
Kanske skulle exempelvis trafikpolisen också ligga i en egen myndighet.
Det blir lite som USA, som har en uppsjö av olika "law enforcement agencies".
Visst finns det problem med avseende på exempelvis samordning mellan olika myndigheter, men jag tror fördelarna överväger.
Det blir liksom mycket tydligare vilken myndighet som fal
lerat om det är något som inte fungerar. Då kan man vidta lämpliga åtgärder. Idag är det en myndighet som har ansvar för allt och därmed också inget på något vis..

En sak är i alla fall säker, något måste göras, och det inom närmaste året.
Annars har vi ingen polis kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar