tisdag 27 december 2016

Rika kineser älskar ”dollar!”

När förre kinesiske politbyråmedlem Zhou Yongkang greps 2014 för korruptionsanklagelser var omfattningen av hans ”ill-gotten” häpnadsväckande, totalt cirka $ 16 miljarder. Stora summor var placerade i fasta tillgångar som i aktier och fastigheter.

Men listan över fysisk valuta som hittades i hans hem är också häpnadsväckande:
152.7 miljoner kinesiska yuan
= värderade vid tidpunkten $ 24,5, 662,000 euro, 10.000 brittiska pund, 55.000 schweizerfranc och $ 275.

Den tidigare chefen för Kinas interna säkerhetstjänster och en av de 10 mäktigaste män i Kina uppenbarligen föredrog att hålla sin "handkassa " huvudsakligen i amerikanska dollar.
 
Han är inte ensam. Kina förlorade runt $ 1 biljon genom kapitalflykt 2015, innan kinesiska myndigheter försvårade och försökte ”täppa” till kapitalflykten 2016.

En stor del av dessa pengar lämnar Kina via falsk fakturering i Hong Kong, där den lokala valutan är knuten till den amerikanska dollarn. Olagliga utflöden underlättas också av kasinon i Filippinerna, Sydkorea, och på avlägsna öar i Stilla havet, som alla huvudsakligen är verksamma i dollar.

Förutsägelser om dollarns död, och slutligen utbyte
till den kinesiska yuan, som idag är en stapelvara i den globala ekonomiska världen, har liten grund i verkligheten.
Naturligtvis har Kina blivit en viktig del av den globala ekonomin, som står för mer än 15 procent av den globala bruttonationalprodukten. Men när kineser själva föredrar att hålla dollar, är kanske chansen liten att den kinesiska yuanen någonsin, kommer att ersätta den amerikanska dollarn som världens viktigaste valuta.

Den 1 december 2015 förverkligades den kinesiska regeringens mest omhuldade mål, att den kinesiska yuanen, även känd som renminbi, sattes i den korg av internationella valutor som används för att beräkna värdet av de speciella dragningsrätter (XDR). Den är den Internationella valutafonden (IMF) riktmärkes enhet för internationella valutor.

Yuanen fick en viktning av 10,92 procent av värdet av XDR. IMF gjorde utrymme för införande av yuanen genom att avsevärt minska viktningen av
Euron.
Euron g
år nu upp bara 30,93 procent av XDR korgen, en minskning från 37,4 procent. Pundet gick ned till 8,09 procent - från 11,3 procent och den japanska yenen föll till 8,33 procent - från 9,4 procent.

I en stor symbolisk gest, var vikten av den amerikanska dollarn i beräkningen av XDRs också minskas från 41,9 procent till 41,73 procent. 
Yuanen kan förskjuta Euro, pund och yen, men det har haft liten påverkan på dollarn. I själva verket förblir dollar fortfarande den dominerande valutan på världsmarknaden. 88 procent av alla internationell valutahandel sker i dollar.
För den kinesiska regeringen är dollarn - yuan kursen den enda relevanta växelkursen. Den kinesiska yuanen jämföras dagligen till dollarn genom förvaltningen av centralkursen, den är ett genomsnitt av dagens växelkurser som erbjuds av stora återförsäljare.

Med tanke på att alla större återförsäljare i Kina är statligt ägda banker, är dollarn - yuan centralkurs effektivt, en officiell växelkurs. Andra valutakurser värderas med hänvisning till dollarkursen .
Världens största taxfree-shopping är inte Dubai eller Singapore.
Kungen av taxfree-shopping i världen är Seoul, Sydkorea - och nästan alla köpare är från Kina.

Seoul Incheon Airport genererar nästan $ 2 miljarder av skattefria försäljningen varje år. Taxfree försäljningen i Seoul på flygplatsen är bara toppen av ett isberg.

Kinesiska resenärer shoppar i centrala Seoul med mängder av parfymer, alkohol och cigaretter m.m. De tar sedan sina kvitton till flygplatsen och plockar ut sina varor där.

Turisterna lämnar berg av skräp efter sig, när de packar upp sina inköp i carry-on påsar.
När kineserna handlar Seoul förväntar de sig, att inte handla tullfritt i lokala koreanska won. Alla priser är i amerikanska dollar. Det är inte för att underlätta för de koreanska återförsäljare, amerikanska turister, eller Korea-baserade amerikanska trupper som är på väg hem till sina familjer. Priserna sätts i dollar eftersom dollarn är valutan för kinesiska konsumenter.
 
Under de senaste fyra decennierna har Kina åstadkommit denna makalösa bedrift av den ekonomiska tillväxten. Men det är behäftad med korruption och styrs av en auktoritär stat.

Så länge Kinas politiska reformer
inte är i takt med den ekonomiska utvecklingen, kommer landet att förbli en plats för att tjäna pengar, inte en plats att hålla pengar. Det är orealistiskt att förvänta sig att världen ska använda yuan, när det kinesiska folket själva föredrar att handla i dollar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar