torsdag 26 januari 2017

Bankskatten är den = ny slakt av arbeten och får kunder betala?

En ny så kallad finansiell aktivitetsskatt föreslås för banker och den övriga finansbranschen. Den beräknas innebära ökade intäkter till staten på cirka
7 miljarder per år. Den särskilde utredaren Christer Sjödin, tidigare lagman i Kammarrätten i Sundsvall, har haft i uppdrag att föreslå hur mer skatt kan tas ut från banker och finansindustri. Regeringens grund för utredningen är att branschen anses gynnad. Det som är på tapeten i utredning är en extra löneskatt på 15 procent på finanssektorn.

Regeringen med finansminister Magdalena Andersson vill med skatten komma åt den lukrativa banksektorn med ett nytt lagförslag som man kallar "bankskatten"! När höjdare inom näringslivet tagit del av utredningen får politikerna svidande kritik. Man anser att:
"det är ett riktigt dåligt skatteförslag som helt missar målet." Givetvis talar de i egen sak, men samtidigt skall de värna om sin sektor. 

Anledningen till sågningarna är att den nya lagen skulle drabba långt fler än bara banker och andra företag med finansiell verksamhet som huvudverksamhet.
Enligt DI skulle förslaget innebära att alla företag som sysslar med krediter, avbetalningslösningar eller försäkringar i samband med köp omfattas.

Drabbas gör alltså både e-handelsföretag och elektronikkedjor, för att nämna några, och enligt Skatteverkets beräkningar kommer över 318.000 företag omfattas. Framför allt småföretagare pekas ut som de stora förlorarna.
”Den slår extremt mycket bredare än vad man kunde tro när man hör namnet. Skatten drabbar alla som har någon omsättning av en finansiell tjänst, och det är det många som har.”

Ny statistik visar besannar farhågorna. Det är Stockholms Handelskammare som, tillsammans med ekonomer på analysföretaget Copehagen Economics som beräknar att drygt 17.000 jobb av totalt 85.000 jobb, kan försvinna utomlands till följd av den nya skatten.

Man kallar det för en ”jobbslakt”. Siffrorna är också mer specifika än tidigare och det visar exakt hur förslaget kommer att slå mot svenska företag.

Man beräknar att Stockholm kan förlora omkring 10.000 arbeten Skåne 1500, Västra Götalands län 2000 och cirka 3500 i andra län.
Kritikerna menar att det här ”luktar 1980-tal” och att ”finansbranschen är ett tacksamt slagträ”. Regeringsförslaget är populistiskt och går hem hos alla i vänstern.
Vänstern anser att ”de rika” skall klämmas åt så mycket som möjligt!
Vänstern kritiserar bankerna och de menar att de gör stora övervinster. Men de har svårt att inse att svenska banker har väldigt mycket eget kapital och avkastningen på eget kapital är lägre än genomsnittet för övriga stora börsföretag på Stockholmsbörsen.
Ur SOU:n (2016:76):
"Även om det teoretiskt sett kan finnas ett utrymme att övervältra en finansiell verksamhetsskatt på de skattskyldigas vinster, bedömer utredningen att så inte kommer att ske annat än i obetydlig omfattning, varför några offentligfinansiella effekter av en sådan övervältring inte ingår i analysen."
 
I första hand blir det bankens kunder som betalar och att skatten skulle betalas baserat på utgifterna för anställda, gissningsvis bara i Sverige.
Svaret = automation och flytt av jobb till exempel vis Baltikum, dvs mindre bankskatt och färre jobb i Sverige och därmed minskade löneskatter, dvs kanske inte så bra ide med bankskatt trots allt. Bankerna gillar också mångfald när de själva slipper betala för den.... 
 
SEB beräknar att skatten som beräknas på personalkostnaden för anställda i Sverige kostar dem 700 mkr/år. Gissningsvis liknande belopp för övriga storbanker.

Den som tror att bankerna bara kommer att rycka på axlarna och snällt betala in dessa belopp får tänka om. De kommer med all säkerhet att agera för att minimera skattens effekt på något sätt!
Det säger sig självt att de kommer att söka sätt att minska effekten av skatten och ett sådant är att ta ut mer betalt av sina kunder, ett annat är att göra sig av med folk eller att förlägga framtida investeringar utanför Sveriges gränser. Ytterligare ett sätt att är skynda på automatiseringsprocesserna så att de kan lägga ner bankkontor i en ännu högre takt då dessa inte längre är särskilt lönsamma.

Det här förslaget tycks i grund och botten ha två syften:
Att höja de skatter vi betalar utan att göra det på ett sätt som blir transparent för väljarna. Avsikten är att gemene man ska ge skulden för kostnadsökningen på "de giriga bankerna" i ställer för på den giriga regeringen.

Att visa någon form av ideologisk handlingskraft för att "sätta dit de giriga bankerna". Man hoppas att den fårskock man har till väljarbas ska applådera initiativet, betala för nöjet via högre räntor/avgifter, det är ju bankernas fel och sedan rusa iväg till vallokalen 2018 med en rödgrön valsedel i handen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar