tisdag 26 januari 2016

Det är inte ”Första April” men Carl Bildt kan bli premiärminister i Ukraina


Dagen Nyheter och Dagens Industri har i varsin artikel uppgifter som de citerar från en rad ryska medier om att Carl Bildt kan bli ny premiärminister i Ukraina.
De hänvisar alla till en och samma källa: Glavcom.ua.

Enligt Glaccom:
”Ännu en utlänning kan bli regeringschef i Ukraina – nämligen svensken Carl Bildt, som har ägnat sig mycket åt den ukrainska problematiken och som just nu är arbetslös”, skriver Glavcom. Enligt nyhetssajtens källa arbetar man aktivt i presidentadministrationen med värvningen av ”den verklige vikingen”, vid sidan av andra alternativ. Det är nämligen inte troligt att Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk stannar på sin post”

Men enligt tidningens källor diskuteras på Bankovaja - presidentadministrationen i Kiev - på allvar att erbjuda Bildt jobbet som premiärminister.

Kvalifikationer
Carl Bildt är en erkänd västerländsk politiker och har de kvalifikationer som krävs, för att förhandla med utländska kreditgivare. Carl Bildt utgör inte heller något inrikespolitiskt hot.

Den ryske parlamentsledamoten Alexej Pusjkov twittrade om nyheten:
”Sveriges förre statsminister Bildt kan komma att ersätta Jatsenjuk på posten som premiärminister. Skämt? Eller …. Men varför inte?”
Enligt artikeln i Dagens Industri:
”Glavcom skriver att Carl Bildt antagligen är den mest oväntade kandidaten men enligt tidningens källor överväger presidentadministrationen på allvar att erbjuda Carl Bildt jobbet. Bland annat ska han som erkänd västerländsk politiker kunna förhandla med utländska kreditgivare. Carl Bildt själv avfärdar dock uppgifterna, skriver DN.

”Ukraina har en mycket bra premiärminister. Finns ingen anledning att byta. Och att jag skulle kunna vara aktuell saknar varje aktualitet”, skriver Carl Bildt i ett mejl till DN.”

Fakta:
Under sin tid som utrikesminister besökte Carl Bildt besökte de demonstrerande på Maidan.
Han uttryckte sedan sitt starka stöd till den fascistinspirerade statskuppen.
Bildt kallade medlemmarna i riktiga fascistorganisationer för nationalister.

Dödsskjutningarna på Maidan av ett femtiotal demonstranter – har enligt en kanadensisk undersökning utförts av fascistorganisationer och ej av Viktor Janukovytjs regering.

Ukraina idag
Regeringen i Ukraina och inte minst premiärminister Jatsenjuk är mycket impopulär enligt opinionsundersökningar.
BNP har i det närmaste halverats. I Ukrainas regering finns en amerikansk medborgare som finansminister. Georgiens förre president Shakasvili är guvernör i Odessa.

Endast 5 % anser att man gör något åt korruptionen, medan 88 % menar att korruptionen är mycket utbredd i regeringen. Åtgärder mot korruption var annars ett viktigt krav från Maidan demonstrationerna.
En undersökning i december 2015 visade att endast 8 % stödjer premiärminister Jatsenjuks regering. 79 % är missnöjda med regeringen.

Valet 2014
Enligt valobservatörer från väst valdes Janukovitj i ett mycket väl genomfört val.
Janukovitj störtades i en fascistinfluerad statskupp i februari 2014.


Maria Persson Lövgren säger i Sveriges radio 16/12:
”I Ukrainsk politik pågår en maktkamp, som flera gånger urartat till handgemäng.
I ett videoklipp, som slagit rekord på sociala medier lyfts premiärministern fysiskt bort från talarstolen. Samtidigt pågår en rad missnöjesdemonstrationer ute på gator och torg hela tiden. Men pensionärer och studenter blir omedvetna brickor i det större maktspelet.”

Carl Bildt har inte på sin blogg - Alla dessa dagar – med ett ord nämnt att
han är föreslagen som ny premiärminister för Ukraina.
Första aprilskämt eller ……...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar