tisdag 22 november 2016

Förstår svenska vänstern vad Obamacare innebär?

Nej, 95% har ingen aning om vad Obamacare är för något men ändå har vänstern synpunkter och de är rädda för att Trump skall ta bort Obamacare.

De tror att Obamacare är någon slags svenskt sjukvårdssystem i USA. Inget kan vara felaktigare.
Den svenska vänstern avskyr vinster i välfärden och samtidigt anser de att Obamacare är en bra lösning för det amerikanska sjukvårdssystemet. Detta faktum har nog inte vänstern insett och anledningen är inte svår att förstå – de begriper inte vad Obamacare står för!
En av de stora frågorna i USA de senaste åren under Obamaeran var sjukvårdsfrågan och övriga sociala skyddsnät så som A-kassan.
Enligt vänstern har Obama ordnatatt varje amerikan har sjukvård.

100 % av sjukvården i USA är privatiserad – s
om dessutom dras med extremt höga kostnader, rörande administration och löner till exempelvis läkare.

Vad Obamacare, eller ACA, alltså innebär är en federalt deklarerad tvångsmässig försäkring av alla som inte redan innefattas av privata försäkringar via arbetsgivare, Medicare/Medicaid eller övriga statliga sjukvårdsprogram - t.ex. för
krigsveteraner.

Obama har helt enkelt bestämt att alla skall gå in i Obamacare, vilket då i sin tur gynnar - dvs. försäkringsbolagen. Det innebär en indirekt "skatt" i form av högre premier för de som redan har försäkring - vilket gör missnöjet så utbrett mot systemet, särskilt hos medelklassen och som ser vinster som går rakt ned i försäkringsbolagens fickor.

Väldigt många i vänstern i Sverige tror att Obama har pumpat in mer skattepengar till den statliga sjukvården i USA. Men egentligen så har Obama gjort en lag att man ska ha sjukvård och andra får stå för kostnaden, annars får man böter .

Obamacare var en intressant fråga i valet som borde ha intresserat någon av de svenska journalister som bevakade USA-valet. De ägnade sig istället för att jaga
snaskiga detaljer” som kunde svartmåla Trump.

Hade de svenska journalisterna istället lagt en halvtimme och undersökt Obamacare och hur detta fungerar, hade de inte behövt vara så tagna på sängen av Trumps valseger.
M
an kan fråga sig varför har ingen svensk journalist brytt sig om att försöka ta reda på hur denna fråga - en av flera - har drivit väljare till Trump?
Journalisterna hade insett ganska snabbt att miljontals amerikaner i praktiken röstade för att slopa Obamacare, den stora sjukförsäkringsreformen. Obamacare och slopandet av systemet var en av orsakerna till att Trump vann.

Obamacare
En
arbetare som blir sjuk måste först måste betala "deductibles" = självrisk på 1 318 dollar  ca 12 480 kronor i dagens kurs, ur egen ficka innan någon försäkring träder in. På fem år ökar självrisken ökat med 67 procent.

Utöver detta måste han eller hon betala en försäkringspremie på 89 dollar i månaden. Per år blir det ca 10 189 kr.
Är det detta system av fri sjukvård som den svenska vänstern vurmar för?
För den som är frisk måste frestelsen vara stor att ställa sig utanför systemet och ta böterna på 95 dollar
ca 906 kr.

Kvar blir de äldre och sjuka och
därmed stiger försäkringspremierna.
Vad säger försäkringsbolagen när en medelålders människa med cancerdiagnos - eller cancer i släkten - vill försäkra sig?
Enligt lag kan inte försäkringsbolagen vägra, men så länge vinstintresset styr kan de nog göra
undantag på något sätt. I ett generellt system finns inte ens den risken.

30 miljoner
amerikaner står helt utanför systemet. Många är unga och över en miljon är barn. 7 miljoner är illegala invandrare.

Att USA med sin extrema individualism inte har fattat att Bismarcks idé från 1883 med en generell skattefinansierad sjukförsäkring är den överlägsna varianten är kanske inte så konstigt. Konstigare är faktiskt att vi som har använt den idén framgångsrikt i över 100 år är på väg att urgröpa den, under påverkan av det socialt efterblivna USA.

Har man inte råd med sjukvård, så får man statlig
vård som klassas som svensk sjukvård.
Har man råd att betala sjukvård från privata sjukhus så får man inte tillgång till den statliga sjukvården. Dock får man som vanligt betala den privata sjukvården helt själv. Annars får man böter.

Varför tror så många Svenskar att Obamacare är någon lösning på hela systemet och varje amerikan har nu statlig sjukvård pga höjd skatt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar