lördag 5 november 2016

Universalgeniet Fredrik Virtanen, Aftonbladet!

När man läser ett antal krönikor av Virtanen inser man snabbt, att denna man är ett ”universalgeni”, man bara undrar var får han allt i ifrån?
Virtanen har också humor. I en krönika som riktar sig till Södermalms övre medelklass frågar han om flyktingar har tvingat Södermalmsborna att köpa sämre rödvin pga prishöjning?

Det inte Virtanen inser är att krönikan visar på stora klasskillnader och ett klassförakt. Frågan handlar inte om att avvara vare sig Viasat, skära ner på några pizzor i månaden eller att köpa ett sämre rödvin.

Frågan handlar om hur välfärden drastiskt försämrats på 20-25 år och hur nutid och framtid påverkas.

Men geniet Virtanen är i gott sällskap med komikern Henrik Schyffert. Han gjorde något liknande i september 2015.
Rätt komiskt för Schyffert var att hans uttalande kom två månader innan hans egen ”sosseregering” drog i den migrationspolitiska nödbromsen.

Schyffert numera klassiska ord: "det kostar två Quattrio Stagioni, en Fanta och ett Netflix-abonnemang i månaden att rädda 80 000 flyktingar".
Detta svammel har sedan dess fått ett viralt namn:
schyffertonomicsHan har fått äta upp många pizzor för dessa ord.

Ekonomi
I en krönika menar Virtanen att det finns "hur mycket pengar som helst" att ta från banker och de rika för att bekosta flyktingkostnader, höja pensioner etc.
Bankerna gör vinster på 85 miljarder om året, våra miljardärer äger tillsammans över 1.
200 miljarder etc.

Förstår
att geniet Virtanen vill åt dessa pengar, då har Sverige löst kostnaderna för flykting mottagningen, i alla fall under ett år.

Virtanen tycker att det bara är en fråga om världsbild och vilja, för att komma över pengarna. Om Virtanen försöker förstatliga bankerna så kommer han att upptäcka och inse att han ställs inför minst tre saker som ger honom problem.

1. Bankerna har en stor andel utländska ägare och dessa kommer att kräva enorma skadestånd plus att Sveriges exportindustri får stora problem.

2. Flera av våra banker har en stor del av sin verksamhet utomlands och varför ska den andelen av vinsterna som genereras där tillfalla Sverige?

3. All erfarenhet visar att vinsterna kan förväntas sjunka som en sten när staten tar över.

När nu geniet inser dessa problem, har han tänkt till: en kraftig bankskatt istället skulle ge många nya
sköna miljarder.

Återigen dyker det upp problem för geniet. Aktiekurserna kommer att störtdyka och det drabbar också de pensionsfonder - inte minst statliga - som är storägare i bankerna mycket hårt.

Bankerna kommer givetvis att agera. De kommer antingen att sälja av sina utländska verksamheter - varpå vinsten givetvis krymper - eller flytta utomlands.

Han framför ju bara ett klassiskt vänsterargument. Idén är att det alltid finns någon annan som både ska och kan betala andras utgifter. Själv skatteplanerar han som den "värsta" kapitalist!
Inget är omöjligt för ett geni.

Precis som vanligt så underskattar man rejält hur stort det svenska skatteupptaget redan är jämfört med
stora förmögenheter.
Virtanen
ser att svenska miljardärer tillsammans äger ca1120 miljarder kr.

Säg att man konfiskerar deras ägande och säljer det till utlandet - vilket man blir tvungen till, för att omvandla ägandet i reda pengar, då man gjort sig av med inhemska kapitalister - för att kortsiktigt fixa finansieringen av våra offentliga utgifter.

De totala offentliga utgifterna ligger på drygt 2000 miljarder kr om året. Så man hade kunnat hålla igång offentliga Sverige i ett halvår. Men vad gör vi när dom pengarna är slut? Då är vi tillbaka i samma situation igen fast utan något inhemskt ägande av produktiv industri.

Om vi ska ha höga offentliga utgifter i Sverige, så måste det självklart vara vanligt folks löpande inkomster som finansierar projektet. Det är det enda som fungerar långsiktigt rent matematiskt.

Sens moral: Argument av Virtanens typ framförs regelbundet från vänsterhåll. Men de funkar inte i praktiken. Tvärtom leder de bara till enorm kapitalförstöring om de genomförs.

Ja,
geniet Virtanen har ju på ett sätt rätt. Visst finns det många företag och privatpersoner som är snuskigt rika. Det gäller i Sverige och i resten av världen. Förmögenheter har en stark tendens att växa och det är ett stort globalt problem.
Det hade varit bra om pengarna var något mer jämnt fördelade, men som det ser ut idag så hamnar alla pengar som riksbankerna släpper ut så småningom i de rikas händer.

Vad man skall göra åt problemet är en helt annan sak. Det som gör det nästan olösligt är ju att de rikaste bara kan flytta sina tillgångar någon annan stans när ett land skärper lagarna. Det är därför nästan omöjligt att komma åt de allra rikaste utan att det egna landet tar skada.

I Sverige har tydligen PK-politrukerna plötsligt skolat om sig till framstående nationalekonomer och statistiker, först Schyffert och nu geniet Virtanen.

Snart får vi säkert även argumentationer f
rån den rödgröna regeringens politik som påstås basera s
ig på kvantfysiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar