torsdag 14 januari 2016

Två mutkolvar?













Många gottar sig nu åt Platinis och Blatters uteslutning ur fotbollsvärlden på 8 år - i praktiken livstid.
En massa personer tror sig veta exakt hur korruptionen sett ut.
Personligen måste jag säga att det är mycket som verkar oklart.

Fifa-skandalen dag för dag
27 maj: Schweizisk polis griper sju Fifa-delegater på ett lyxhotell i Zürich, i ett samarbete med amerikanska FBI. Misstankarna gäller pengatvätt och bedrägeri. Totalt misstänks 14 personer.
29 maj: Sepp Blatter väljs om som Fifa-ordförande, trots skandalen. Utmanaren prins Ali bin Al Hussein från Jordanien förklarar sig besegrad efter den första röstomgången. Blatter: "Jag tar kommandot över båten som kallas Fifa och jag kommer ta den tillbaka till land".

2 juni: Sepp Blatter meddelar att han avgår – men först efter att en ny ordförande valts vid en extra kongress. Beskedet kommer timmar efter New York Times publicerat uppgifter om att Blatters närmaste man, generalsekreteraren Jérôme Valcke, kan vara inblandad i skandalen.

3 juni: Åklagare i USA offentliggör ett förhör där förre Fifa-höjdaren Chuck Blazer erkänner att han tagit emot mutor i samband med att Sydafrika tilldelades VM 2014. Flera medier uppger att FBI också utreder Blatter.
Om betalningen på 2 milj dollar till Platini verkligen gällde tre års arbete, innebär det att han fick betalt som en mindre svensk bankdirektör. "Brottet" skulle bestå i att han inte hade skriftligt kontrakt med FIFA, men även muntligt avtal är avtal. Han fakturerade summan och fick betalt. Vari brottet består tycks oklart.
29 juli: Uefa-ordföranden Michel Platini tillkännager att han kommer att kandidera till ordförandeposten i Fifa:

25 september: Den schweiziska åklagarmyndigheten meddelar att Sepp Blatter är misstänkt för korruption. Blatter har utfört en olaglig penningtransaktion till Platini på motsvarande 1,8 miljoner euro.

28 september: Nästan samtidigt släpper Blatter och Platini pressmeddelanden där det hävdas att ersättningen är för arbete som Platini utförde åt Fifa 1998–2002. Den sista utbetalningen på 1,8 miljoner euro gjordes 2011.

Platini:
”Det här är uppenbarligen ett allvarligt ämne - än mer då den här informationen verkar komma från en officiell Fifa-källa. Trots det faktum att etiska kommitéen, som ska agera helt självständigt, inte har meddelat sitt beslut. Den här medvetna läckan - som är lömsk i sin natur och som kommit ut på ett oacceptabelt sätt - är ett försök att förstöra mitt rykte".

Oklart är också varför hela FIFA-härvan började med en amerikansk utredning.

Vad har USA med fotboll att göra?

Tidigare amerikanska åklagare Michael Garcia hade genomfört en undersökning av tilldelningen av 2018 World Cup till Ryssland och 2022 World Cup till Qatar.
Helt opolitiskt, förstås.
Putin är problemet för väst!

Saker uppdagades som gjorde att den schweiziske riksåklagaren har börjat se saker som han inte sett, innan amerikanerna skänkte honom nya glasögon.

Och så heter det plötsligt:

"Det har inte beslutats om huruvida Garcia rapporten nu kommer att publiceras."

"Det måste ske kontroller med schweiziska åklagare i Bern för att se om dess release skulle störa bevis i pågående ärenden."

Alltså Platini och Blatter dömda utan chans att försvara sig. Mörkläggning av USA:s "bevismaterial".

Liknar detta rättvisa?

I svenska media har det blivit brukligt att använda Transparency
Internationals omdömen om länder och organisationer som renaste källvatten vad gäller korruption.

I själva verket är T
I en tyckarklubb som inte vet mer än någon annan tyckarklubb. För att avgöra korruption i ett enskilt fall kan det krävas omfattande utredning. Hur mycket krävs det då inte för att betygssätta en hel organisation eller ett land?

George Soros och EU som är största sponsorer bakom TI är knappast några mönster av hederlighet. Det finns många som menar att George Soares snarast borde sitta bakom lås och bom.

Kort sagt: den värsta korruptionen är den mentala, när munnen
bara går för att det ger belöningar i mainstreammedia.

Under tiden som Sepp Blatter är avstängd så kommer Fifa att ledas av Issa Hayatou. Kameruanen ställde upp i Fifa-valet mot Blatter 2002 och har lett det afrikanska fotbollsförbundet (CAF) sedan 1988.

Hayatou anklagades 2010 av BBC för att ha tagit emot mutor i samband med VM 1990.
Man har inte kunnat bevisa detta.
Det spanska fotbollsförbundets ordförande Angel Maria Villar tar över Uefa tills vidare.
Den 26 februari 2016 ska en ny ordförande väljas i Fifa efter Sepp Blatter som suttit som ordförande sedan 1998.

Kandidaterna:
Prins Ali bin al-Hussein, Jordanien, 39 år. Han var tidigare vice ordförande i Fifa och utmanade Sepp Blatter vid det senaste valet till ordförande i Fifa.
Fransmannen Jerome Champagne, Frankrike, 57. Tidigare diplomat, anställd i Fifa 1999-2010, biträdande generalsekreterare 2002-2005. Nu engagerad i internationella fotbollsprojekt.
Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa från Bahrain. 49-åringen är ordförande i Asiatiska fotbollsförbundet.
Tokyo Sexwale, Sydafrika, 62 år. Diamantmiljardär och tidigare antiapartheidaktivist som satt fängslad på Robben Island i 13 år samtidigt som Nelson Mandela.
Gianni Infantino, Schweiz, 45 år. Generalsekreterare i Uefa sedan 2009.


PS:
Det har nu framkommit
att skälen till Platinis och Blatters avstängning hemlighålls för att de inte ska kunna överklaga beslutet innan en ny FIFA-ordförande
val
ts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar