måndag 9 januari 2017

Facebookgruppen Journalistbubblan!

"Journalistbubblan" är en grupp på FB som har drygt 8300 medlemmar. Syftet med gruppen är att diskutera journalistikens utveckling och dagsaktuella branschfrågor. Istället har den enligt kritiker, allt mer utvecklats till ett forum, för personer med mediefientliga och invandringskritiska åsikter.

Kritikerna anser att det var på tiden att det riktas lite ljus mot Journalistbubblan, men inte på grund av "rasisterna" där. De menar att gruppen har förpestats av ”tomtar” på tok för länge, har det inte varit Henrik Arnstad, så har det varit någon tomte i Kina som pushar för sina egna nyheter eller Behrang Kianzad som gör som han brukar och debatterar in i absurdum. Gruppen anses vara en fullständig sandlåda.
Betänk det är journalister som dagligen skriver i media och framträder i SVT!

Gruppen har infört reglar som alla medlemmar skall följa:
1. Uppträd på ett respektfullt och sakligt sätt mot andra medlemmar i gruppen.

2. Delta med din verkliga identitet. Falska profiler eller annan typ av förtäckt verksamhet kan vara ett skäl för uteslutning.

3. Gruppen får inte användas för egenreklam. Publicering av länkar till din egen site eller rekrytering till ditt privata projekt är förbjudet utan direkt tillstånd från admin.

4. Det är förbjudet att använda gruppen för att påverka journalister i politiska frågor.

5. Länk- eller inläggs spamning är ej tillåtet.

6. Rasism, främlingsfientlighet, homofobi, antisemitism, islamofobi, sexism, transfobi, antiziganism eller liknande åsikter är inte tillåtna.

7. Personangrepp, "trollning" och onödigt hårt uppförande är ej tillåtet. Undantags beviljas inte för att du blev arg eller för att någon annan började.

8. Flera varningar eller grova övertramp innebär att du utesluts ur gruppen. Medlemmar som uteslutits ur gruppen kan inte komma tillbaka utan godkännande av admin.gruppen.

9. Konspirationsteorier är inte tillåtna.

10. Respektera admin beslut även om det inte verkar rättvist. Stängda trådar får INTE skrivas i. Det kan leda till uteslutning. Kritik och frågor skötes i den här regeltråden.

11. Källkritik och att kunna styrka sina påståenden med fakta är eftersträvansvärt. Resonemang med argumentationsfel är inte eftersträvansvärt. Inget krav eller förbud, men det uppskattas om du följer den här punkten i möjligaste mån.

När man läser igenom reglerna i gruppen inser man genast att det är åsiktskorridorens elva heliga budord?

Regel nr 4 är värsta sovjetstaten fasoner! I så fall ska det även vara förbjudet att använda massmedia att påverka folket i politiska frågor. Det skulle innebära förbud mot bland annat partiledardebatter och all jou
rnalistik som kan påverka någons politiska åsikt, att rapportera om kärnkraftsolyckor blir förbjudet.

Det är inte lätt att vara PK-journalist/politruk och vilja delta i sociala medier, samtidigt som ens ståndpunkter hela tiden kräver att inga kritiska röster får höras, eftersom man helt saknar sakliga argument för de egna ståndpunkterna.
Stackarna... många förutspår dessutom att det inte alls kommer bli lättare för våra PK-journalister/politruker under 2017 och än mindre under de påföljande året.

Kritik mot gruppen har kommit i en artikel i Journalisten. Nu börjar det bli det riktigt roligt. Fint när journalister inte gillar journalistik.

Kritiken är hur rasistiska åsikter frodas i inlägg och kommentarsfält. Bland annat hävdade några medlemmar att Säffle-Tidningens ledare om hur redaktionen fått ta emot en ritad bild på en hängd invandrare tillsammans med en uppmaning om att tidningen måste sluta skriva om människor av annan härkomst i själva verket var fejk.
 
Problemet är att ”Journalistbubblan” inte kan avfärdas som en av många konstigheter på nätet, eftersom gruppens medlemmar är en stor del av Sveriges yrkesverksamma journalister inom både SVT och de stora "drakarna". Många har varit med sedan gruppen bildades för fem år sedan och det märkliga är. att många lades till gruppen utan att ge sitt godkännande.

Citat:
”Och nu i jul får de alltså läsa detta rasistiskt drivna ifrågasättande av ledaren i Säffle-Tidningen.
Eftersom detta bara var en i mängden av alla rasistiska och journalisthatande inlägg i Journalistbubblan på senare tid slängde jag själv i julhelgen ut en fråga i Journalistbubblan: är det så här gruppen ska fungera? Är det okej med alla dessa journalisthatande SD-troll?
Eftersom gruppen säger sig vilja "diskutera journalistik och journalistikens utveckling" är det också intressant att höra vad admin tycker.
Jag får många inlägg i tråden. Och många är som jag trötta på trollhatet.”
När man tittar på övriga inlägg som Journalistbubblan publicerat under juldagarna,
häpnar man över debattnivån!


Man anser att många forum lider av en brist på vänsterdebattörer. Det inte gruppens medlemmar förstår är att den stora anledningen till att vänsterdebattörerna inte orkar eller kan bemötta kritik, är att de inte vill ta del av den världsbild de själva förnekar.
Istället är deras reaktion att skapa säkra rum, stänga av kommentarsfälten till artiklar, brännmärka, skambelägga och så vidare.
Ska bli spännande att följa vänsterliberalernas väg mot sekterism under 2017.  #jagärhär är bara det senaste exemplet. Det går inte så bra för dem längre.


Ett inlägg handlar om 15-åriga Marilyn som anslöt sig till IS och hennes föräldrars kamp för att få henne tillbaka. Frågeställningen är om Amanda Björkman i DN har rätt när hon tycker att flickan lämnades ut för mycket i dokumentärfilmen i SVT.

Hela debatten handlar dock om att slå fast flickans egen skuld eftersom hon stack till IS. "Hon är straffmyndig vid 16 år”, påpekar någon.
"Vissa blir aldrig våldtagna medan andra blir det flera gånger" för att förtydliga flickans egen skuld.
Någon lägger i stället skulden på föräldrarna. "Hur slappa dom varit med sin uppfostran så att dottern ens kom på tanken att åka iväg med en IS-snubbe."
Ingen debatterar ursprungsfrågan.

Vilken snäv värld gruppen lever i och inledningsorden om att gruppen ska "diskutera journalistik och journalistikens utveckling", existerar inte. Om journalister ens råkar ha en annan bild som inte överensstämmer med etablissemanget, är det en katastrof.
Gruppen är inte det är det vi kallar öppet samhälle och åsiktsfrihet, rätt att tänka och säga vad man vill så länge det är vad PK. Sverige är en stor böld, och varet i bölden är PK-trogna journalister på SVT och media!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar