tisdag 12 januari 2016

Status Nordkorea år 2015 – är den djärva ledare sjuk?


Tomma tunnor skramlar bäst! Är ett ordspråk som passar väldigt bra när det
gäller Nordkoreas politik. Häromdagen var det dags igen.
Denna gång var det
en påstådd provsprängning av en vätebomb.

I sitt nyårstal till nationen i sedvanlig stridslysten retorik så nämnde den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un inte med ett ord om landets kärnvapenprogram.
Istället handlade talet om höjd levnadsstandard i det slutna landet där den ekonomiska kollapsen lett till svält och desperation de senaste åren.

Kim Jong-Un:
”Koreas arbetarparti ger högsta prioritet åt frågan om att förbättra människors levnadsstandard, vi måste vända den ekonomiska utvecklingen”.

Kim har gjort liknande uttalanden i sina tre tidigare nyårstal, och då som nu erbjöds få detaljer om konkreta åtgärder. Kim sade också att han är öppen för samtal med Sydkorea, men varnade Seoul för att agera på sätt som skulle kunna hota en preliminär överenskommelse.
Många anser att provsprängningen var "ett slag i ansiktet" på den mäktiga grannen i syd. Man tror också på en mycket hårdare linje från Peking - men inte i den omfattning som västmakterna skulle önska.

I ett uttalande från Sydkorea:
”Att man påstår att det är en vätebomb kanske är viktigare än om det faktiskt är det, eftersom man därmed visar sina intentioner. Det här tar bort all form av dialog och kommunikation i regionen och backar två steg tillbaka”.
Nordkorea lever sedan nästan två decennier med FN-sanktioner, något som inte hindrat den slutna diktaturen att fortsätta utveckla sitt kärnvapenprogram.
En strategi för Nordkorea har varit att det inte handlar bara om sanktioner, sanktioner och sanktioner. Det är allt folk tänker på i Washington nu för tiden. En riktigare strategi hade varit att man verkligen satte press på Nordkorea med Kinas hjälp.

Kim Jong-Un
"De
nna obegripliga köttklump" passar bra in som beskrivning på denna diktator.
Han har det senaste åren ökat sin vikt från 89 kg till 109 kg.

Baserat på riskbedömningar är
det knappast något försäkringsbolag som kan ge honom en livförsäkring.
Den 8 januari 2016
blir han 33 år. Han festar enormt - röker och dricker hejdlöst. Han sägs älska filmer med Jean-Claude Van Damme och basket. På Kim Jong-Uns födelsedag den 8 januari 2014 blev han firad av den amerikanske ex-basketstjärnan Dennis Rodman, som spelade en uppvisningsmatch för ledaren. Besöket var Rodmans fjärde i den slutna diktaturen.
Tittar man på bilder av honom de senaste 4-5 åren ser man att festandet verkar ta ut sin rätt på hans hälsa.

Han är den tredje generationen av familjen Kim Jong-un, en dynasti som styr
t Nordkorea sedan 1948.
Det var hans farfar och Nordkoreas grundare som med stor brutalitet styrde landet fram till sin död 1994. Man trodde att Kim Jong-un, som tog över makten efter sin far Kim Jong I
I död, från 2011 att Nordkorea skulle ha en mildare politik eftersom han utbildats i Europa och Schweiz.
T
yvärr har denna förhoppning grusats rejält eftersom han visat sig vara lika brutal som sin farfar.

Sydkorea
s bevakning av Nordkorea
De
följer verksamheten i Nordkorea, inklusive Kims hälsa mycket noga. Medan Pyongyangs "Pillsbury Doughboy" ökat i vikt i genomsnitt 11 kg per år har Kims hälsa blivit en nationellt säkerhet problem för Seoul.
Man skämtar i Seoul med att han har svårt att bära upp alla hundra titlar som han erhållit, på sin enorma kroppshydda.


Men om nordkoreanerna vill göra narr av sin ledare är straffbart med hårt arbete.
En forskare vid Seoul institut för nationella säkerhetsstrategin, Kim Kwang-jin, anser att Kims hälsa är "normal”.
I juli 2014 framträdde han haltande. Två månader senare var han borta från scenen och landets medier för en viss tid, och han var inte med på ett viktigt möte i parlamentet, vilket utlöste spekulationer om hans hälsa.
Sydkoreanska underrättelse
tjänsten hävdar att Kim lider av högt blodtryck och andningsproblem. Bidragande faktor är stress i samband med att styra landet. Oavsett om det är sant eller inte verkar Kims stress komma från hans övertygelse att han inte kan lita på hans närmaste.
De nordkoreanska medier
meddelade för en tid sedan att Kim led av en del av "obehag." Det fanns spekulationer om att han hade gikt.


Utrensning i familjen
Några familjemedlemmar som var en del av hans inre krets och som hade hjälpt honom till makten efter sin fars död, var Kims farbror, Jang Song Thaek.
Han dömdes för förräderi och korruption under 2013 och avrättades snabbt med kulspruta. Kanske för att Jang är gift med Kim moster. Flera av Jangs familjemedlemmar fick samma öde.

Trots hennes makes död och "illdåd" förblev Kim Kyong-Hui, Kim biologiska faster,
honom trogen en tid. Men hon rensades också ut och det är osäkert om hon avrättades eller som Pyongyang säger, genomgår behandling för alkoholrelaterade sjukdomar.

Detta bör inte vara förvånande eftersom Kims ”
nyckfullhet” otvivelaktigt har lett till många av Pyongyangs elit tenderar att bli alkoholberoende. De vet att de själva kan bli föremål för eliminering.

Kim har rensa
t ut andra medlemmar ur den inre cirkeln. Hans ÖB, general Hyon Yong Chol, i en överdriven rättegång där han påstods vara spion för syd.
Kims eventuellt eländiga hälsa finns anledning till oro för både USA och Sydkorea
eftersom det inte finns någon naturlig efterträdare som var fallet med både Kim farfar och far. De var utbildade i tid för att fortsätta familjens dynastin.

Det kan orsaka destabilisering på den koreanska halvön, utan en "smord efterträdare” till Kim Jong-un.
Sydkorea spekulerar om framtida maktkamper. Där utgången är mycket oviss.

Maktspel
Både Kim farfar
och far visste hur man deltar i maktspelet i Nordkorea. Farfar hade en maktbalans mellan partiet och det militära ledarskapet, medan Kims far lutade sig mer till militären.
Kim har spelat mycket mer riskabelt. Han har slumpmässigt valt medlemmar av militären och partiet för att ta bort dem eller eliminera dem. Även medlemmar av Kim inre krets
har inget garanterat skydd.

Nero kejsaren av Rom hade en sådan galenskap. Han mördade sin mor regerade som en brutal tyrann och spelade fiol medan Rom brann - som ledde till hans fall.

Det kan mycket väl vara faktorer i spel
et om Nordkorea som utgör ett liknande hot mot Kim Jong-un

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar