onsdag 7 februari 2018

Foliehatten är tillbaka!

Foliehatten har de senaste två veckorna tillbringat sin tid på Kuba. Resan var en rundresa och en stor del av Kuba besöktes. Resan var helt fantastisk och man kom verkligen kubanerna in på livet.
 
Kubanerna är mycket trevliga, nyfikna, lättsamma och är rak på sak om politiken. Flera gånger jämfördes Fidel Castro med Al Qaida!
De har inga hämningar överhuvudtaget. Det kvinnliga modet är tajts och det spelade ingen som helst roll, om den kvinnan hade stora ”valkar”, stor bak eller stor korpshydda, det var tajts som gällde. Ni kan tänka er hur det såg ut!
Vid ett tillfälle satt Foliehatten och drack en Kubalibre tillsammans med några kubaner, när ett par riktigt vackra kubanskor gick förbi. Ni skulle ha hört kommentarerna! Foliehatten undrade lite försynt om ni alltid kommenterar så här! Javisst – kvinnorna är inte sämre! De har kommentarer om oss män!

Hemingway bodde många år på Kuba utanför Coijmar, öster om Havanna.
Där skrev han bl.a. ”Den gamle från” havet” som gav honom Nobelpriset i litteratur. Trots att han var vän med Fidel Castro flyttade Hemingway till Key West i början av 60-talet. Key West är en stad i kolonialstil precis som flera städer på Kuba och det var kanske därför som han flyttade dit!
Hemingway hade problem med spriten och var inlagt 37 gånger för avgiftning.
Kikade in på flera av hans favoritbarer. Efter Hemingways självmord 1965(precis som sin far), blev hans hus på Kuba ett museum och allt är intakt. Hemingway var en intensiv fiskare och efter hans död finns även hans fiskebåt uppställd bredvid huset! Hemingway deltog som korrespondent i 1:a VK och inbördeskriget i Spanien. Han fick granatsplitter i benen och var tvungen att äta smärtstillande.
Fidel Castro utropade Kuba som republik den 1 jan 1959. Dagen innan den 31 dec 1958 var ett tåg med 400 Baptistasoldater på väg till Santa Clara. Santa Clara(i mellersta Kuba) var den sista staden som inte erövrats. Che Guevara och ett stort antal soldater och civilbefolkning satte en stor caterpiller på spåret, så att tåget välte och alla de 400 soldaterna togs tillfånga. Inte en enda dog i denna sista batalj. Vagnarna är nu uppställda som det som såg ut vid urspåringen och caterpillen som orsakade detta.

Många städer är bevarande från Kuba guldålder under 1800-talet när rörsockret produktionen var som störst. Alla städer från den tiden ser nästan likadana ut. Ett stort torg och vackra byggnader i kolonial stil där de rika sockerägarna bodde. Det ger en god inblick hur de livet gick till på denna tid.
Rörsockret kraschade på 1920-talet och har inte återhämnat sig än. Västvärlden producerar eget socker(betor) och man kan undra varför de inte istället importerar rörsocker?
Hotellstandaren var mycket god
och det var en upplevelse att få bada i det varma Karibiska havet i söder för att 4 dagar senare i norr, bada i det kalla Atlantvattnet!

Alla som vill uppleva ett annorlunda land rekommenderas Kuba. Sedan kan man ifråga sätta om kommunisterna lyckats så bra med sin revolution.
Visst har kubanerna fått det bättre. Alla är lika(känns det igen?).
De har fri: skolgång upp till universitetet, tandvård, läkarvård, medicin (ej preventivmedel), 1 års havandeskapsledighet med full lön och är garanterade att få komma tillbaka till sin arbetsplats.
Medaljens baksida är som vanligt när det gäller kommunismen, ingenting fungerar och folk tar inte ansvar. Trots en bördig jord måste de importera ris och vete. Frukt däremot fanns i överflöd.
Foliehatten kommer att lägga ut massor av bilder på sin FB-sida.

1 kommentar: