onsdag 14 december 2016

Sitter Sverige med ”Svartepetter” med Trumps nya utrikespolitik?

Den som följer vad som är på gång med den nya politik som Trump stakat ut, inser omgående att mycket kommer att hända i världspolitiken. Vi kan se framemot helt andra tongångar från USA, än Obamas politik under 8 år.
Att föra fram positiva saker om Trump är nog vanskligt i dessa tider. Man kan lätt bli ”stämplad!”
Då är det kanske bättre att delta i tävlingen ”vem ogillar Trump mest?”Då får man pluspoäng!

Trots allt har Trump signalerat om så stora förändringar och det skall bli intressant, att följa hur detta kommer att sluta.
Att signalerna inte nått fram till den svenska politiska eliten och media är ganska klart. De fortsätter på samma inslagna väg och frågan är om inte Sverige snart sitter med ”Svarte Petter” när alla andra inser vad som är på gång.


Bara ett sådant uttalande/
hån från Margot Wallström om den nye amerikanske utrikesministern är mer än häpnadsväckande!
Att Wallström missat att Rex Tillerson rekommenderats av två av de tyngsta republikanska utrikespolitiska experterna är inte alls förvånade. Wallström har inte lämnat ”postkodlotteriets syndrom!”
 
De
som rekommenderat är förre utrikesministern Condoleezza Rice och förre försvarsministern — av alla ansedd som den bäste försvarsministern i modern tid - Bob Gates.

Dessa två kan världspolitiken. De menar att Tillerson som hårdför förhandlare i den tuffaste av branscher, oljebranschen, har god kunskap om hur världen fungerar.


Trump har myntat ett uttryck: ”
to make America great again”!
För USA
har utflyttningen av amerikanska jobb till låglöneländer som Kina och Mexico medfört större arbetslöshet och Trump vill få tillbaka företag igen.  Men man kan också skönja en helt annan attityd mot Kina än den som Obama följt.

 

När Kina släpptes in i WTO 2001 fanns inget förbud mot riggade valutor, en lucka som Kina utnyttjat. Den kinesiska valutan har medvetet undervärderats för att ge stöd åt exportindustrin och därigenom bereda jobb åt miljardbefolkningen.

På kort tid har Kina vuxit till en av världens största exportnationer och överskottet i landets bytesbalans är enormt.

Här finns problemet, för summan av alla länders bytesbalanser är noll. Ett lands överskott måste balanseras av ett lika stort underskott någon annanstans. Bland underskottsländerna finns USA och underskottet har i stor utsträckning finansierats av kinesiskt överskott. Så blev Kina en av USA:s största fordringsägare och Kinas valutapolitik storpolitik.
Med den kinesiska politiken menar många amerikaner att det är ett sätt att försöka gynna kinesiska företag på bl.a. de amerikanskas bekostnad.

Att Trump har en plan och att den är noga kalkylerat står klart när han ”knäppte” kineserna på näsan när han pratade med Taiwans nyvalda president Tsai Ing-wen.


Världen kommer att få se fler utspel och initiativ från Trump för att pressa de kinesiska kommunisterna till eftergifter.

 

Ryssland har enorma naturtillgångar som väntar på exploateras. Mindre känt är att Sverige idag köper hälften av sin råolja från Ryssland och då framstår fixeringen vid dessa stålrör som en ren struntsak. 
Att frågan ”spårat” ut totalt inser man när någon nämnde i P 1 om avlyssningsutrustning i rören…

För att återgå till Nord Stream 2 finns det en hel del saker som är mer än dunkla och Wallström och Hultqvist framträdande spär på detta, när de gör detta med hänvisning till att Sverige skulle skadas säkerhetspolitiskt.

Det man kan fundera över är:
Vad exakt skulle den säkerhetspolitiska skadan vara? Kan Wallström och Hultqvist förklara detta? Eller är det som mycket annat i denna häxkittel hemligstämplat?

Vad är det i själva hamnlagringen som skulle vara så speciellt, när det inte var det förra gången. Eftersom den förra regeringen gav klartecken för Nord Stream 1 och vare sig EU eller regeringen kunnat uppbåda några argument för att ens försöka stoppa bygget av Nord Stream 2, vad är det som så plötsligt gör svensk hamnlagring av lite betong och järnskrot till ett nationellt säkerhetsproblem?

De som tror att ryssarna kommer att smyga omkring och fotografera obefintliga svenska försvarsanläggningar när militära satelliter kan fotografera ner till registreringsnumret på en bil – får tänka om!

Varför fegade regeringen ut och lät bli att fatta ett eget beslut i gasfrågan, utan vältrade över detta på två oskyldiga kommunalråd?

Hur ska Sverige nu kunna utveckla värdlandsrollen mot Nato, när den samlade politiska eliten i Sverige utnämnt Trump till närmast fascist och hot mot demokratin?

Ingen svensk politiker fattar idag vad som håller på att hända. Sanktionspolitiken mot Ryssland kommer att upphöra ganska snabbt. Ur geopolitisk synvinkel skulle ett med väst nära lierat Ryssland på ett effektivt sätt hindra Kina, att på några decenniers sikt inta en helt dominerande roll i världsekonomin.

Sverige får ganska snabbt bestämma sig om det ska vara med eller inte i den nya världspolitiken, annars sitter man med ”Svarte Petter!”

Kanske dags för den svenska politiska eliten att börja virka på en pudel!  Trumps släkt kommer ju i alla fall från Karlstad, visserligen Karstad, Tyskland. Men vem bryr sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar