söndag 18 december 2016

Vilket väg kommer Italien att gå efter omröstningen den 4 december 2016?

Italien har sedan euron infördes inte haft någon tillväxt, högt kostnadsläge, svag konkurrenskraft samt Europas största statsskuld och Västeuropas största svarta sektor.

Italiens ekonomi har inte vuxit med en enda ynka procent sedan 2007. Det är klart att sådana resultat resulterar i stora politiska omvälvningar. Italiens korruption är häpnadsväckande för att vara ett I-land. Korruption och nepotism är utbredd och den politiska klassen är ovillig och oförmögen att ta i problemen.

Italien har fortfarande kvarstående problem, södra Italien är fortfarande fattigare än den norra och landet är fortfarande drypande fyllt av organiserad kriminalitet som har så mycket makt att de bestämmer över fotbollsmatcherna i landet.
Italien är egentligen i behovet av att byggas om från grunden, men det är för dyrt, oavsett om man är med eller utanför EU.

Italien har upplevt världskrig och var med att skapa EG. Men
italienarna är starkt emot Euron.
Hade det varit en folkomröstning om det innan
övergången, hade uppskattningsvis åttio procent röstat emot. Nejsidan har fortfarande en stark majoritet.

När en kopp kaffe ökar tre gånger i pris så är det något fel. De flesta har förstått att det är Tyskland som har tjänat på detta. De andra
länderna har fått betala.

Premiärminister Matteo Renzi, som styrde mittenvänsterpartiet PD vill försöka reformera det politiska systemet genom en folkomröstning den 4 december om hans förslag som han förlorade. Han fick också betala det politiska priset - han avgick.

Valresultatet:
NEJ 57,7 %
JA 42,3 %

16 av 19 regioner röstar NEJ
3 av 19 regioner röstar JA - konstigt nog i norra Italien

Det resultaten visar är att hela Italien vill ha NEJ - med fåtalet undantag.

Alltså inget stad vs land eller nord vs syd. Alla verkar vilja ha NEJ - med fåtalet undantag.
Enligt italiensk TV är det folkets protest mot politiker och etablissemanget.
Italiensk TV tittade också i sin spåkula och spår framtiden.
Grillo vinner nyval
et och det blir en italiensk folkomröstning om EU och Euro.

Egentligen är det självdestruktivt av italienarna att rösta nej till de reformförslag som Renzi föreslog. De syftade faktiskt till att begränsa byråkratin. De sköt sig själva i foten. Italien är visserligen en ekonomisk stormakt fortfarande, men man kan inte leva på gamla meriter.

Undrar vad det kommer att betyda för EU,
eftersom Italien är en mycket stor nettobidragsgivare till unionen. Italien betalar nästan 4 miljarder mer per år, än vad de får igen.
Jämför det med t.ex. Polen - också stort land - som får ca 9 miljarder mer i bidrag, än vad de betalar tillbaka!Om det blir nyval så kan det vara bra att veta att:
Femstjärne rörelsen har 30% i opinionen - vill lämna Euron, men inte EU.
Lega Nord har 12% i opinionen - vill lämna både Euron och EU.

Det mest troliga resultatet är att Italien lämnar EMU, men blir kvar i EU. Detta innebär sannolikt slutet för hela EMU-samarbetet.
 

Lega Nords rötter ligger mer i kampen för norra Italiens intressen och självständighet gentemot övriga Italien. En italienska identiteten och Italien som nationalstat är ju inte en självklarhet där nere, på så sätt som vi identifierar oss som svenskar.
Lega Nord har varit regionalister snarare än italienska nationalister, även om förändringar skett sista åren.

Allt som allt är
Lega Nord likväl en klart sundare kraft än Femstjärnerörelsen, speciellt under Salvini.
Förhoppningsvis kan både M5S och Lega Nord flytta fram positionerna nu, men söker man traditionell nationalism är det framförallt Forza Nuova som bör stödjas. Inte för att de har någon reell chans till någon betydande parlamentarisk representation inom det närmsta, men för att de kanske kan agera vakthund och styra M5S respektive Lega Nord i sund riktning genom att utgöra ett hot om rösterna annars.Ett nyval som resultat av Renzis avgång behöver inte vara troligt. Det är 50-50 mellan de olika blocken och Forza fascisterna har bara 10% och vill knappast gå till val. Mest troligt är att det blir ännu en teknokratisk regering.

Folkomröstningen om stärkt makt för premiärministern är såklart något högern egentligen är för, svårt se någon vinst för högern i denna folkomröstning.Enligt den enfaldiga svenska agenda journalistiken som bedrivs av MSM och SVT, så var valresultatet fel.
För den som kan hålla flera tankar i huvudet på samma gång, framgår att denna folkomröstning hade många bottnar.

När man ser att liberala The Economist, förre EU lakejen Mario Monti och Silvio Berlusconi alla var för nej, borde även en
svensk journalistpraktikant anat, att det kanske inte var så svartvitt.

Att Renzis illa genomtänkta förslag förkastades beror inte bara på högerextremism och anti etablissemangskritik utan också på en djupt rotad vilja hos italienarna, att undvika koncentr
ation av makten till en alltför stark person eller parti, men också förslag att minska det regionala inflytandet.

Att
som svensk MSM och SVT slentrianmässigt förklara valet som högerpopulism och anti etablissemangsvindar är förhastat.

Det svensk MSM och SVT inte begriper är att:

Partier från höger till vänster har varit för ett nej.
Italienarna brukar räcka långfingret åt etablissemanget, så det här är inget nytt. Man har redan haft högerpopulism.
I EU-valet röstade man på PD och slängde samtidigt ut ett par representanter för högerpartier.
Berlusconi fick också på däng av folket för tiotalet år sen när han ville genomföra förändringar.

Bra att veta att man inte kan skylla på "arga vita män"
som MSM är så förtjusta i att göra: fördelningen Ja-Nej var lika för män och kvinnor.

Ville ungdomarna ha nåt nytt, och de äldre behålla det gamla?
Nej, i den äldsta väljargruppen var majoriteten för ett "Ja" och med väldigt liten majoritet, resten för ett "Nej".

Författningen skrevs om efter att man hade gjort sig av med fascisterna. Man ville med en svag regering och ett starkt parlament förhindra maktkoncentration hos en grupp. Dessutom är regionerna starka.

Klappar Italien ihop? Mja, man är en av de största ekonomierna i Europa, och med i t ex G7. Detta trots att man har en tradition av politisk instabilitet.

Utöver Renzis ”groda” med att hota med avgång, så har man känt sig osäkra på vad man ska rösta på: och man vet vad man har, men inte vad man får.

Värt att veta: Om nyval utlyses och M5S vinner får de nog inte egen majoritet, utan måste regera med stöd.

Vad som händer nu återstår att se. Det enda vi vet säkert är att Bryssel kommer att bryta alla regler och överenskommelser om så behövs för att rädda sin agenda och att Europas medborgares skattepengar kommer att användas till det yttersta....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar